menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці презентували унікальну програму лікування бійців після контузії

22.05.2023 18:45

Синдром хребтової артерії може спричинити виникнення інсульту чи інфаркту

У Вінниці лікарі презентували унікальну програму лікування синдрому хребтової артерії для військовослужбовців. Це може допомогти їм реабілітуватись після отриманих травм на полі бою, повідомляє I-VIN.INFO.

«Ця тема у світі ще в розробці. І так вийшло, що саме у нас наразі найбільша кількість напрацювань лікування хворих хірургічно, спостереженням, консервативним методом лікування і реабілітацією. Ми в 2016 році почали використовувати комп’ютерну томографію. Запатентували дослідження десь у 2018 році. За цей час зробили більше двох тисяч таких обстежень. У нас лікарі навчились робити повороти головою за одне дослідження. Водночас у Європі пацієнти проходять два окремих дослідження (спочатку голову повертають направо, а потім – наліво)», – каже Сергій Дибкалюк, доктор медичних наук, доцент кафедри ортопедії та травматології медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика.

У структурі первинної інвалідності населення України захворювання опорно-рухового апарату займає третє місце.

«Як відомо, шийний відділ хребта керує усією опорно-руховою системою. У наших пацієнтів завжди є такі порушення. Це постава. Вона має пристосувальний ефект. Людина стоїть так, як вигідно для кровопостачання організму. Дійсно, на сьогодні найменш вивченим є саме синдром хребтової артерії. Він зустрічається від 42 до 50% випадків остеохондрозу шийного відділу хребта», - пояснює він.

Чому впровадження програми лікування синдрому хребтової артерії є важливим у реабілітації українських воїнів? Наразі велика кількість військових перебуває в госпіталі. До лікарів за допомогою звертаються багато бійців просто з полю бою.

Переважно з контузією, яка, в першу чергу, вражає шию.

«Всі контужені хворі – пацієнти з травмами шийного відділу. У них надалі формується цей синдром. Блокується артерія при поворотах голови, що може спричинити інсульт чи інфаркт. Призначення ліків може допомогти лише заглушити на якийсь період біль. Але, коли настає інсульт, то лікувати цей синдром вже ніхто не буде», - розповідає Сергій Дибкалюк.

Програма лікування синдрому хребтової артерії унікальна через не медикаментозне лікування. Тому пацієнти проходять необхідні динамічні функціональні дослідження для достовірності. Лиш тоді їх лікують так. І, як додає пан Сергій, після операції лише розроблена лікарями методика допомагає повернути людей до життя.

Доктор медичних наук, професор, хірург вищої категорії клініки судинної хірургії Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» Віктор Черняк переконаний, що крововилив у мозок можна попередити. І це не теоретичний оптимізм, а практична реальність, підтверджена результатами масштабних клінічних досліджень. До речі, спеціальну УЗД-діагностику вже пройшли десятки тисяч пацієнтів, зроблено під тисячу успішних операцій на хребетних артеріях.

«За світовими стандартами протиінсультні заходи спрямовані переважно на прохідність сонної артерії, — каже Віктор Анатолійович. — Ми ж переконалися, що крім її «чистки» від бляшок потрібно обов’язково обстежити хребетні артерії: тільки в комплексі можна запобігти крововиливу в мозок».

Однак без спеціалізованого центру вертебробазилярної патології усі зусилля науковців будуть марними. Потрібно готувати спеціалістів, які опанують і підхоплять інноваційні методи діагностики і лікування хворих на синдром хребетної артерії. Спеціалізований центр потрібен для величезного потоку хворих, для лікарів, які хочуть і можуть сприймати новий поворот у медицині. Зрештою, він потрібен для України, яка живе у стані війни і щодня втрачає своїх молодих працездатних громадян.

Довідково:

Синдром хребтової артерії — це набір симптомів, викликаних порушенням кровообігу (запаморочення, потемніння в очах, головний біль). Хребтова артерія проходить через вузькі кісткові канали шийного відділу хребта. Якщо артерія здавлюється або перегинається, кровопостачання головного мозку порушується.

Зазначено, що людина з цим синдромом стає нервовою, часто відчуває напруження та не може розслабитися. У деяких він розвивається в серцево-судинні захворювання та може навіть спричинити інсульт.

Так, серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності в світі. Транзиторні та ішемічні атаки – передвісники інсульту. За даними ВООЗ, у світі з населенням 7,8 мільярдів людей, 26% не доживає до віку 14 років. Тому якість допомоги людям, які мають такі захворювання, впливає прямо на тривалість життя.

Саме команда українських медиків є авторами понад 200 наукових праць, 30 патентів на винаходи і 15 авторських свідоцтв з теми синдрому хребтової артерії.

Нагадаємо,вінницький благодійний фонд розвиватиме реабілітаційну медицину в області.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:mediscan.com.ua




Читайте також