menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У Вінницькій області знайшли рідкісну «баранячу голову»

29.09.2021 19:40

Такий гриб занесений до Червоної книги

У кожній області України є своя унікальна рослинність, тварини та гриби. Таким є рідкісний гриб, який знайшли поблизу міста Хмільник Вінницької області. Називають такий грибною капустою, баранячою головою або ж листочнею кучерявою (спарасисом кучерявим), повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Цей вид грибів їстівний і вважається зникаючим через знищення середовища його існування. Тому занесений до Червоної книги. Адже фахівці стверджують, що він з'являється переважно там, де ростуть сосни віком 150-200 років.

«Оскільки таких лісів залишилось дуже мало, то грибну капусту можна побачити здебільшого на території об'єктів природно-заповідного фонду або старовинних парків. А у нас наразі більшість територій займають не давні ліси, а лісові господарства, на ділянках котрих росте деревина і при достиганні її зрізають. Тому дерева не можуть досягти віку у сто років», — зазначає міколог-аматор Вікторія Кравченко.

За її словами, бувають сезони, коли гриби «бараняча голова» ростуть доволі потужно, а буває — не зустрічаються зовсім через несприятливі погодні умови. Розростаються ці гриби зазвичай на відмерлих коренях, пеньках, а також біля основи стовбура сухостійних дерев хвойних порід. І цей гриб викликає червону гниль деревини.

В Україні грибна капуста трапляється зрідка. Зазвичай це поодинокі екземпляри в Карпатах, західноукраїнських лісах, на Поліссі, в лісостепу та гірському Криму.

Довідково:

Листочня кучерява — зникаючий вид грибів з причини знищення вікових сосен. Це реліктовий пережиток флори і фауни минулих геологічних епох. Має назви також цар-гриб, борова капуста, дрягель, грибне щастя тощо.

Види, що занесено до Червоної книги України, знаходяться під захистом держави і їх знищення карається штрафом у розмірі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів.

Нагадаємо, у прикордонному селі на Вінниччині проведуть фестиваль мамалиги та баношу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Вікіпедія

Читайте також