menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Важливо пережити зиму»: у Вінниці говорили про ситуацію зі світлом (ФОТО)

16.12.2022 21:15

Провели 30-ту сесію кластеру «Енергетичного пулу» з питань енергосистеми України

На сьогодні маємо багато викликів з енергетичною ситуацією в Україні. Масовані ракетні обстріли рф по критичній інфраструктурі нашої держави створюють величезні проблеми зі світлом, опаленням та водопостачанням. У Вінниці на «Енергетичному пулі» обговорили ці актуальні питання, пропонували варіанти вирішення проблем та згадали про підтримку інших країн. I-VIN.INFO побував на 30-тій сесії «Енергетичного пулу» та дізнався про ситуацію зі світлом в Україні.

Крім проведення 30-ї сесії, на заході відзначали 5-ту річницю заснування кластеру «Енергетичний пул». Як зазначив у своєму виступі голова правління кластеру, експерт UNIDO, експерт Вінницької ТПП Віктор Дядькович, робота організації розпочалась ще у 2017-му році під час засідання круглого столу у Вінниці. Основна поставлена мета – створення майданчика з питань енергоефективності.

Протягом 5-ти років в організації взяли участь більше 700 представників бізнесу. А 45 підприємств презентували свою продукцію. Також працювали із закордонними партнерами. А деякі колеги Віктора Дядьковича зараз вступили до лав ЗСУ.

«Підніміть руку, хто знає цього чоловіка на фото», – звертається до людей у залі Віктор Дядькович.

Чимало з присутніх підняли руки.

«Це Сергій Боровко. Він неодноразово бував у нас в офісі. Запам’ятався своєю харизмою. А 25 лютого Сергій одягнув форму ЗСУ. Буквально декілька днів тому з ним говорив, він пішов на ротацію. За цей час він пройшов шлях від звичайного бійця до командира роти. Зараз він під Бахмутом. Я дуже пишаюсь такими колегами», - каже Віктор Дядькович.

Також він згадав складну ситуацію на енергетичних та атомних станціях в Україні. Окрім самих енергетичних об’єктів, наші військові боронять важливі лінії електропередач.

«Перед вами карта з відкритих джерел. На ній позначені магістральні лінії живлення. Ось ви бачите цей найбільший вузол. Напевно, енергетики зрозуміли, що це і яке він має значення. Якраз захищаючи цей вузол, наш вінницький пілот з позивним «Karaya» збив п’ятий «Шахід». А потім мусив катапультуватися», - зауважив Віктор Дядькович.

З останніх важливих новин, повідомив пан Віктор, турецька компанія Karpowershi веде переговори з «Укренерго» щодо відправки в Україну 3-х плавучих електростанцій для постачання електрики. Один корабель несе 100 мегават.

«Проте тут є одна проблема. Згідно із міжнародними правилами, територія корабля вважається територію країни, яка володіє ним. Якщо поставити такий енергетичний корабель під Одесою, і його роботі зашкодить російська ракета, то ця ракета вразить по території країни-члена НАТО, адже Туреччина є країною-членом НАТО. Тому зараз проходять домовленності щодо безпеки кораблів», - зауважує Віктор Дядькович.

Наразі допомога для України йде з усього світу. Наприклад, Естонія доставила до Житомира Харкова та Бучі 11 автобусів з генераторами та іншими електроприладами. Також Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та «Укренерго» підписав угоду про залучення 300 мільйонів євро для відбудови енергоінфраструктури. І це далеко не остання допомога для України.

Також на сесії виступив генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук. Він зауважив, що ситуація з енергетикою в Україні зараз доволі складна. Є чимало проблем, які варто вирішувати, аби покращити роботу енергосистеми.

«Важливо пережити зиму. А потім навесні та влітку наші потреби з енергоспоживанням зменшаться. І тоді буде простіше з відновленням енергетичних об’єктів. Тоді все буде добре», - зазначив Андрій Поліщук.

Про інші важливі виступи та новини з 30-ї сесії «Енергетичного пулу» читайте в наступних публікаціях з цієї теми.

Нагадаємо, під час масованої ракетної атаки над Вінниччиною збили шість ракет.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак


Читайте також