menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Україна стала символом боротьби за власну свободу й незалежність»: вінницький професор

24.08.2022 19:25

Сьогодні українці відзначають 31-у річницю Незалежності країни під час війни, яка триває вже півроку

Світ змінився після повномасштабного вторгнення військ рф в Україну. Після Другої світової війни такого грубого та цинічного порушення всієї системи міжнародних відносин та принципів, закладеної ООН, не було. Тому ті зміни стали неминучими та об’єктивними. I-VIN.INFO дізнався у асоційованого професора ДонНУ факультету історії та міжнародних відносин, голови Інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимира Кіпеня, що, на його думку, чекатиме на Україну по завершенню війни.

«Світ вже радикально змінився. Якби він проковтнув такі варварські дії однієї з сильних держав світу, то можна сказати, що світ перейшов би у систему координат «право сильного». І тоді практично викидаються на смітник величезна кількість міжнародних договорів, які напрацьовувались впродовж десятиліть», - розповідає Володимир Кіпень.

За його словами, демократичний світ піднявся на активний захист України, різко засуджуючи агресію рф і запевняючи про свою повну підтримку – моральну, політичну та військову:

«Буквально за кілька місяців ООН кілька разів абсолютною більшістю своїх членів, а це близько 115 країн із майже 200, засудили агресію рф і закликали до виведення військ. А потім наші основні союзники – США, Британія, деякі країни Східної Європи (сумарно НАТО) – прийшли до висновку створення спеціальної платформи, яка б об'єднувала тих, хто хоче взяти участь у відстоюванні цивілізованих правил міжнародних відносин. Так виник «Рамштайн». 

На цій платформі спочатку об'єдналися близько 40 країн, які були готові надавати різну допомогу Україні. А особливо після того, як українці буквально в перший місяць довели наскільки самовіддано, жертовно та професійно вони воюють, до цієї платформи долучились й інші країни. У підсумку їх близько 50, вони надають допомогу за скоординованою програмою системи озброєнь, які необхідні для захисту території. 

Ці зміни є безпрецедентними в системі міжнародних відносин. Для українців це одна з умов того, що ми зуміємо вистояти. Наша перемога, відстоювання територіальної цілісності та незалежності можлива лише, коли ми спиратимемось на міжнародну підтримку.

«Якщо говорити про тих, хто найбільше підтримує нашу державу – безсумнівно, США. За ці шість місяців війни вони надали військової допомоги Україні на суму 10 мільярдів доларів. В Україні річний бюджет складає приблизно два мільярди доларів, тобто, це п’ять річних прибутків. Та маємо підкреслити активну позицію й іншого помічника України – Великої Британії. Крім того, не можемо не згадати основних друзів, які дійсно пізнались найкраще в біді: Польща, Латвія, Литва, Естонія, Чехія і низька інших країн-сусідів. Вони чудово розуміють, що зараз захист України – це певною мірою інвестиція в захист своїх країн від загрози рф», - зауважує Володимир Кіпень.

Проте, багато інших країн світу в тих чи інших аспектах також підтримують Україну. В системі міжнародних відносин є пласти публічної політики та дипломатії, а також не публічної. Це стандартна поширена практика. Тому допомогу Україна отримує і від країн, з якими не має сталих відносин. Наприклад, бронемашини були поставлені урядом Австралії для ЗСУ. Саудівська Аравія, з якою партнерських відносин небагато, заявила про передачу реактивних систем «Грім».

«Тобто, деякі країни обирають підтримку не публічну і цьому є кілька пояснень, - підкреслює професор. - Насамперед, це сильні взаємозв'язки на різних рівнях з рф чи інша економічна залежність (вони як міжнародна бензоколонка, яка 50% свого бюджету отримує саме на нафті, газу та вугіллі) і, відповідно, політична. Низка країн цього бояться і вважають, що удари по економіці можуть серйозно підірвати їх, створити кризові ситуації. Деякі країни НАТО, наприклад, Угорщина, демонструють неоднозначну щодо війни позицію. Вони ніби підтримують Україну, але частина політиків виступають з боку інтересів рф».

