menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У трьох лікарнях Вінниччини з'явились сучасні гінекологічні кабінети

17.03.2023 14:55

Такі приміщення називають кабінетами безбар’єрного доступу

Хмільницька, Могилів-Подільська та Жмеринська районні лікарні прийняли перших 170 пацієнток. Безбар’єрні кабінети обладнані спеціальними гінекологічними кріслами, які регулюються за висотою, мають електричні підйомники, а також сучасним медико-діагностичним обладнанням. Кабінети були відкриті наприкінці минулого року, а протягом трьох місяців тривала інформаційна кампанія, щоб якомога більше жінок дізналися про можливості кабінетів. У кабінетах працюють лікарки й лікарі, які пройшли додаткове спеціалізоване навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства. Про це повідомляє I-VIN.INFO, посилаючись на Вінницький пресклуб.

На Вінниччині ці три кабінети – перші, які з’явилися поза обласним центром. Людмила Нецкіна, голова правління ГО «Гармонія», пригадує:

«Я сама з району. І як людина з інвалідністю знаю, що таке було потрапити до гінеколога в сільській місцевості. Більш-менш кваліфіковано таку послугу можна було отримати лише в обласному центрі. Безумовно, безбар’єрний кабінет - це великий крок вперед щодо репродуктивного здоров’я жінок з інвалідністю. Але доступність медичних послуг все ще залишається викликом: і стаціонарне лікування, коли ні палати, ні вбиральні, ні душові не є доступні. Це архітектурні бар’єри, які потрібно долати.Не завжди готовий і персонал, або відкритим залишається питання вибору лікаря».

Український Жіночий Фонд, який у шести областях України обладнав 20 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу за фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення та Міністрерства закордонних справ Данії, планує продовжувати ініціативу. У згаданих трьох громадах основна цільова аудиторія – жінки, які зазнали гендернозумовленого насильства, зокрема фізичного чи сексуального.

«Якщо ви помітили зміну у поведінці своєї знайомої, бачите, що вона пригнічена, має депресію чи якісь інші ознаки психічного збудження, вона носить закритий одяг чи темні окуляри, повідомте їй про існування такого кабінету. Поруч із соціальними службами, поліцією, спеціалізованими притулками безбар’єрний кабінет є тим місцем, де можна повідомити про насильство, а ще отримати невідкладну медичну та психологічну допомогу. Всі три кабінету у трьох районах облаштовувалися за єдиним принципом: перший поверх, окремий вхід, робота 247(цілодобово), конфіденційно та безкоштовно. Звернутися може будь-яка жінка, незалежно від віку, місця реєстрації та стану здоров’я», – говорить Ірина Ткачук, голова ГО «Оріана Світ», регіонального партнера УЖФ.

Позицію пані Ірини підтверджує і генеральний директор Хмільницької центральної районної лікарні Олександр Кравчук:

«Кабінет на базі нашої лікарні вже прийняв 40 пацієнток. Сьогодні ми фокусуємо свою роботу на тому, аби якомога більше жінок дізналося про адресу та можливості кабінету. Тому працюємо і з лікарями сімейної медицини, розповідаючи про таку можливість, доносячи інформацію для людей у сільській місцевості.І ця інформація має бути донесена як до жінок, над якими вчиняють насильство, так і до дівчат-підлітків, які мають знати про існування такого кабінету, так і до маломобільних жінок. Щоб пацієнтки з інвалідністю могли дістатисядо лікарні, у нас працює безкоштовне «соціальне таксі», про яке можна заздалегідь домовитися. Інформацію про кабінет намагаємося донести і до вимушено переміщених осіб».

Ірина Ткачук переконана, що сьогодні завдяки потужній просвітницькій кампанії офлайн та в інтернеті вдалося охопити понад 100 тисяч мешканок трьох районів. Але робота не припиняється. Як і сам «вірус» проєкту, який, сподіваємося, охопить інші райони Вінниччини.

Читайте також, «Усі дякували за нашу боротьбу»: вінничанка про зустріч з американськими лідерами.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: взято з пресрелізу

Читайте також