menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Україна має великий потенціал в аграрній сфері» – представник Молдови на панельній дискусії у Вінниці

02.11.2023 14:25

Відбулася панельна дискусія «Міжнародний досвід: органіка, рівність та точне землеробство»

Інноваційні технології, карбонове землеробство та ренесанс агросфери. Ці теми нещодавно обговорювали на панельній дискусії «Міжнародний досвід: органіка, рівність та точне землеробство» у Вінниці. На заході, зокрема, й представники Молдови поділились думками про розвиток ринку переробки органіки в Україні, її потенціал та важливості інтеграції, повідомляє I-VIN.INFO.

«У будь-якому випадку повинна бути інтеграція. Не важливо, це компанії всередині країни чи з різних країн. Ринок переробки органіки в Україні слабкий, але поступово зростає. Дійсно, складно мати відносини на європейському ринку за умови відсутності там партнерів та можливості збуту. Там ніхто нікого не чекає. Потрібні чіткі довгострокові програми. Водночас Україна має все, аби позиціонувати себе на будь-якому ринку», – каже молдавський бізнесмен, СЕО «Bio Company Raps» Габріель Чеботарі.

Він додає, що їх завод має хороші показники продажу на європейських ринках. Наразі завершується перепрофілювання заводу і, окрім сої, розпочнеться переробка соняшнику та рапсу. В Україні подібних підприємств поки що немає, але один із напрямків співпраці може бути в якості сировинної бази. Цьому може сприяти й географічне розташування та наявність залізничного сполучення.

У свою чергу, генеральний директор молдовської компанії «Prograin Organic» Спартак Кілат розповів, що в Україні більше інноваційних технологій, ніж в Молдові. І для переходу нашим аграріям на органіку потрібен правильний підхід:

«У нас маленька країна. За останні 30 років ми втратили спеціалістів, навчальні заклади тощо. І ми повинні шукати не інновацій, а правильного підходу до землеробства. Навіть ринок збуту стоїть останній в черзі».

Він погодився, що Україна має великий потенціал в аграрній сфері. Для прикладу, щодо основного попиту на протеїнову групу (бобові культури) Україна є базою для оброблення. Серед інших потенціальних напрямків – соєві, горохові зони у різних областях.

Про привнесення новинок із американських традицій в роботу українського сільського господарства розповів менеджер по ключовим клієнтам у Indigo Agriculture Ukraine Леонід Штурмаревич:

«Співпраця з такими компаніями, як наша, дає можливість оптимізувати виробництво. Наша компанія веде за собою новинки, які застосовують американські фермери. Це, насамперед, карбонове землеробство та маркетплейс (тому що одне питання – виготовлення, а інше – реалізація)».

За його словами, завдяки технологіям можна здешевити виробництво і підняти вартість товару. Так, органічне виробництво та продукти дорожчі. Це підвищить економічну спроможність й ефективність сільськогосподарського виробництва. Леонід Штурмаревич підкреслив, що їхня компанія віддає 22% прибутку на потреби української армії.

Думками про ситуацію у Вінницькій області та про вплив війни на агросферу поділився директор ТОВ «Агрофірма «Ободівська» Юрій Солодкий. І однією з проблем він назвав реалізацію сільськогосподарської продукції. Тому наразі реалізовують її по собівартості, а робота з експортом ризикована через відсутність надійних партнерів:

«Сподіваємось, незабаром ситуація стабілізується. Така панельна дискусія дуже важлива, адже за органічним землеробством майбутнє. Раніше практично 90% всієї продукції в Україні було органічним. Поки що, на жаль, використовують забагато «хімії» на полях, та все одно необхідно повертатись до органічного землеробства».

І наостанок голова громадського об’єднання «Ми – вінничани» Валерій Коровій детальніше розповів про оголошення конкурсу «Оптимальна модель організації аграрного виробництва». Він включає п’ять основних напрямків: багатопрофільне аграрне господарство; точне землеробство; виробництво органічної продукції рослинництва та тваринництва; виробництво та переробка продукції тваринництва; овочівництво та садівництво.

Також підсумував, що український аграрний бізнес після війни став адаптований до досить жорстких умов зовнішнього середовища, конкуренції:

«Багато чого залежить від екзогенного фактору. Сільське господарство в багатьох випадках залежить від погоди. Сприятливі ринкові умови, зростання цін на світових ринках продовольства зіграли з українським бізнесом цікаву роль. Коли інвестиції йшли не задумуючись. І за останні два роки гостро постало питання в тому, які знайти оптимальні рішення по збільшенню доданої вартості продукту. Тож ренесанс, який на сьогодні переживає аграрна наука та бізнес, змушує по-новому дивитись на стан речей. Навіть коли йдеться про органічне землеробство».

Нагадаємо,«Ми перші в Україні почали викладати дисципліну «Органічне виробництво»: заступниця директора коледжу на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький



Читайте також