menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Україна стала восьмою державою, яка визнала Голодомор геноцидом власного народу»: відомий історик у Вінниці

24.11.2023 10:45

Історик Віктор Даниленко розповів хронологію визнання країнами світу Голодомору геноцидом українського народу

Щороку ми згадуємо про одну з найбільш чорних сторінок історії нашого народу – Голодомор 1932-1933х років. Цей штучний голод, спричинений радянською владою, забрав життя мільйонів українців та українок. На Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції, яка проходила у Вінниці і була приурочена до дев’яностої річниці Голодомору-геноциду, провідні українські історики представляли власні дослідження цього болючого етапу нашої історії, повідомляє I-VIN.INFO.

Доктор історичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України, завідувач відділу повоєнної історії України інституту історії України Віктор Даниленко представив тему міжнародного визнання Голодомору 1932-33х років геноцидом українського народу.

«Голодомор – єдина подія у ХХ столітті, яку можна порівняти із двома більш дослідженими випадками геноциду – геноцидом вірмен у 1915 році та Голокостом», - зазначає Віктор Даниленко.

За даними українських вчених, які використовували різні методи підрахунків, внаслідок Голодомору в Україні загинуло не менше 3,9 мільйонів людей.

За останніми даними на літо 2023 року Голодомор геноцидом українського народу офіційно визнали 32 держави.

«В процесі визнання чітко виділяються три етапи. Перший – 1991-2006 рік, другий – 2006-2021 рік і третій – від початку повномасштабного вторгнення і по сьогоднішній день», - розповідає історик.

Цікаво, що перший етап визнання з 1991 по 2006 рік відбувався без України. Першою країною, яка визнала Голодомор геноцидом нашого народу стала Естонія у 1993 році. Далі були Австралія (1993), Канада (2003), Угорщина (2003), Ватикан (2004), Литва (2005) і Грузія (2005).

В самій же Україні Голодомор геноцидом визнали лише після Помаранчевої революції. 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон про Голодомор в Україні 1932-1933х років. Наша держава стала восьмою у світі, яка визнала Голодомор геноцидом власного народу.

Однак, у квітні 2010 року Президент України Віктор Янукович на засіданні ПАРЄ у Стразбурзі публічно заперечив положення закону, ухваленого Верховною радою у 2006 році.

«Більше того, депутати Партії регіонів зареєстрували тоді проєкт нової редакції цього закону, де обіцяли викреслити це страшне слово «геноцид», - додає Віктор Даниленко.

Втім, режим Януковича повалили під час Революції Гідності і зміни у закон про Голодомор не були внесені.

Вже за президентства Петра Порошенка, у 2016 році, Верховна Рада України ухвалила проєкт постанови про звернення до демократичних держав світу із закликом про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

«Визнання Голодомору геноцидом – це фактично визнання суб’єктності України в історичному контексті, тож це дуже важливо», - запевняє пан Віктор.

На другому етапі, що тривав з 2006 по 2021 рік, Голодомор геноцидом визнали ще дев’ять держав. До цього процесу доєдналась й низка країн з Південної Америки: Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія та Мексика. Окрім цього, до переліку країн, що визнали Голодомор, приєдналися Польща, Латвія та Португалія.

Повномасштабна війна, яку розв’язала росія, прискорила процес визнання Голодомору геноцидом нашого народу.

«Якщо за 30 років незалежності України факт геноциду українського народу визнали 17 держав, то за час повномасштабної війни, станом на червень 2023 року, це зробили ще 15 держав. Шість держав зробили це у 2022 році і ще дев’ять у 2023», - розповідає історик.

Серед країн, що визнали Голодомор геноцидом під час повномасштабної війни опинились: Німеччина, Італія, Нідерланди, Словаччина, Франція, Хорватія, Велика Британія, Болгарія, Бразилія, Словенія та Бельгія.

Голодомор 1932-1933х років геноцидом українського народу визнавали і на міждержавному рівні. Зокрема, такі організації як Балтійська асамблея, Рада Європи, рада з прав людини ООН, ЮНЕСКО та Європейський парламент.

У низці країн світу визнання Голодомору геноцидом відбувалось на рівнях провінцій, окремих штатів, областей чи муніципалітетів. У жовтні 2023 року королівство Уельс та декілька штатів Сполучених штатів Америки прийняли відповідні рішення.

«Україна і надалі буде прагнути розширити перелік країн, які визнають Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Це потрібно для відновлення історичної правди та справедливості. Правда потрібна для відтворення причинно-наслідкових зв’язків цього геноциду та недопущення подібного у майбутньому», - підсумовує доктор історичних наук Віктор Даниленко.

Читайте також, українці поділилися спогадами про Революцію Гідності.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: 24tv.ua, nas.gov.ua, vn.20minut.ua, nzl.theukrainians.org

Читайте також