menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Ветеранський бізнес на Вінниччині: в реалізації проєктів допомагають гранти

У Вінницькій області вже підтримали 12 ветеранів-підприємців

Експерти прогнозують, що після повномасштабної війни велика кількість ветеранів шукатимуть роботу. Одні не зможуть вийти на попереднє місце працевлаштування через фізичні обмеження, інші – через бажання змінити профіль абощо. І вже зараз потрібно готувати ґрунт для того, щоб кожен знайшов собі справу до душі. Однією з можливостей, якою можуть скористатись ветерани, є відкриття власного бізнесу. І в цьому стануть у нагоді спеціальні проєкти для ветеранів та їхніх родин, повідомляє I-VIN.INFO.

Однією із найефективніших організацій, яка підтримує ветеранський бізнес, є Український ветеранський фонд. Тут вже реалізовано кілька проєктів на підтримку ветеранів-підприємців.

Серед переможців конкурсів є вінничани.

«Був здивований, що заявку повернули з детальним описом зауважень та порад», - ветеран Олексій Логачьов

Вінничанин Олексій Логачьов є ветераном вже трьох війн. Він воював в Афганістані, потім – з 2014-го до 2016-го в АТО і зараз, під час повномасштабної війни. Восени 2016 року Олексія визнали обмежено придатним до військової служби, але 24 лютого 2022 року він без роздумів подався на фронт, 26 лютого був вже на позиціях. Каже, що завдяки цьому уникнув звичайних мобілізаційних процедур, інакше б не пройшов медкомісію. Втім, після важкої контузії у серпні 2022 року його визнали непридатним до служби та призначили 3-тю групу інвалідності. Після того Олексій Логачьов проходив реабілітацію.

«Хотів якомога швидше повернутись до роботи на моїй друкарні «Веда». Якраз у вересні 2022 можна було подати заявку на грант від УВФ, але я не дуже добре все прописав, контузія ще давалась взнаки. Був здивований, що заявку повернули з детальним описом зауважень та порад, як все виправити. Я врахував це, і наступна моя заявка пройшла», - розповідає пан Олексій.

На перший транш вдалось купити цифрову друкарську машинку, яка наразі є найкращою у Вінниці.

«До нас тепер звертаються великі друкарні, якщо треба виконати якійсь дуже якісний друк. А раніше вони до Києва їздили, - продовжує ветеран. – В березні прийшов другий транш, завдяки якому ми замінили комп’ютери. Третій етап – закупівля нової машини для тиснення. А четвертим етапом буде встановлення кліматичної установки. Адже друкарська продукція має перебувати у відповідному середовищі. У приміщенні повинні триматись певна температура та вологість, тому що їх коливання можуть зіпсувати вигляд продукції».

Друкарня Олексія невелика, але виконує замовлення на цифровий друк від одного екземпляра. Тут також друкують журнали сурової звітності, етикетки, книги та інше. Та замовляють рекламні постери та буклети.

«За свій кошт закупили обладнання для виготовлення значків членам родин загиблих. На тлі українського прапора віддруковуємо портрет загиблого героя та його ім’я і прізвище. Це, так би мовити, ідентифікація рідних загиблих. Щоб усі вінничани могли побачити і зрозуміти, що це за війна. Замовлення на значки йдуть від громадської організації «Єдина родина Вінниччини», - продовжує пан Олексій.

Підтримують ветеранів-підприємців й міжнародні організації

Ветеран зауважує, що виграв також невеликий грант від Міжнародної організації з міграції (МОМ). Втім, грантові заявки теж потрібно вміти писати. Тому дуже дякує Українському ветеранському фонду за те, що його консультували постійно: і під час написання заявки для проєкту «Варто», і під час його реалізації.

«Ми були першими, наші проєкти оцінювались від 500 тисяч до одного мільйона гривень. Близько 30 підприємців-ветеранів виграли гранти на розвиток справи. А зараз вже запустили «Варто4» і цифри сягають трьох мільйонів. Звісно, коли більші суми, то й більша відповідальність. Але я всім своїм побратимам рекомендую подавати заявки. Крім участі у проєкті, нас постійно запрошують на події, зустрічі, конференції тощо», - говорить пан Олексій.

Нещодавно на форум від Українського ветеранського фонду поїхали й вінничани. Серед них – Володимир Скосогоренко, якого в УВФ називають «часниковий магнат». Адже отримав кошти на розширення виробництва із переробки часнику на пасту, а ферментованого чорного часнику — для створення спецій та соусів та фасування їх у стіки для разового використання. А Тарас Якобчук разом із дружиною мають бізнес «Хорека», який спеціалізується на доставці обладнання для гостинно-ресторанного бізнесу.

«Не потрібно боятися розпочинати. Треба брати і робити», - ветеран Сергій Бондаренко

Сергій Бондаренко, власник компанії «Медобар», теж є учасником програми від Українського ветеранського фонду.

