menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

В Україні розпочинають проєкт «Кіберстійкість»

22.03.2023 14:55

Українські військові використовують десятки програм, додатків та сервісів, які дозволяють забезпечувати поінформованість та ситуаційну обізнаність

В Україні аеророзвідка розпочинає проєкт з підвищення кіберстійкості інформаційних систем сектору безпеки і оборони— «Кіберстійкість». Мета – підвищити кіберстійкість інформаційних систем сектору безпеки і оборони та спонукати впровадження практик кібергігієни у всьому війську. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на пресслужбу Аеророзвідки.

Перший крок – забезпечення ключами безпеки FIDO всіх користувачів системи ситуаційної обізнаності Дельта, розробником якої є Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України. Це – одна з найбільш поширених у війську систем. Маючи доступ до Дельти, сили безпеки й оборони України можуть максимально оперативно та ефективно ідентифікувати та розкривати ворога.

«Започаткування такого проекту – це додатковий крок у підвищенні рівня безпеки і кіберзахисту Дельти. Це значно ускладнить ворогу його намагання скомпрометувати систему в цілому, і зокрема убезпечить інформаційний простір кожного користувача від витоку інформації та різноманітних кібератак. Стандарт FIDO2 є найсучаснішим стандартом автентифікації користувачів, рекомендованим FIDO Alliance та World Wide Web Consortium, що підтверджує його надійність і безпеку», – розповідає керівник напрямку ІТ ГО Аеророзвідка Руслан Прилипко.

Власний ключ безпеки можна налаштувати як для входу в Дельту, так і для доступу в інші системи й додатки, що підтримують міжнародний стандарт FIDO. Наприклад, поштовий сервіс Gmail або соціальні мережі – Facebook чи Instagram.

Що таке ключ безпеки FIDO. Це інструмент двофакторної автентифікації для доступу у різноманітні системи та застосунки. Ключ безпеки використовується в доповнення до пароля – як другий фактор перевірки користувача. Ключ підтримується основними операційними системами та браузерами.

Паролі, які вводить та зберігає користувач, легко вкрасти за допомогою фішингу, шкідливих програм та інших типів атак. Фізичний ключ безпеки, як другий фактор автентифікації, підвищує конфіденційність, оскільки ніколи не зберігається на сервері або комп’ютері користувача. Водночас у разі викрадення ключа увійти в обліковий запис лише з допомогою його буде неможливо.

Що таке Дельта. Це система ситуаційної обізнаності, розроблена Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України.

Дельта від самого початку розроблялася відповідно до стандартів НАТО, що забезпечує її сумісність з аналогічними системами країн Альянсу. Система забезпечує повне розуміння ситуації на полі бою в режимі реального часу, об’єднує інформацію з різноманітних сенсорів та може працювати на будь-якому пристрої, де є інтернет-браузер.

Дельта використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у Дельту інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою – «єВорог» та СБУ – «STOP Russian War».

Довідково:

Аеророзвідка – громадська організація, яка сприяє створенню та впровадженню мережецентричних та роботизованих військових спроможностей для сил безпеки та оборони України. Аеророзвідка є прикладом безпосередньої участі громадянського суспільства у відсічі агресії проти України.

Нагадаємо,в Україні стартував XVІ всеукраїнський конкурс «МОЇ ПРАВА: разом до перемоги».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:dut.edu.ua




Читайте також