menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Унікальні експонати можна побачити в ретро-музеї Вінниці (ФОТО)

21.12.2023 10:45

Музей «Подорож у минуле» працює в Центральному парку

У вінницькому Центральному парку вже три місяці працює ретро-музей «Подорож у минуле». Тут зібрали «родзинки» історичних ґаджетів та «ностальгійні» предмети: від дитячих іграшок 1970-х років до радіоприймачів, патефонів та інших пристроїв 30-х, 50-х та 70-х років. З найстаріших раритетів, який є у музеї – це перший в Україні телевізор, який випустили у 1949 році. Про це та більше I-VIN.INFO розпитав у його директора та засновника Олексія Стрембіцького.

Раніше цей музей працював у автосалоні «Володимир» і називався «Авто-мото-вело-фото-теле-радіо-музей». А зараз переїхав до вінницького «Планетарію» у підвальне приміщення, і тут працює вже три місяці. Як розповідає директор музею, всі прилади та техніка його власні, які він зібрав зі своїм другом Ернестом Цинітом.

«Тут зібрані «родзинки», до яких можна доторкнутися та навіть почути. Ось, наприклад, перший телевізор КВН-49 з цією великою лінзою, в середині якої водичка. Звідки це з’явилося? В 1949 році три інженери випустили перший телевізор. А в радянському союзі все мало одобрюватися керівництвом партії. Сталіну цей телевізор дуже сподобався, проте сказав цим інженерам збільшити екран. Вони і додали до нього лінзу, яку зробили зі скла. Воно було дуже важким, тому вирішили замінити його на воду. Так і вийшов ось цей телевізор, по якому показували фільми у клубах», - розповідає директор музею.

Далі для I-VIN.INFO він презентував радянське автономне джерело електроживлення, схоже на буржуйку. Також продемонстрував, за його словами, один-єдиний в Україні кінопроектор, який виготовили у 1935 році. З такими їздили по селах радянські агітатори. Як розповів пан Олексій, на такому проекторі у клубах показували досягнення п’ятирічки та політики комуністів.

«Я його знайшов випадково. Разом з Ернестом шукаємо та справляємо раритетні старі речі. Ми – єдині реставратори у Вінниці, а також колекціонери. Тут є реально все. Є старі радіоприймачі, грамофони, фотоапарати різних типів, вінілові пластинки та багато іншого. Екскурсії проводимо і для дітей, і для дорослих, які хочуть поностальгувати за пристроями своєї молодості. Багато речей особисто реставрував. Ось цей грамофон дістався мені зі сплющеною трубою. Я його відновив повністю, наразі він робочий», - зауважує Олексій.

У музеї представлені старі музичні листівки, на яких записували привітання з різних міст. Їх пересилали по пошті, а отримувач міг увімкнути їх і послухати на патефоні. У Олексія Стрембіцького є не тільки радіоприймачі. А ще й раритетна семиструнна гітара, яку йому подарували у тринадцять років.

«Хоч мій музей є ретро, проте кожен знайде для себе щось нове. Бо все нове – це добре забуте старе. Тут у мене є і радіоли, і навіть балалайки. Всі думають, що цей музичний інструмент придумали росіяни. Проте ні, це східний музичний інструмент, на якому грали в Азербайджані та інших країнах. Для дітей ми навіть тут влаштовуємо дискотеки, що дуже їм до вподоби. Їм тут завжди цікаво, під музику навіть нижній брейк танцюють. Також сьогодні був відвідувач, який приїхав з Італії. Він не сильно зрозумів, що я розповідав. А коли я йому увімкнув на цьому пристрої італійську пісню, сказав, що знає про її існування, але навіть в Італії її ніколи не чув, бо дуже стара пісня», - ділиться колекціонер.

Колекція у Олексія така потужна, що інколи відвідувачі хочуть купити в нього стару техніку. Проте власник музею каже, що не продає те, над чим так багато працював. Мовляв, на відновлення експонатів вклав свою душу.

Відвідати музей можуть усі охочі за попереднім записом по номеру телефону: +380674907939 (Олексій Стрембіцький). Музей розташований у Вінницькому планетарії за адресою вулиця Хлібна, 1. Ціну, час проведення та програму можна уточнити в самого Олексія Стрембіцького.

Нагадаємо, у громаді на Вінниччині є палац Грохольських.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також