menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінниці створили новий проєкт для дітей-переселенців

29.12.2022 14:55

Для дітей, молоді та людей ВПО реалізовують проєкт

Чимало дітей, молоді та людей, які були вимушені покинути свої домівки знайшли прилисток у Вінниці. Так, організовують проєкт «Дивись вгору», якийспрямований на підтримку переселенців. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на пресслужбу ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Внутрішньо-переміщені особи потребують не тільки захисту і притулку, а й психологічного комфорту, згуртованості, зайнятості, можливості відволіктися від пережитого та з оптимізмом подивитись у майбутнє. Як зазначає представниця ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Галина Сегеда, війна змінила фокус діяльності Подільської агенція регіонального розвитку. З першого дня повномасштабного вторгнення її організація долучилася до підтримки переселенців з усіх постраждалих регіонів. Бажання допомагати системно, а не лише речами і продуктами, спонукало до розробки системи кроків для побудови якісного та дружнього життя. Все це об’єдналось у концепцію «Добрий побут».

«У відповідь на виклики війни було створено Молодіжний координаційний центр, який почав діяти у квітні 2022 року на базі бібліотеки навчального закладу «Центр професійно-технічної освіти №1 м. Вінниці». Оскільки тисячі біженців прибували у Вінницю та оселялись (і транзитом, і на тривалий час) у прихистку, створеному в гуртожитку цього закладу, виникла потреба організовувати для них дозвілля, насамперед для молоді та дітей. Відповіддю на цей виклик і стало створення такого центру», - каже Галина Сегеда.

Також організація надавала прихисткам продуктові набори, засоби гігієни, ковдри, спальні мішки, килимки, медикаменти, також техніку (пральні та сушильні машини, прасувальне та кухонне обладнання). Це стало можливим завдяки співпраці з Фондом «Східна Європа», Фондом Віктора Пінчука, друзями з Італії та Польщі. Партнерська польська громада Пунськ надала вантажний мікроавтобус, який передали одному з прихистків і використовують для потреб інших прихистків. А у Северинівці організували літній наметовий табір для дітей та їхніх матерів із числа внутрішньо переміщених осіб.

Далі вдалось посилити роботу Молодіжного координаційного центру-прихистку, що діє у Вінниці на базі ЦПТО №1. Саме для цього був розроблений проєкт «Дивись вгору», який реалізовується уже протягом трьох місяців. У рамках проєкту закупили обігрівачі, настільні ігри, обладнання для виготовлення крафтових виробів зі шкіри та інше обладнання для занять і для цікавого дозвілля у комфорті. Почали проводити курси української мови, зустрічі кіно-дискусійного клубу, розвиваючі заняття для дітей, запрацювала також Майстерня самозайнятості.

У курсах з української мови з цікавістю брали участь не лише молоді люди з числа ВПО, а й особи старшого віку та студенти ДНЗ «ЦПТО №1 м. Вінниці». А у рамках кіно-дискусійного клубу, учасники дивились та аналізували відомі українські фільми. Серед них: «Тіні забутих предків», «Вавилон ХХ», «Білий птах з чорною ознакою», «Мої думки тихі». Також переглянули мультфільми з якісним україномовним дубляжем, зокрема «Шрек», «Фокстер і Макс» та інші.

Заняття Майстерні самозайнятості проводять майстер виробничого навчання ЦПТО №1 Вікторія Литвинюк та представниця ГО «ПАРР» Олександра Шевчук. На цих заняттях молодь навчається різних технік виготовлення крафтової біжутерії (зокрема, з бісеру) та прикрас зі шкіри. Ці вміння у майбутньому можуть стати для них не лише цікавим хобі, а й одним зі способів заробітку.

Проєкт «Дивись вгору» реалізовується Подільською агенцією регіонального розвитку в межах програми ТРИМАЙ, яка здійснюється громадською організацією YouthUp та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у межах програми СПІЛЬНО.

Нагадаємо, у Вінниці запустили благодійний аукціон напідтримку ЗСУ

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:надано пресслужбою.



Читайте також