menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Унікальний реабілітаційний центр з басейном безкоштовно приймає дітей у Молдові (ФОТО)

Делегація з Вінниччини побувала у місті Ришкани

Вже сім років у молдавському місті Ришкани працює унікальний реабілітаційний центр для дітей з обмеженими можливостями. Представникам вінницьких громад вдалось побувати в цьому центрі та побачити, як обладнано центр та як у ньому оздоровлюються діти. Також вінничан цікавила форма співпраці місцевого муніципалітету та організації, яка взялась за ремонт приміщення без передачі його у власність, повідомляє І-VIN.INFO.

Відкрили реабілітаційний центр у приміщенні колишнього дитячого садка.

«До 2015 року ця будівля пустувала. Вона потребувала капітального ремонту, а це була дуже значна сума для бюджету міста, - розповідає мер Ришкан Віктор Богатько. - І коли Вікторія Дунфорд, колишня мешканка Ришкан, яка вийшла заміж за британця і переїхала до нього, запропонувала нам угоду щодо облаштування реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю, ми передали цю будівлю у постійне користування. Спочатку депутати нашої ради сумнівались. Я ж їх переконував, що ми нічим не ризикуємо, бо щорічно нам треба виділяти 200 тисяч лей (400 тисяч гривень - ред.) на зарплату сторожам. Крім того, платити й комунальні, бо ж світло використовується. А якщо ця організація не виконає умов угоди, ми її розірвемо».

За угодою, приміщення переходило в постійне користування на 49 років Благодійному фонду, який очолює Вікторія Дунфорд. Але залишалось у власності міста. Представників вінницьких громад цікавило, чому Вікторія погодилась на такі умови. Мовляв, в Україні проводять капітальний ремонт приміщень та благоустрій території лише у випадку, якщо все переходить у власність організації.

«Це не бізнесова структура, а благодійна організація. У них інша мета – допомогти дітям. Мабуть, тому. Хоча у нас підприємці теж завжди хочуть викупити територію або приміщення, які збираються ремонтувати та облаштовувати, - зауважує Віктор Богатько. – І за сім років тут дуже багато зроблено. А торік вони з нуля ще й критий басейн побудували».

Територія навколо центру доглянута, до входу в приміщення веде довгий і дуже комфортний для візочків (з низьким уклоном) пандус. На другий поверх облаштовані спеціальні ліфти.

«Ліфти дуже прості у користуванні, кожна дитина без проблем підніметься наверх, або ж спуститься на перший поверх, - показує усе менеджер центру Лучіан Тіліпець. – У нас є різні кімнати для занять – сенсорні, масажні, релаксаційні та інші. Заняття проводяться зранку до 15-ї години. Потім дітки роз’їжджаються додому».

За словами мера, діти приїжджають не лише з Ришкан, але й із сусідніх населених пунктів. Всіх підвозить спеціальний інклюзивний автобус. І підвезення, і заняття для дітей безкоштовні.

«В басейні дітки теж займаються. Це одна з форм реабілітаційних занять. За день у нас може бути від 20 до 35 дітей. Усім приділяється увага, усі проходять оздоровлюючі і лікувальні процедури у фахівців. У нас також працюють логопеди, соціальні педагоги, психологи. Дітки отримують всебічну допомогу. А також спілкуються між собою, соціалізуються, це теж важливо», - наголошує Лучіан Тіліпець.

Крім того, частину будівлі колишнього дитсадка адаптували під «будинок для людей похилого віку». Мешканці Ришкан, які живуть далеко від батьків, оплачують їх перебування в комфортних умовах, догляд та лікування. Вартість сягає понад 16 тисяч гривень щомісячно. За словами Лучіана Тіліпця, завдяки цьому вдається підтримувати безоплатне функціонування реабілітаційного центру для дітей.

Є також прайс на платні послуги в басейні. Коли там не займаються діти, усі охочі можуть скористатись басейном, отримати масаж – окремо ніг, рук, голови, або загальний. Також до їх послуг – сауна, соляна кімната та хамам.

Нагадаємо, вінницька делегація у Молдові побувала також на міжнародній конференції, присвяченій проєкту LEADER.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт, Аліна Вінніченко

Читайте також