menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Вакцинуватися від COVID-19 все ще потрібно»: заступниця департаменту охорони здоров’я Вінницької ОВА

28.06.2023 20:40

Тетяна Бондаренко вважає, що коронавірус стане сезонною хворобою

Майже два місяці тому Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19. Проте, досі виникають питання у необхідності вакцинації від цієї хвороби, коли загроза для всього людства вже минула. I-VIN.INFO поспілкувався із заступницею директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяною Бондаренко для того, щоб знайти відповіді на ці питання.

Чи слід робити першу вакцину, якщо ви не робили її протягом пандемії? Чи залишається потреба у бустерних дозах, та кому в першу чергу слід робити додаткові вакцини? На ці питання дає відповідь пані Тетяна.

«Наше Міністерство охорони здоров’я та провідні фахівці вважають, що щеплення треба продовжувати робити. Відміна пандемії не означає, що Covid зник. Скасувати режим пандемії вдалось якраз завдяки вакцинації. Covid все ще несе загрозу смерті та тяжких ускладнень хвороби, тож усім, а особливо людям, які відносяться до груп ризику, слід продовжувати вакцинуватись. Тим, хто не робив цього протягом пандемії – робити першу та бустерну вакцину. А тим, у кого вже є одна чи дві вакцини також рекомендується робити бустерні дози. На сьогодні є рекомендація робити двократну вакцинацію та дві бустерні дози», - зазначає Тетяна Бондаренко.

Попри скасування статусу пандемії, люди і досі хворіють на COVID-19. На Вінниччині ведеться офіційна статистика захворюваності цією інфекцією.

«Сьогодні на Вінниччині із Covid-ом стабільна ситуація. Весняна хвиля захворюваності пройшла. За тиждень в нашій області трапляється 20-30 випадків захворювання. В області наразі зареєстровано близько 150 хворих на COVID-19. Щодня у нас надходить близько 10-15 викликів швидкої для пацієнтів із важкою формою хвороби. До цього ж додається щоденно від 1 до 5 госпіталізацій з Covid-ом по області», - розповідає пані Тетяна.

Коронавірус нікуди не зникне з нашого життя, переконана Тетяна Бондаренко. Нам усім слід звикати до того, що він стане новою сезонною хворобою. Проте, людство навчилося ефективно із нею боротися, тож найбільш активна стадія «війни» між людством та COVID-19 завершилась.

«Думаю, людству вдалося перемогти COVID-19. І першим переможним кроком для цього стало створення вакцини – навіть декількох її типів. Covid залишиться як сезонна хвороба – як той самий грип. Будуть сезонні хвилі, коли більша кількість людей буде хворіти. В цілому людство вже може контролювати цю хворобу і вона для нас залишиться, безумовно, важкою, але звичайною сезонною вірусною інфекцією», - підсумовує заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Якщо виникають питання щодо вакцинації, потрібно звернутись до сімейного лікаря.

Читайте також, фейки про ковід: навіщо пропагандисти досі поширюють дезінформацію про коронавірус.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: kr-rada.gov.ua та presspoint.in.ua

Читайте також