menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Українці перетворились з квазі нації на націю»: третій Президент України на форумі у Вінниці

04.10.2023 10:45

На заході були присутні влада різних рівнів та голови громад

У Вінниці пройшов «Форум громад Вінниччини: економічний план перемоги». Так, представники деяких громад розповіли про реалізацію проєктів, а 3-й Президент України Віктор Ющенко підкреслив – за останні 30-ть років українці перетворились з квазі нації у націю, повідомляє I-VIN.info.

«Коли почалось повномасштабне вторгнення, на наш бік стали 34 держави усього світу. В історії ще такого не було. Минає ще три місяці і кількість наймогутніших демократичних держав збільшується до 54-х. Те, що відбувається у нашій нації, заслуговує компліментів. Тому що насправді, коли ми говоримо про такий тип війни (визвольний з боку України), є деталь: перемагає не С-300 чи інша зброя, а дух», – розпочав промову Віктор Ющенко.

За його словами, коли йдеться про політику відродження та відбудови, на першому місці стоїть мілітарна економіка. Наразі ж формується безліч ініціатив від іноземних партнерів. Далі стоїть проблема енергетичної безпеки.

«Ми довго чекали часу, щоб відрізати енергетичні відносини з росією. 60% нашої ядерної генерації, яка до цього працювала на ядерних російських заправках (хоча Україна видобувала левову частку урану) , передавала в Казахстан, а ті в свою чергу – росії. Тільки у 2005-му році підписали угоду про переведення на ядерні американські заправки і сьогодні цю роботу треба зробити», – додає 3-й Президент України.

Так, Україна експортує електроенергію, але багато потужностей вже потребують відновлення. У нас є шість нафтопереробних заводів, з яких жоден не працює (лише один функціонує умовно). Не працюють і заводи з виробництва скла.

І дані, які стосуються Вінниччини, навів очільник ОВА Сергій Борзов:

«Ми стали тилом для всієї України. Це робота в умовах постійної міграції: в області 163 тисячі переселенців (з них - 47 тисяч дітей) та відбувається процес мобілізації частини працівників. З усієї території України релоковано близько 370 підприємств. Водночас створено близько 970 робочих місць. І бізнес працює далі».

Для прикладу, сфера торгівлі та послуг поступово виходить на рівень до 2022-го року. А цьогоріч за дев'ять місяців в області реалізовано 27 інвестиційних проєктів на загальну суму 1,2 мільярдів гривень.

Проте, Сергій Борзов зупинився й на проблемах. З основного – порушення логістичних ланцюгів.

«На першому місці завжди стоїть морський транспорт, на другому – річковий, потім – залізничний. Для Вінниччини показовою є тема аграрної промисловості. Україна входить в п'ятірку найбільших експортерів зерна світу. Ми приходимо до тієї точки, коли Україна разом із цими іншими країнами може працювати над проєктом щодо зерна. Зерновий ринок світу неорганізований. На ньому не працює ефективна провізія, але ми маємо потенціал. І було приємно чути, що у березні чи квітні 2022-го року ринок почав говорити: «Як ми зробимо зерновий баланс, коли Україна не може зробити поставку своїх зернових». Світ почав розуміти, наскільки важлива місія України», – каже Віктор Ющенко.

Він пояснює, що в Україні немає де зберігати зерно (немає складів). Його тримають насипом у пристосованих приміщеннях. Це означає, що через чотири місяці воно втрачає 20% вартості (з'являється пліснява, клопи тощо). Втрачається клас. Тобто, якщо у нас немає інфраструктури, успіху на ринку теж не буде. Тоді ціна, яка панує на європейському ринку, для українського фермера буде недоступна. А сільське господарство - одне з потенціальних.

Тож 3-й Президент України підсумував:

«Від уряду та міністерств потрібні концепції, які б просто націлили, спрямували, а регіональні центри могли б легко вписатись в цей концепт. Тож громади, якщо вийшли на проєкт з можливостями чи перевагами, куди б не написали свій лист, їх підтримуватимуть. Якщо ви ще й у регіональних відносинах, переконаний, це буде хороший співрозмовник та підтримка у відбудові своєї території».

Про підтримку підприємств у своїх громадах розповів, зокрема, в.о Ладижинського міського голови Олександр Коломієць:

«Підтримка економіки можлива за рахунок тих підприємств, які функціонують в громаді. Завдяки їх розвитку в бюджет надходять кошти. У нас на території працює компанія «МХП-Громаді» та ДТЕК. Ми ж зі свого боку підтримуємо і малий бізнес, надаємо безповоротну фінансову допомогу».

Крім цього, думками поділився Кунківський сільський голова Василь Безбаз:

«У нас стратегія розвитку була розроблена ще у 2018-му році спільно з «Єврорегіоном «Дністер»». Це реалізації проєктів, починаючи зі сфери освіти й до охорони здоров'я. Загалом маємо 11 сіл і переважна більшість співпрацює з великими підприємствами. Також розвиваємось за рахунок надходжень в бюджет».

Нагадаємо, вінницькі громади на «передовій»: соціальне житло для переселенців та благодійні велопробіги в Агрономічній ТГ.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також