menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«В українській індустрії поки що немає конкуренції»: музикант-початківець

15.01.2024 12:00

Інтерв’ю з українським інді-електронік виконавцем QRsavee

Після початку повномасштабної війни попит на українську музику в Україні значно зріс. Це дало можливість багатьом молодим та талановитим музикантам проявити себе та знайти свою першу аудиторію. Один з таких музикантів – інді-електронік виконавець QRsavee (Олександр Сепітий) з Одеської області розповів I-VIN.INFO про нюанси та особливості сучасної андеґраундної музикальної сцени.

Більш-менш професійно музикою я займаюсь два роки. Почав нею займатися, щоб дати хоч якийсь сенс своєму життю. Завжди хотів створювати щось своє, щось унікальне, адже без цього існування неповноцінне.

Скільки часу та грошей в тебе пішло, щоб придбати необхідне обладнання та удосконалити навички, які потрібні для створення якісної музики?

Усе наявне у мене обладнання коштує близько 35-ти тисяч гривень, але я б не сказав, що воно професійне. В мене є середнього класу аудіокарта, конденсаторний мікрофон, студійні монітори та якісні навушники. Окрім цього, є багато різних додаткових стійок, екранів та інших дрібниць. А щодо навичок, то наразі я володію ними на достатньому рівні, вони накопичувались у мене протягом двох років. Але музиканти ніколи не скажуть, що вони повністю опанували музичну справу.

— Раніше ти писав пісні російською мовою, а півроку тому перейшов на українську, чому?

—Перехід на українську дав мені новий поштовх мотивації для роботи над новими проєктами, завдяки цьому в мене кардинально помінявся підхід до творчості. Я все життя говорив російською, але робити пісні українською мені подобається набагато більше. Крім того, українська мова стала більш затребуваною в музичній індустрії, дозволяє конкурувати.

— Наразі ти спеціалізуєшся на електронній музиці. Чи є в українській музикальній індустрії велика конкуренція в цьому жанрі?

— Взагалі, в українській музикальній індустрії наразі невелика конкуренція. А якщо говорити про мій жанр, то тут взагалі дуже мало артистів. Тому ми один одного розглядаємо більше не як конкурентів, а як потенційних партнерів. Я орієнтуюсь на зарубіжних виконавців в жанрі інді-електроніка, таких як: Crystal Castles, Sidewalks and Skeletons, PASTEL GHOST та інших.

— Чи заробляєш ти гроші на своїй творчості?

Поки що ні. Зараз я працюю на чистому ентузіазмі і лише витрачаю гроші на обладнання та рекламу. Для того, щоб музиканту-початківцю почати отримувати перші гроші за свою музику, треба досягти певної кількості прослуховувань. Тут все залежить від дистриб’ютора чи від лейбла, з яким співпрацює артист. В середньому музиканту треба набрати близько 50 тисяч прослуховувань, щоб вивести свої перші 50-100 доларів. Я, на жаль, поки не досягнув такої позначки, але впевнений, що все попереду.

— Як музиканту із нулем підписників на всіх платформах знайти своїх перших слухачів?

— Слід почати зі своїх друзів та близьких. Нехай вони послухають твою музику, дадуть об’єктивну оцінку та, в разі чого, порекомендують послухати своїм друзям. І так – далі. Має бути також регулярність релізів та контенту в соціальних мережах. Слід постійно про себе нагадувати. Особисто я постійно продумую передрелізний план по просуванню треку або альбому в соцмережах. Це зацікавить перших потенційних слухачів, які можуть прослухати трек в день його виходу, що запустить алгоритми музичних майданчиків, які почнуть рекомендувати трек іншим людям.

— Ти казав, що багато чого залежить від лейблу, з яким співпрацює артист. Ти працюєш з якимось лейблом?

— Спочатку із ще одним гуртом ми планували створити власний лейбл, чи то творче об’єднання. І ми його навіть зареєстрували, але швидко зрозуміли, що ми не маємо досвіду та ресурсу для того, щоб утримувати та розвивати наш «лейбл». Тому ми почали співпрацю з лейблом Plan Kyiv, який безкоштовно розміщає наші релізи на всіх майданчиках та бере за це відсоток грошей з прослуховувань. Це ідеальний варіант для всіх музикантів-початківців.

— Що на твою думку важче – робити музику чи просувати її?

— І там, і там є свої складнощі. Різниця в тому, що коли я роблю трек, все залежить від мене і я знаю, яким має бути кінцевий результат. В просуванні велику роль грає везіння, і цей процес є менш контрольованим. По-друге, процес створення музики доставляє задоволення, а просування – це суто прагматична робота. Це та робота, яку ти просто маєш виконувати, не дивлячись ні на що.

— Із початком повномасштабної війни українська музикальна індустрія отримала певний поштовх. Кому з виконавців вдалося скористатися бумом популярності української музики та досягти певних успіхів?

— Я не буду говорити про поп-музику, адже це інша історія. Якщо згадувати андерграундних виконавців, то репер Clonnex, безперечно, просто увірвався в індустрію. Його провокаційні тексти та образ швидко завоювали увагу українців та українок, з нього, дійсно, можна брати приклад. Інші виконавці, такі, як irlbabee чи Райчу, теж отримали свою долю уваги, хоч і заслуговують на більше. В цілому, як би жахливо це не звучало, повномасштабна війна дала музикантам нові можливості. Ми маємо скористатися ними і розвивати власну музичну культуру.

— Яким ти бачиш майбутнє твоєї творчості, зокрема, та усієї української музикальної індустрії в цілому?

— Планую захопити увагу аудиторії новим похмуро-песимістичним стилем, якого ще немає на сцені. А що стосується індустрії, то мені хотілося б, щоб усі музиканти та музикантки дійшли висновку, що в умовах ринку, який тільки-но зароджується, ми всі маємо сприймати один одного, як частинки одного механізму. Конкуренція почне з’являтися, коли в індустрію прийдуть серйозні гроші. Зараз ми маємо створити підґрунтя для того, щоб це стало можливим. Тому робімо музику, шукаймо цікаві колаборації, знайомимо українців та українок з якісним звуком і разом створюймо конкурентний контент, який заявлятиме про Україну на увесь світ.

Ознайомитись із творчістю QRsavee можна за цим посиланням.

Нагадаємо, мистецтво заради Перемоги: вінничанки ставлять український мюзикл в Уельсі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: YouTube-канал QRsavee

Читайте також