menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вебінари, написання грантів та консультації: у Вінниці розпочинає роботу Центр фермерського розвитку

29.09.2023 14:40

Під час зустрічі фермери, представники влади та освіти обговорили важливість та перспективу розвитку подібних проєктів

На базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН розпочинає роботу Центр фермерського розвитку. Проєкт, що фінансується Урядом Німеччини, діятиме, зокрема, у Івано-Франківській, Тернопільській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Черкаській і Чернівецькій областях. Детальніше про організацію роботи розповіли під час його презентації, на якій побував I-VIN.INFO.

«Бізнес переорієнтовується із зернових культур на інші через зміну логістичних маршрутів. Зруйноване сільське господарство у багатьох східних та південних областях. Поки що це майже 9 мільярдів прямих і від 30 до 50 мільярдів непрямих збитків за різними оцінками. І це при тому, що війна ще не закінчилась. Фермери переходять у тепличне господарство, овочівництво та садівництво. І на рівні законодавства відчувається відсутність підтримки фермерства, кооперацій, дорадництва. Після війни це має бути щось інакше», – розпочав презентацію директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець. Він координує проєкт в трьох областях – Вінницькій, Рівненській, Тернопільській.

Пояснює, що на сьогодні є багато переселенців, які повернуться на звільнену територію і там буде все заміновано, все зруйновано. Вони потребуватимуть підтримки для відновлення господарства. І повернуться солдати з війни.

Тому одним із проєктів, котрий був націлений на ветеранів та ветеранок війни, є «Школа сімейного фермерства» (ШСФ). Його розпочали рік тому. Адже ще тоді стало зрозуміло, що ветеранам необхідно надати інструменти для власної реалізації та можливості для бізнесу.

У такому напрямку й триває співпраця із Міністерством у справах ветеранів України та Українським ветеранським фондом. Лиш нещодавно у Фонді завершили спеціальний конкурс для розвитку ветеранського фермерства та сільськогосподарського підприємництва. І тепер для втілення посиленої допомоги виникла ідея об'єднати зусилля трьох організацій: Буковинської агенції регіонального розвитку, Львівської агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини і, власне, Національної асоціації сільськогосподарських служб. Так вирішили створити Центр фермерського розвитку.

Проєкт поки що невеликий, підкреслює Роман Корінець, але Центр розглядається мінімум як можливість розвивати дорадництво на Буковині. Тому що, за його словами, на Вінниччині ситуація трішки краще (тут традиційно працює кілька таких служб).

«Коли ми працювали в «ШСФ», то побачили що найбільш затребуваною є допомога з оформленням грантових заявок. Будемо чесними, в державному бюджеті коштів на підтримку сільського господарства практично немає. На Міністерство аграрної політики, крім адміністративних витрат, бюджету розвитку закладено 201 мільйон гривень. З них – 200 мільйонів на програму зрошення і один мільйон на компенсацію Єдиного соціального внеску для сімейних фермерських господарств», – каже директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.

Як працює центр? В першу чергу, це консультаційна допомога. Вона передбачає наступний алгоритм. Коли йде прямий запит від фермера на центр в телефонному режимі, питання передають конкретному експерту через чат-бот, який опрацьовує його. Інший варіант – гугл-форма (схема роботи схожа). Розрахунок йде на встановлення зворотного зв'язку з фермерами. У випадку якісної або неякісної консультації можна залишити свій відгук. Це допоможе спрямовувати роботу на правильний напрямок. Індивідуальні консультації для фермерів щодо питань, які їх цікавлять, охоплюватимуть широку сферу.

Другий момент – гранти. Але наразі центр не надаватиме гранти. Плануємо, що за результатами офлайн тренінгів, будуть відібрані люди. Ті, в свою чергу, будуть вести фермерів від проведення навчання до підготовки для подачі заявки на грантовий конкурс. І, знову ж таки, потрібен зворотній зв'язок (як основна умова роботи Центру).

Окремий блок – вебінари, їх теми визначають із запитів кожного регіону.

Ці всі речі між собою взаємопов'язані. Вони формують певне коло питань, які планують закривати і розкривати.

Роман Корінець наголошує і на важливості грантів, особливо після вступу до Європейського Союзу:

«Ми хочемо, щоб в нас були сильні спроможні фермери. Навіть мале господарство може бути успішним сильним і спроможним, якщо правильно побудована державна та регіональна політика. Ми готуємося до вступу в ЄС. Наприклад, фінансування польського фермера йде обов'язково, є ще фінансування структурних фондів на основі проєктів. Якщо хочемо поборотися за кошти Європейського Союзу після вступу туди, треба готуватися до більшого».

Так, існує програма ІPARD. В її рамках ЄС надає країнам-кандидатам фінансову та технічну допомогу для розвитку сільських територій та сталого сільськогосподарського сектору, узгодження їх аграрної політики із загальною аграрною політикою ЄС. Тому фермерам насамперед треба навчитися проектному менеджменту.

Тож серед планів на майбутнє: одноденне навчання «Як оформляти, готувати та подавати грантові заявки» та початок проєкту з європейськими колегами у грудні. Він допоможе Міністерству аграрної політики і продовольству України підготувати відповідну «дорожню карту» для розподілу фінансів на різні сфери в рамках вищезазначеної програми.

Крім цього, планується співпраця з Асоціацією місцевих фермерів і з регіональним відділенням Фонду підтримки фермерів. Все тому, що є потреба в залученні саме місцевих експертів. Для їх відбору буде теж оголошено конкурс. Також буде низка дистанційних навчальних заходів і проведення опитування у Вінницької області, щоб зрозуміти потребу в тих чи інших послугах. Це буде етап становлення Центру.

«Маємо розуміти, що гранти стають важливою складовою в роботі для фінансування фермерів, підтримки їхнього бізнесу чи ініціатив. Для багатьох фермерів гранти є одним з основних джерел інвестицій. Звичайно, спроможним можна бути, коли впроваджують інновації. Тому те, що робить Інститут кормів і сільського господарства, гідне уваги. В ЄС формується навіть ціла мережа – система сільськогосподарських знань та інновацій, щоб нести фермеру ці інновації», – підсумовує Роман Корінець.

Нагадаємо,на Вінниччині створили безпілотник для розмінування.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна



Читайте також