«Три місяці, як я звільнився із лав ЗСУ. Пробую включитись в роботу. До повномасштабної війни у мене вже був досвід отримання грантів. Вперше грантові кошти на медогонку та стіл для розпаковки стільників надав закордонний бізнесмен. І різні дрібнички необхідні, які теж «потягнули» на досить велику суму. Ми тоді якраз закінчили навчання у Київській школі бізнесу, і нам сказали, що західні грантодавці стануть нашими спонсорами», - розповідає пан Сергій.

Він також був першим ветераном, який отримав фінансову підтримку від благодійного фонду «Подільська громада» у 2020 році. Кошти спрямував на розширення і розвиток власної справи. А розпочав готувати смаколики із меду, сухофруктів і горіхів Сергій Бондаренко разом із дружиною Марією ще в 2019 році, коли повернувся з бойових позицій під час АТО/ООС. З початком повномасштабної війни знову пішов воювати.

«Були і контузія, і моральне виснаження, все разом. Проходив реабілітацію. І ось після мого звільнення із війська у 2023 році спробував подати заявку на грант від Українського ветеранського фонду. Ця спроба стала успішною, ми пройшли, але договір поки що не підписали. Хочемо ставити лінію по фасуванню продукції, автоматизувати процес, - каже ветеран. - Раджу ветеранам, які хочуть започаткувати власну справу, звертатись за порадами та підтримкою до таких самих, як я, підприємців-ветеранів. І взагалі, не боятись розпочинати, а брати і робити. Тоді й адаптація ветеранів до цивільного життя завдяки активній роботі швидше відбудеться».

Про позитивний вплив підприємницької діяльності на емоційний стан ветеранів говорять також і психологи. Мовляв, занурення у справу, яка до душі, принесе велику користь. Це розуміють й в Українському ветеранському фонді, тут стартувала вже четверта програма з підтримки ветеранів «Варто».

Ветерани можуть отримати вже 3 мільйони від УВФ на розвиток бізнесу

Програми запустили у 2022 році за підтримки Міністерства у справі ветеранів. Тоді розпочали з «Варто», Варто 2.0», «Варто+ГО».

«Маємо 53 переможця по програмі фінансування «Варто» та «Варто 2.0» у 2022 році. А у 2023-му – 54 переможця по програмі «Варто: підтримка ветеранського бізнесу»і 10 переможців програми «Варто «Робити своє», - зазначає заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Віта Костик. – Зараз проходить технічний відбір на «Варто: Золоті руки». Ми відібрали 103 заявки. Це просто чудово, але всі мають пройти технічний відбір – на предмет відповідності. Потім ці заявки перевірятимуться нашим фінансовим відділом. В першій хвилі ветерани отримували 1,5 мільйони гривень, зараз – 3 мільйони, сума збільшується і відповідальність збільшується».

Пані Віта наголошує, що зараз відбувається гарна активність в регіонах. Найактивнішими є Київська, Житомирська і Вінницька області, оскільки вони територіально ближче до офісу УВФ. На Вінниччині вже є 20 ветеранських бізнесів.

«Звісно, ідеально, якщо ветерана підтримують на всіх рівнях та допомагають. На жаль, не кожна ОВА може взаємодіяти з ветераном. Говорю так, як є. А ми маємо бути вдячні нашим ветеранам, створювати регіональні програми підтримки ветеранів тощо. Дуже добре перекривати бруківку та асфальтувати під’їзні шляхи. Але маємо пам’ятати, як ворогу було добре їздити цими дорогами. Маємо розуміти, якою ціною здобувається кожен метр нашої рідної землі. Маємо назавжди закарбувати всередині себе, кому ми вдячні, що живемо на рідній землі. І ветерани повинні відчувати цю вдячність повсякчас», - наголошує заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду.

Громадські організації добре знайомі з потребами ветеранів

Крім того, каже Віта Костик, Український ветеранський фонд провів конкурс «Варто+ГО». В ньому брали участь громадські об’єднання, які безпосередньо займались захистом прав і свобод захисників та захисниць, задоволенням суспільних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів ветеранів та членів їхніх сімей.

«Конкурсні програми розраховані на рік. Звітують тоді, коли закінчується проєкт, - продовжує пані Віта. - Була в Українському домі на презентації наших переможців. Якраз займалась соціальним супроводом та менторською підтримкою програми «Від ідеї – до власної справи». Там громадська організація зібрала певне коло жінок: дружини захисників, екскомбатанки. Хтось із них вже починав свій бізнес – з випічки капкейків, приміром, абощо. Грант невеличкий: хочуть отримати кошти на закупівлю обладнання та відкрити кав’ярню. А одна жінка з Вінниці займалась заплітанням африканських кіс. І зараз в Могилів-Подільському Вінницької області планує відкрити свою перукарню. Якраз така аудиторія йшла на наступний конкурс «Варто-Золоті руки». Золоті руки – коли ти дякуєш майстру за його послугу».

Серед переможців програми «Варто+ГО» були вінницькі організації:громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку» з проєктом «Мережа мужніх»: центр розвитку соціального підприємництва для ветеранів», громадська організація «Спілка учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району» з проєктом «Підтримка ветеранів в розвитку підприємництва: від перших кроків до стабільного доходу» та громадська організація «Центр розвитку Студенянської громади» з проєктом «Соціальна підтримка ветеранів – потенціал розвитку Студенянської громади».

