menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Великдень у Вінниці під час війни: «У разі загрози перейдемо у нижній храм»

20.04.2022 10:10

Як на Вінниччині проходитиме великоднє богослужіння

Широкомасштабна війна не тільки поділила життя майже більшості українців на «до» та «після», а й змінила відзначення традиційних свят та наявність додаткових вихідних днів. Тому на Вінниччині не скасовуватимуть комендантську годину в ніч з 23 на 24 квітня, а богослужіння почнеться після її закінчення. I-VIN.INFO зібрав всю інформацію, яку необхідно знати про святкування Великодня.

Відомо, що 12 квітня на засіданні секретаріату обласної ради Церков та релігійних організацій Вінниччини обговорювали питання святкування Пасхи Христової. Як повідомив на заході начальник управління у справах національностей та релігій Ігор Салецький, через російську агресію на території України Вінницька ОВА не скасовуватиме комендантську годину з 22:00 до 6:00. Через це богослужіння не проходитимуть вночі.

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що російські окупанти використовують прийом «інформаційного алібі», попереджаючи про можливі провокації в українських містах під час Великодня. У кількох пропагандистських ЗМІ поширили публікацію, що «з націоналістів сформовано понад 70 мобільних груп на автомобілях, що обстрілюватимуть з мінометів православні храми у Великодню ніч, щоб потім звинуватити у цьому військових рф». Також наводять інформацію, що загроза існує для Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської областей. Проте під час святкування Пасхи Христової у церквах варто пам’ятати про власну безпеку і в інших областях України.

Святкове богослужіння у Вінницькій області розпочнеться о 7:30, а з 9:00 відбудеться освячення пасхальних кошиків. Також усі віряни зможуть дивитися великодню службу онлайн чи на телеканалах. Відповідний анонс опублікували на сайті Вінницької ОВА.

Як розповів для I-VIN.INFO речник Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ) Владислав Демченко, вся інформаціяпро пасхальні богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у Вінниці опублікована на сайті і кожен може з нею ознайомитись. За посиланням вказаний розклад богослужінь.

«Окрім часу, ніяких обмежень не буде. Якщо під час служби почнеться повітряна тривога, богослужіння триватиме далі. У разі загрози ми маємо нижній храм, куди можна перейти», - зазначив Владислав Демченко.

Нагадаємо, як проводити свята в умовах війни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: harchi.info

Читайте також