menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Українські військові створили нову інформаційну систему Delta

25.11.2022 10:10

Сучасні технології почали використовувати наші захисники на фронті

Російське вторгнення довело українцям, що наші військові можуть дати гідну відсіч будь-якому ворогові. Так, невдовзі створили українську військову інформаційну систему Delta, яка допомагає звільняти окуповані території та в реальному часі відстежувати позиції противника. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на The New York Times.

Наразі українська військова інформаційна система Delta використовувалася Збройними силами України при наступі на Херсонському напрямку. Вона допомогла українській армії змусити Росію відступити з-під Києва.  Delta - це інформаційна система, що дозволяє в режимі реального часу відстежувати позиції противника на цифровій мапі.

 Систему розроблено Міністерством оборони України за сприяння НАТО.  Перші випробування почалися ще в 2017 році. З того часу система Delta брала постійну участь у спільних військових навчаннях України з НАТО. Синхронізація даних з дронів, супутників та навіть від громадян з інформацією розвідки дозволило приймати своєчасні рішення про наступ українських військ.

Під час просування через Херсонську область у великому контрнаступі українські війська застосували Delta. Також потужну зброю, яку надали країни Заходу, щоб витіснити росіян з міст і сіл, які вони окупували місяцями. Delta є одним із прикладів того, як Україна стала полігоном з випробування найсучаснішої зброї та інформаційних технологій.,нових способів їх використання, які, за прогнозами західних політичних чиновників і військових, формують тип війну майбутнього.

Одна з цілей створення Delta - необхідність переходу української армії на відмінний від російських стандартів формат обміну та використання інформації. Високопоставлені представники НАТО і України пояснили виданню NYT, що Delta стала яскравим прикладом, як ЗСУ наблизитися до стандартів НАТО.

Обмін інформацією вже давно є фокусом уваги американських та інших сил НАТО. Офіційні особи НАТО у коментарі NYT пояснили, що широкодоступність Delta для всіх військ допомагала їм приймати рішення на полі бою навіть швидше, ніж це відбувається у деяких більш сучасних арміях. Перше серйозне випробування системи відбулося на початку російського вторгнення в Україну. За допомогою Delta ЗСУ відслідковували переміщення російської колони, довжиною у 40 миль, що рухалася на Київ.

Безпілотники та місцеві мешканці відстежували її просування і передавали дані в систему, що дозволило українським військовим ефективно атакувати російську техніку під час пересування та у результаті змусити Росію відступити з-під Києва.

«Це був той момент, коли можливості Delta були реалізовані по максимуму», — зазначає Міноборони України. За даними відомства, за допомогою Delta щодня ідентифікується близько 1500 підтверджених російських цілей, сотні з них реалізуються протягом наступних 48 годин. Крім системи Delta, в боях в Україні випробовуються човни з дистанційним управлінням, зброя для боротьби з безпілотниками  SkyWipers і німецькі системи ППО Iris-t, які Німеччина раніше не застосовувала, пише видання.

  Нагадаємо, на Вінниччині облаштували 193 «пункти незламності».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Lynsey Addario for The New York Times

Читайте також