menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

В Україні запропонували внести зміни до законопроєктів про збереження рибного господарства

20.03.2023 14:55

Українська природоохоронна група пояснила чому треба ліміт на вилов риби

У Верховній Раді України можуть винести проект закону №7616 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури». Автори проєкту вважають, що треба відмовитись від лімітів на їх вилов. Проте через війну в Україні, з’явилось чимало проблем з рибним господарством. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на Українську природоохоронну групу.

Через війну рибне населення українських прісних водойм і територіальних вод піддане такому виснажливому впливу. Проте автори законопроекту вважають інакше. Законопроект № 7616 передбачає хижацький підхід до біорізноманіття, зокрема запроваджуючи термін «нелімітований ресурс».

«Не так давно всі ми бачили світлини масової загибелі риби у водосховищах дніпровського каскаду. Крім того, зниження рівня води в Каховському водосховищі й утрата величезних площ нерестовищ не дозволить рибі вдало віднерестувати. Але найголовніше навіть не це! Починаючи з 2014, коли росія анексувала український Крим, російські компанії почали безлімітний вилов риби в Чорному морі. За наступні 5 років росія в окупованих водах Криму збільшила обсяги вилову по частині видів в рази, а по деяких навіть у десятки разів. Ну і, звісно, на річці Сіверський Дінець, багатій на рибні запаси, уже рік тривають активні бойові дії», – говорить Голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк.

Зауваження авторам і аграрному комітету Верховної Ради надало Головне юридичне управління Верховної Ради. Проте вони були повністю проігноровані. Більшість морських акваторій, де відбувався вилов риб до російської окупації, єтериторіями водно-болотних угідь міжнародного значення. Вони охороняються Рамсарською конвенцією. Також входять у національні природні парки.

«Наразі ані на Дніпрі, ані на Сіверському Дінці, ані в морській акваторії Чорного та Азовського морів не можна здійснити жодних наукових досліджень, щоб хоча б визначити ліміти вилову. Такі наукові дослідження не проводилися загалом впродовж 2022 року. Жодних підстав вважати, що риби (біоресурсів) стало аж так багато, що вже не треба лімітувати вилов, немає!», - зазначає Українська природоохоронна група.

Цей законопроект може підірвати довіру на всіх міжнародних переговорах України, де найвищі посадовці нашої Держави презентують нашу країну як сучасну європейську державу з прозорою дозвільною системою. Відсутність лімітів у радянському минулому України призвела до потрапляння багатьох видів риб у Червону Книгу, що тепер на межі вимирання. Втручання до функціонування усталених екосистем шляхом перевилову або знищення якоїсь ланки веде до незворотних змін.

«Верховна Рада України має не лише відхилити цей законопроект, але й до повної деокупації та до проведення ретельних наукових досліджень запровадити мораторії на вилов риби і інших гідробіонтів в акваторіях, що постраждали від воєнних дій», - зазначає Українська природоохоронна група.


Довідково:

Українська природоохоронна група створена як команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. За останні 6 років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або були активно підтримані її членами. За участю експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь.

Нагадаємо, аграрії Вінниччини зможуть отримати добрива від американського фонду.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:shutterstock.

Читайте також