«По цій програмі маємо 8 переможців. Торік було мало заявок через низьку поінформованість та постійні блекаути із жовтня 2022 року. Важливо, щоб громадські організації були дотичними до роботи з ветеранами та мали цікавий корисний проєкт», - додає Віта Костик.

«Ми хочемо їм дати вудочку, а не рибку»

Голова громадської організації «Спілці учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району» Валентин Ковальський також бере участь в Раді ветеранів України від Вінницької області. Вважає, що грантова діяльність дає більше можливостей для роботи. Адже партнери хочуть поділитись досвідом та допомогти розвиватись.

«Наша організація працює вже давно, ми успішно реалізували проєкт від фонду «Відродження». З 2017 року у нас існує сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, який об’єднав 20 ветеранів. Тих, хто встиг отримати два гектари землі. Об’єднались і самі обробляють землю. Я говорив про те, що потрібно вже зайнятись переробкою. Але поки що зупинились на цьому. Але я вважаю, що потрібно далі розвиватись», - запевняє пан Валентин.

Він також переконаний, що найкращим варіантом для адаптації ветерана в цивільному житті є його самозайнятість:

«Коли він успішний громадянин, батько, чоловік, то й психологічної допомоги він не потребує. В державі мало звертали увагу на ветеранів, які хочуть зайнятись бізнесом. Тоді ми й створили таке об’єднання. В Україні є більше 200 тисяч ветеранів, які отримали два гектари землі. В більш-менш розвинених країнах навіть на двох гектарах можна організувати підприємство, а якщо об’єднатись – то тим більше, це буде потужне підприємство. Але ветеран не знає, як це зробити. Томуми організували своєрідний колл-центр – консультували, де, хто, чим може допомогти.Звертались ветерани, мовляв, напишіть мені проєкт. Відповідали: «Якщо ми його напишемо, то ти його не реалізуєш. Ти повинен сам написати, сам знати всі нюанси, ти повинен прожити це». Ми можемо хіба направити, підказати. Ще одне – чи є у нього до цього хист, чи може він керувати та інші питання. Тому до всього має бути системний підхід. І ми з Віталієм Дорохом (громадська організація «Право») його сформували, спільно написали. Щоб навчити ветеранів писати проєкти. Ми хочемо їм дати вудочку, а не рибку».

Додає, що сам проєкт може бути гарним, але якщо він написаний бездарно, його не пропустять. Крім правильного оформлення, треба вміти подавати документи.

«Тобто, існує дуже багато моментів, які, на перший погляд, здаються незначними. Але юридична сторона забирає багато часу. До того ж, треба навчитись правильно обирати фонд, який допоможе у твоїй конкретній справі, - підкреслює Валентин Ковальський. - Якщо 50 відсотків ветеранів подадуть і виграють конкурси, я буду рахувати, що наш проєкт дуже успішний. Групове навчання у кожній громаді Хмільницького району ми вже провели. Багато усього вивчали – від юридичних питань до написання бізнес-проєкту для навчання або свого бізнесу. Важкувато працювати, тому що, на жаль, у нас мало учасників залишилось, 90 відсотків з нашої організації (а було 350 людей) пішло воювати з початком повномасштабної війни. Багато побратимів вже загинуло. Я теж служу, мій заступник Олег Столяр займається справами. Активно допомагає також секретар організації Надія Сивохо».

«Допомагаємо розпочати свою справу»

Керівник проєкту «Мережа мужніх» і співзасновник реабілітаційного центру «Генезіс» Святослав Ніколайчук з Подільської агенції регіонального розвитку розповідає про важливість підтримки стартапів ветеранів:

«Наш обраний пріоритет: надання менторської підтримки та консультування ветеранського підприємництва від старту до розвитку. В рамках проєкту планується організація бізнес-нвчання, менторинг для ветеранів та онлайн і офлайн консультації на постійній основі стосовно старту і розвитку ветеранського підприємництва, з подальшим отриманням безповоротного стартового капіталу. Крім того, в рамках проєкту буде надаватись менторинг для ветеранів. Менторинг буде надаватись профільними експертами, які мають відповідну експертизу. Консультації надаватимуться за запитом. Допомагаємо розпочати свою справу».

Серед основних напрямків консультування:

- бухгалтерський супровід;

- відповіді на юридичні питання (включаючи питання щодо започаткування бізнесу);

- грантрайтинг та пошук фінансування;

- маркетинг (smm).

Також восени планується повноцінне функціонування реабілітаційного центру з лікування хронічного та фантомного болів. Фінансують цей проєкт Міжнародна організації з міграції та Український ветеранський фонд. Для військових послуги безкоштовні.

Ветерани, які вже започаткували і розвивають свій бізнес, впевнені, що їхні побратими теж зможуть це зробити. Кажуть, відновлювати Україну нам доведеться довго, але спільними зусиллями ми зможемо все подолати!

Нагадаємо, на Вінниччині в першій хвилі навчатиметься 22 помічника ветерана.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото надані ветеранами та експертами, mva.gov.ua

Читайте також