Як висновок, система міжнародних відносин, торпедована актом агресії рф, дійсно змінилась і буде ще змінюватись в залежності від того, як буде протікати наша визвольна війна, і до якого миру ми дійдемо по її завершенню. 

З цих причин українська дипломатія та політика має чітко заявляти, що зараз війна. Це не лише захист українських земель, а війна цивілізаційна за цінності та світовий порядок. Вона певною мірою за майбутнє, зауважує Володимир Кіпень, і проти того майбутнього, яке тягне росія:

«Відновлення радянського союзу – мета бункерного лідера рф. Це спроба повернути час назад, створити нову імперію, та ясно, що для рф виконання мети неможливе. Можна багато зруйнувати, використати ядерну зброю, але повернути час неможливо. Міжнародна спільнота, яка розуміє ціну нинішньої боротьби та можливої поразки України й західних демократій, повинні більш активно пояснювати цю ситуацію іншим країнам, які думають що війна надто далеко від них. Формування більш широкої коаліції країн з принципами міжнародного порядку і підтримкою демократичних засад буде виходом із цієї ситуації світової кризи, яку розв'язала рф».

І по завершенню війни Україна вже не залишиться на тому рівні сприйняття світом, який був до цього. Вона стала символом боротьби до останнього за власну свободу й незалежність. Це інший контекст сприйняття України в порівнянні з попереднім періодом, коли її не знали чи не сприймали. Володимир Кіпень додає, що цей новий рівень може реалізуватися через три передумови.

Перш за все, системна потужна підтримка міжнародної спільноти. До прикладу, новий план Маршалла, який відновив Західну Європу завдяки американській підтримці після руйнівної Другої світової війни. Відношення до України має бути в кілька разів потужніше. І зараз у нас з’являється можливість реалізувати план потужної багатої демократичної країни, але цього мало.

По-друге, оновлена Україна – це оновлення її влади, державних інституцій, проведення різних реформ. Без цього не буде потужної допомоги і вона не буде ефективно використовуватись.

По-третє, це активність українського суспільства. Наразі народ та влада України діють сконсолідовано, підтримуючи один одного, що для війни дійсно є важливим.

Зокрема, є кілька варіантів взаємовідносин між Україною, ЄС та рф. В залежності від того, як оформиться перемога України, це може призвести до швидшого вступу в ЄС та НАТО, а отже отримання безпекової парасольки.

Інший шлях – Україна може залишитись нейтральною державою, каже Кіпень, але з відповідними гарантіями міжнародної безпеки від союзників і отримає військову та економічну допомогу, яка давала б впевненість, що більше не буде ніяких агресій в її бік та вони будуть зупинені:

«Ті процеси, які відбуваються зараз, підводять до високо прогнозованого результату. Можливо, буде утворений певний новий союз між Україною, Польщею, Латвією, Литвою, Естонією та Британією. Це буде такий собі новий оборонний союз, можливо, в додаток до тих гарантій, які традиційно працюють в рамках Північноатлантичного альянсу».

Крім цього, рф може також отримати інший статус в системі міжнародних відносин:

«Вона зламає свої зуби об Україну і її потуга буде знищена. Сама росія нікуди не зникне, проте українці мають надії на те, що наш «сусід» розпадеться на десятки незалежних країн і якщо залишиться, то тільки як садове кільце. Та більш реалістичний варіант – вона залишиться як державне утворення, але за результатами мирних договорів і міжнародних санкцій буде відсунута та ізольована. Вона надового втратить можливість до таких терористичних атак». 


Що стосується нормальних міжнародних відносин між Україною та росією, то їх не може бути як мінімум кілька поколінь після їх звірств по відношенню до громадян нашої держави. Відповідно, будуть встановлені відносини, які б дали можливість Україні отримати репарації від рф за руйнування. До того ж, притягнуть до відповідальності злочинців, які підпадають під всі ознаки воєнних злочинів. І це той варіант, який на думку Володимира Кіпеня, був би повністю підтриманий більшістю українців.

Нагадаємо, як змінилась Вінниччина до Дня Незалежності.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: з вільних джерел

Відео: ТСН

Читайте також