menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Варто стати кращою копією себе»: аграрії у Вінниці обговорювали актуальні проблеми

03.11.2023 17:15

Про поєднання цифрових технологій з досягненнями науки в агросфері йшлося на панельній дискусії

З чималими викликами під час повномасштабної війни стикнулися аграрії. Йдеться не тільки про окуповані території, заміновані та непридатні для посіву поля, а ще й про зміну клімату, вплив пестицидів на ґрунти тощо. Відтак, аграрна сфера потребує нових підходів та розробки нових технологій. Про це все говорилося у Вінниці на панельній дискусії «Міжнародний досвід: органіка, рівність та точне землеробство». I-VIN.INFO поспілкувався з місцевими аграріями та дізнався про актуальні проблеми у їхній діяльності.

Як зазначив під час свого виступу заступник Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Віктор Задорожний, важливим елементом для використання сучасних технологій у своїй роботі є вивчення нових гербіцидів, які характеризуютьсябільш прогресивним екологічним підходом до роботи.

«У наших дослідженнях ми вивчали дію різноманітних сучасних препаратів для обробки врожаю. Також застосовували у роботі ресурсу кроп-моніторинг для контролю за станом посіву протягом вегетації. Безумовно, важливий елемент сьогоднішніх досліджень – використання програмного забезпечення для обробки отриманих експериментальних даних», - каже Віктор Задорожний.

Додає, варто розвивати різні галузі в агарній сфері, обговорювати досвід з іншими і ділитися цим, аби і надалі мати можливості для власного розвитку. Тому ця панельна дискусія згодом теж принесе свої плоди для аграріїв.

«Я зараз спостерігаю прогрес у розвитку сільського господарства в Україні. І під час цієї панельної дискусії якраз йшлося про поєднання цифрових технологій з досягненнями вітчизняної науки. Мав можливість послухати про нові проєкти від колег, ініціативи, ідеї та напрацювання для розвитку органічного землеробства в Україні. Варто і надалі рухатися у цьому напрямку, аби якнайкраще реалізувати потенційні можливості у нашій країні», - запевняє Віктор Задорожний.

Окрім цього, на панельній дискусії обговорювали досвід іноземних землеробів. Наприклад, кандидат сільськогосподарських наук, комерційний директор INDIGO Agriсulture USA Євген Санін зауважив, що наразі є декілька основних напрямків для ефективного використання елементів живлення при обробці насіння.

«Перший – боротьба з нематодою (шкідники на рослині). В Україні це менша проблема, але в Сполучених Штатах, Європі та в Індії це основна проблема, через що не ростуть сільськогосподарські культури. Другий – розробка препаратів для подолання основних хвороб сільськогосподарських культур. І одна з основних та важливих розробок – створення препаратів проти посухи в Україні. Ми ще не дуже відчуваємо це, а південь вже потерпає від посухи. В південних країнах Європи, де температура цього року і торік була за 40 градусів тепла, майже все вигорає. І це важлива проблема, яку варто взяти до уваги», - зауважує Євген Санін.

Також актуальною проблемою є використання пестицидів. За словами науковця, професора, завідувача кафедри екології, хімії та технологій захисту довкілля ВНТУ Василя Петрука, це дуже серйозна проблема, адже вони залишаються у грунтах.

«Пестициди глибоко проходять у землю. Через підзмені слої потрапляють у воду, а потім через харчовий ланцюг - до людей і тварин. Це призводить до негативних впливів на людину. Ми запропонували декілька методів відновлення цих ґрунтів, зокрема,за допомогою певного виду рослин. Цих пестицидів у нашій державі зберігається близько 20 000 тонн по Україні. Це надзвичайно багато. На Вінниччині теж зберігається багато пестицидів, що теж погано», - зауважує Василь Петрук.

Тому для обробки врожаю варто використовувати органічні добрива, які не будуть залишати після себе шкоди довкіллю. Таким напрямком займається Василь Мельникович, директор ТМ «Добродій». За його словами, зараз це дуже актуальна тема – органічне землеробство.

«Ми збираємо відгуки у наших споживачів і постійно аналізуємо ефективність добрив. Так вдається підтримувати сильні сторони і знати про слабкі. Загалом, щоб бути хорошим спеціалістом, варто стати кращою копією себе. Боротися з собою вчорашнім, а не з конкурентами. Вже маємо деякі продажі добрив у Молдові. І закордоном наш товар знають. А щодо того, чому люди і досі використовують пестициди, тому що не знають інших варіантів для своєї роботи. Або звикли їх використовувати, проте не здогадуються, який негативний вплив таким чином поширюється на довкілля», - зазначає Василь Мельникович.

Як додав на зустрічі аспірант кафедри неорганічної аналітичної хімії та якості води НУБіП, член наукової групи ТОВ «МБР» В’ячеслав Чоботар, завдяки проведенню різних досліджень вдалося оцінити вплив на врожай різних препаратів.

«Під час своїх досліджень ми помітили, що завдяки використанню наших препаратів «Добродій Комофрт» вміст цукру у яблуках збільшився, порівняно з іншими препаратами. Також завдяки використанню наших добрив вдалося врятувати плоди від захворювань», - зауважив В’ячеслав.

Нагадаємо, «Україна має великий потенціал в аграрній сфері» – представник Молдови на панельній дискусії у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:Валентин Вінницький.

Читайте також