menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Унікальні водойми Вінниччини для відпочинку

21.08.2021 09:20

Мальдіви, оазис чи Байкал — чи бувають вони не лише за кордоном, а й у нашій місцевості?

Всі звикли, що влітку можна поїхати на відпочинок до моря або ж озера. Проте, є й такі місця, про які знає меншість, та вони вражають своїми краєвидами. Інформаційна Вінниччина підготувала для вас підбірку затоплених кар’єрів Вінниччини, де можна з насолодою провести час.


Черепашинський кар’єр у селі Черепашинці, Калинівського району

Сюди приїжджають релаксувати не лише жителі міста, а й навколишніх областей, зокрема Києва. Завдяки своєму незвичному блакитному кольору водойма прозвали «Вінницькими Мальдівами», «загубленим раєм» та «Блакитною лагуною України». Крім цього, кар’єр вражає своєю хвойною рослинністю та скелястими берегами.

Поруч з ним є дубовий ліс, де відпочиваючі можуть розмістити свої намети.

Даний кар’єр має унікальну історію створення. Він створений штучно у 1990 році. Раніше тут видобували білу глину та граніт. Але після припинення робіт його затопили підземні джерела, що дає йому право й на природне походження.

Наразі біля кар’єру стоять альтанки та кілька магазинчиків.


Каоліновий кар’єр у Глухівцях, Козятинського району

«Український Памуккале» згідно з схожістю до травертинових терас у Туреччині. Колір цього озера небесно-блакитний, оточене воно білим пісковиком.

Ті, хто сюди приїжджає, можуть помилуватись лише красою кар’єру та зробити фото, адже він діючий.

З води ростуть деякі дерева та кущі і видніються залишки старої затопленої дороги. Береги кар'єра це піщані й глиняні урвища висотою до 8 метрів.


Іванівський кар’єр у селі Іванів,Калинівського району

Тут видобували будівельний та декоративний камінь, пісок та гравій. Проте, після припинення експлуатації кар’єру, яку згодом відновили, він почав заповнюватись водою. Схожий він на велике чотирикутне озеро.

Тут облаштовано оглядовий майданчик, де можна оглянути весь кар’єр.


Губницький кар’єр у селі Губник, Гайсинського району

Це гранітний «український Байкал» або ж «оазис». Подейкують, що на ньому працювали колись в’язні. У нього кришталево чиста з бірюзовим відтінком вода через яку можливо побачити підводні скелі. Саме це місце підходить для дайвінгу.

Поблизу навіть проживають люди і це не псує захоплюючий вигляд кар’єру. Усі відпочиваючі тут можуть спробувати різне коло розваг. Це ночівля з наметами, катання на тарзанці чи ловля риби.


Нагадаємо, ярмарок хендмейду організують у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел





Читайте також