menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Весна міжнародної співпраці»: на Вінниччині зустрілись самоврядці України та Молдови (ФОТО,ВІДЕО)

13.05.2023 19:15

У Могилів-Подільському представники органів місцевого самоврядування обговорювали стратегію розвитку українсько-молдовського партнерства

Україна та Молдова доклали чималих зусиль для розвитку демократичних цінностей та свобод. Сьогодні наша країна та Молдова є кандидатами на вступ у ЄС, що відкриває нові можливості для регіонального розвитку. Вчора у Могилів-Подільському пройшла конференція «Весна міжнародної співпраці», де обговорюючи плани співпраці, учасники конференції звертали увагу на важливість співпраці України та Молдови на шляху до Євросоюзу, повідомляє I-VIN.INFO.

Конференція «Весна міжнародної співпраці» проходила у Могилів-Подільському монтажно-економічному фаховому коледжі. В цей день в місто завітали багато представників органів місцевого самоврядування, як України так і Молдови.

«Сьогоднішня конференція має на меті відновлення нашої співпраці. Україна та Молдова обрали шлях євроінтеграції, розвитку демократичних цінностей та свобод. Ми маємо налагоджувати партнерські стосунки між нашими народами. Хочу подякувати усім учасникам конференції, що у такий складний час знайшли можливість приїхати та обговорити плани такої важливої та взаємнокорисної співпраці між Україною та Молдовою», - розпочав конференцію директор Могилів-Подільського монтажно-економічного фахового коледжу Володимир Заячковський.

Про тривалі добросусідські відносини між нашими країнами, які мають стати підґрунтям для майбутніх спільних проєктів, нагадав народний депутат України Генадій Вацак.

«З Молдовою Україна має давні партнерські стосунки. До повномасштабного вторгнення між нашими країнами реалізовувалося чимало проєктів. Зокрема, на Вінниччині запустили будівництво моста Ямпіль-Косеуць. Через російське вторгнення, на жаль, це будівництво було законсервовано, але я впевнений, що цей міст таки буде побудовано. Торік Президентка Молдови Майа Санду навіть приїжджала до Могилів-Подільського із вантажем гуманітарної допомоги. Це свідчить про великий рівень підтримки та взаєморозуміння між нашими народами. Сподіваюсь, що завдяки цьому форуму чимало громад домовляться про співпрацю. У дружби не має бути кордонів, якщо вона справжня – добросусідська», - зазначив Генадій Вацак.

Організацією, яка більше 10 років сприяє розвитку українсько-молдовських відносин є Єврорегіон «Дністер». Організація сприяла реалізації десятків проєктів з розвитку громад України та Молдови.

«Єврорегіон «Дністер» ще 11 років тому створювався для того, щоб налагоджувати так звану «народну дипломатію» – через громадські організації нарощувати більшу кількість контактів між мешканцями українських та молдовських громад. Станом на сьогодні ми маємо більш ніж 50 договорів про співпрацю на рівні адміністративно-територіальних одиниць України та Молдови. Зараз ми налагоджуємо чотирьохсторонню співпрацю між Україною, Молдовою, Польщею та Румунією. Я впевнений, що співпраця між двома країнами-кандидатами у ЄС та двома країнами-членами Євросоюзу допоможе лобіювати інтереси України та Молдови на рівні ЄС і пришвидшити вступ наших країн у ЄС. Проте, не слід забувати і про двосторонні партнерські відносини, для обговорення яких ми і зібрались сьогодні», - каже голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

Під час конференції увагу приділяли не тільки міжнародному партнерству України та Молдови. Виклики, що стоять перед Україною через повномасштабну війну, потребують підтримки набагато більшої кількості європейських партнерів.

«Сьогодні перед Україною постають серйозні виклики, пов’язані із повномасштабною війною. Уся система планування стратегічного розвитку громад буде переглядатись, адже окрім регіонів, які фізично постраждали через бойові дії, працювати треба буде і з регіонами, у яких відбулись значні соціально-політичні зміни, як от на Вінниччині. Саме тому ми маємо робити акцент на міжнародну співпрацю, адже самим нам подолати усі виклики буде складно», - зазначив під час онлайн виступу заступник начальника Вінницької ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець.

Європейський банк реконструкції та розвитку – це одна з організацій, яка найбільш активно фінансово сприяє розвитку та відновленню українських громад, не дивлячись на війну, що продовжується. Амбасадорка фонду родини Богдана Гаврилишина Наталія Процюк розповіла присутнім на конференції очільникам громад про те, як вони можуть отримати кошти на реалізацію проєктів з розвитку власних громад.

«На даний момент я представляю Європейський банк реконструкції та розвитку та хочу зазначити, що цей банк планує виділяти величезні кошти на розвиток вже повоєнної України. В цьому році Європейський банк планує виділити Україні 3 мільярди доларів, але за умови повної підтримки з боку органів місцевого самоврядування. Ті громади, які в максимально швидкі терміни нададуть правильні та обґрунтовані плани стратегічного розвитку своїх територій – отримають максимальну фінансову підтримку від банку», - розповіла Наталія Процюк.

Особливу увагу під час конференції виділили питанню міжнародної грантової політики, як джерела фінансування розвитку системи освіти в Україні та Молдові.

«Свого часу я відколовся від політики, тому мій заклад перестала фінансувати держава. Щоб знайти вихід з ситуації я звернув увагу на міжнародні проєкти. Ми почали подавати та вигравати різні гранти, створювати високотехнологічні лабораторії, кабінети інформатики, закуповувати інтерактивні дошки – і все це саме за допомоги міжнародних проєктів. Як тільки ми дізнаємось про якийсь конкурс – одразу ж подаємось. Не виграли не страшно, подаємось на інший. Головне працювати та мати продумані ідеї», - поділився своїм досвідом директор Сорокського аграрно-технічного коледжу Республіки Молдова Костянтин Нестеренко.

За підсумками конференції, усі її учасники погодились із тим, що ця зустріч є лише першим кроком для відновлення активної співпраці між країнами. Наступну подібну конференцію вирішили провести вже у Молдові та залучити до неї представників Польщі та Румунії.

«Із Єврорегіоном «Дністер» у нас до 2019 року була дуже тісна співпраця. На жаль, пандемія, а потім і повномасштабна війна, віддалили нас. Але я впевнений, що сьогоднішня зустріч стане початком відновлення нашої співпраці із Україною. Єврорегіон «Дністер» завжди нам допомагав із проєктами, конкретний приклад – це проєкт з розвитку охорони здоров’я. Завдяки співпраці ми реалізували проєкт з закупівлі японського медичного обладнання для одного медичного закладу в нашому районі. Сьогодні ми вже накидали заготовки для майбутніх договорів між громадами, і я переконаний, що далі нас чекають ще більше успішних спільних проєктів», - підсумував голова Окницького району Республіки Молдова Юрій Плопа.

Читайте також, ЄС надасть Україні один мільярд євро для спільних закупівель боєприпасів і ракет.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт

Читайте також