menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У вінницькому креативному просторі презентують фільм про Чорнобильську катастрофу

26.04.2023 14:55

Сьогодні День трагедії на Чорнобильській АЕС

Ідея фільму «Russian Woodpecker» з’явилась приблизно у 2013 році. Спочатку це було маленьке сюрреалістичне кіно на 20 хвилин, на яке авторів фільму надихнула інженерна споруда на Чорнобильській АЕС. Після зустрічі з американським продюсером та режисером Чадом Грасіем ідея фільму змінилась. Він був побудований як серія інтерв’ю про Чорнобильську катастрофу.I-VIN.INFO поспілкувався з автором фільму-розслідування про причини аварії та її можливий зв'язок із будівництвом загоризонтної радіолокаційної станції «Дуга» Федором Александровичем.

«Коли ми почали досліджувати цю тему, шукати необхідну інформацію, ідея цього фільму змінилась. Він з «короткого» метру перетворився на «повний». Стрічка розповідає про початок російської агресії стосовно України у 2014-му році. Його метою було привернення уваги світу до цієї війни. Дійсно, тоді це був резонансний фільм. З іншого боку, метою фільму було попередження та недопущення повномасштабного вторгнення, яке триває зараз. На жаль, цієї мети ми не досягли. Повномасштабна війна – найгірше, що могло трапитись», - розповідає Федір Александрович.

Зйомки фільму тривали недовго. Це був проміжок часу до і під час Революції Гідності, тобто, кілька місяців. Локації – Київ та Чорнобиль. Автор фільму додає, що зйомки були важкими через можливу загрозу життю усіх причетних до його створення. Для прикладу, оператора Артема Рижикова тоді підстрелили на Майдані. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну чоловік знаходиться в зоні бойових дій.

Сьогодні, 26 квітня, у День трагедії на Чорнобильській АЕС у креативному просторі «ПІЧ» презентують фільм «Russian Woodpecker». Розпочнеться подія о 18:30. Вартість - 50 гривень. Для участі потрібна попередня реєстрація.

«Фільм брав участь у більш ніж 100 фестивалях по всьому світі і з них переможних - 18. Зокрема, одна з перемог – найбільш престижна у світі документального кіно. Все це відбувалось протягом 2015 та 2016 років. Він був широко презентований та продемонстрований на різних європейських та українських телевізійних каналах», - підкреслює Федір Александрович.

Що там ШІ?

Ми запитали у штучного інтелекту (ШІ):

«Як вплинула Чорнобильська катастрофа на людей та довкілля?»

Отримали таку відповідь:

Чорнобильська катастрофа, що сталася 26 квітня 1986 року в Чорнобилі, Україна, була найбільшою техногенною катастрофою в історії, яка сильно вплинула на людей та довкілля.

На довгострокову перспективу, Чорнобильська катастрофа мала серйозний вплив на здоров'я людей. Багато людей, які були в радіусі від 30 кілометрів від Чорнобиля, постраждали від раку та інших захворювань, пов'язаних з радіацією. Деякі дослідження також показали збільшення інцидентів серцево-судинних захворювань та інших захворювань серед населення.

Крім того, радіоактивні матеріали, що викинулися в атмосферу під час катастрофи, мали вплив на навколишнє середовище. Вони забруднили повітря, грунт та воду, що призвело до зменшення кількості деяких видів рослин та тварин.

Нагадаємо,вінничани згадують про наслідки Чорнобильської катастрофи.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:mubi.com


Читайте також