menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Від Baggi до збору коштів: як вінничани волонтерили торік

04.01.2024 13:20

В громадах Вінниччини розповіли про «волонтерські підсумки»

Торік у вінницьких громадах не припиняли активно підтримувати ЗСУ. Для цього проводилися різноманітні благодійні заходи та збори. Ярмарки, концерти, аукціони влаштовували у школах, Центрах культури тощо. Наприклад, у Барській громаді створили волонтерський рух, який потужно працює над «Baggi». А у Вапнярській громаді постійно проводили збори на підтримку ЗСУ та виготовили 200 літрів томатного соку для потреб наших захисників. І це лише невелика частка «волонтерських підсумків» від наших громад за 2023 рік, повідомляє I-VIN.INFO.

У Вінницькій МТГ впродовж минулого року започаткували 8 волонтерських ініціатив: «Освітня родина: допомагаємо – перемагаємо!», «Дитячий благодійний вікенд», «Книги українською – для Балаклії»;«Із дитячих пригорщ» в рамках Патріотичного фестивалю імені Героя України Максима Шимка, «Донатим на Сармата!», «Ворогам – кришка», учнівська Тепла акція. Окрім цього, у громаді започаткували акцію «Поверни дітей до спорту» - організовувалися спортивні заходи з популяризації фізичної культури і спорту, майстер-класи, інтерактиви, показові виступи, товариські зустрічі тощо серед дітей – внутрішньо переміщених осіб, що проводились у місцях масового відпочинку населення та у дитячому таборі Національної поліції України імені Юлії Рябчинської «Вінниця Маріуполь 2022, 2023».

Департаментом маркетингу міста та туризму міської ради та КП «Офіс туризму Вінниці» реалізовано 5 благодійних заходів: у січні 2023 року провели благодійний аукціон спільно з Вінницьким музеєм моделей транспорту та Фондом «Подільська громада» та благодійний аукціон спільно з Фондом «Подільська громада» «Тримаємо небо України». А у травні 2023 року в рамках перших Днів вина у Вінниці Vinnytsia Wine Days провели благодійний аукціон на підтримку ЗСУ. У серпні в Центральному парку імені Леонтовича відбулося перше показове автомоторне змагання «Grand Prix Vinnytsia Rallye Podillia RUH2023», в рамках якого відкрито благодійну виставку ретротехніки «Ретро по-вінницьки» для збору на придбання потужного безпілотного літального комплексу VTOL FreeUA з фондом «Подільська громада». А у вересні на території національного музею-садиби М.І. Пирогова відбувся «Пироговський пікнік», присутні донатили на потреби українських військових медиків. Також у громаді проводилися інші волонтерські ініціативи.

У Стрижавській громаді протягом 2023 року спільними зусиллями влади, бізнесу та громади вдалося організувати чимало акцій для підтримки військових, зокрема: «Пасочка для захисника», «Замість квітів — допомога 3CУ», «В єдності наша сила», «Три струни серця», «Кіно під відкритим небом», освітні ярмарки та культурні заходи. Військовим були передані автомобілі, дрони, квадрокоптери, генератори, мобільна лазня та інше.

У Томашпільській громаді у 2023 році за кошти ТО «Громадський рух «Віра, Надія, Любов» та Фонду ООН у галузі народонаселення України облаштували кабінети для спеціалістів Денного центру соціально психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі та 3-тю кризову кімнату.

Як зазначили у Могилів-Подільському виконавчому комітеті міської ради, всі ініціативи, які подавалися від благодійних, громадських організацій, переміщених осіб та активних жителів громади підтримувалися та надавалась всебічна допомога у вирішенню поставлених питань.

А в Сутисківській громаді активно функціонує громадська організація «Волонтерський рух Сутисок». Вони збирають та надають гуманітарну допомогу для наших захисників, плетуть сітки та нашоломники, надають одяг та необхідні речі постраждалим від підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

У Вапнярській громаді цей «волонтерський рік» пройшов доволі продуктивно. Минулого року жителі громади плели сітки у різні підрозділи ЗСУ, проводили періодичні збори коштів та гуманітарної допомоги для наших захисників, організовували благодійні ярмарки на підтримку ЗСУ «Їм потрібна наша допомога». Окрім цього, організовувався аукціон з продажу власних картин учня Вапнярського ліцею №1. За кошти з аукціону придбали Старлінк для бійців 2 самохідної артилерійської самохідної окремої механізованої бригади.

«Жителі Вапнярської громади долучилися до Всеукраїнської акції «Крила. Ворогам кришка», яку започаткувала благодійна організація О.В.Е.С. Впродовж жовтня та листопада вапнярчани збирали пластикові кришечки для виготовлення протезів для наших захисників, а кошти із переробки пішли на виготовлення БПЛА українського виробництва. Спільними зусиллями вдалося зібрати 71 кілограм кришечок, які відправили на переробку», - зазначили у Вапнярській громаді.

Окрім цього, у Вапнярській громаді виготовляли окопні свічки. В рамках акції «Тепло для воїнів», проводили збір бляшанок та соснових шишок для виготовлення окопних свічок. У громаді проводилась всеукраїнська акція «Смілива гривня», в рамках якої збирали кошти на допомогу ЗСУ. Зібрані кошти перевели на спеціальний рахунок Національного Банку України. У громаді ще провели акцію «Замість квітів - кошти для ЗСУ». За зібрані кошти придбали авто для 120 батальйону. Також проводилась акція «Теплі ніжки» - збирали старі речі, які можна розпустити на нитки для в’язання шкарпеток для військових. А ще жителі громади заготовили 200 літрів томатного соку для потреб ЗСУ.

У Джуринській територіальній громаді налічується 6 старостинських округів та центр село Джурин. У кожному старостинському окрузі та у Джурині є осередки, які почали свою волонтерську роботу ще з 2022 року. Вони плетуть сітки, готують їжу на госпіталь та військових, збирають кошти на необхідні речі військовим, долучаються до проведення ярмарків та благодійних концертів, відправляють необхідні речі військовим.

У Ладижинській громаді працюють 3 різні локації, в яких плетуть маскувальні сітки для військових. Жителі громади заливають окопні свічки, а волонтерами передаються на позиціх нашим захисникам та захисницям на базі ГО «Відкритий простір громадського розвитку». Окрім цього, регулярно проводяться благодійні ярмарки та аукціони для збору коштів на ЗСУ,ГО «Ладижинська Січ», ГО «Ветеранська спілка учасників АТО м.Ладижин», БО «БФ «КУМ» та інші окремі волонтери на постійній основі займаються забезпеченням військовослужбовців необхідними матеріально-технічними засобами.

У Дашівській громаді впродовж 2023 року започаткувалирізні волонтерські ініціативи. Наприклад,а рамках акції «Зігрій захисника» жителі громади виготовляли окопні свічки, грілки для захисників. А в рамках волонтерської ініціативи «Ящики добра» збиралися продукти харчування та засоби гігієни у торгових точках громади для захисників України. Також у громаді плели маскувальні сітки для потреб ЗСУ.

У Тульчинській громаді заклади освіти постійно долучаються до волонтерського руху. Часто проводяться ярмарки солідарності, діти пишуть листи, створюють листівки, малюнки для ЗСУ. Також минулого року у громаді започаткували ініціативи «Подаруй тепло захиснику», «Звукові вітання захисникам» (долучились 12 закладів освіти), школярі плели маскувальні сітки, провели акцію «Донат замість квітів», збирали кошти на дрони, автомобілі та ремонт авто. Серед навчальних закладів організували акцію «Кришечки збери – Україні допоможи», проводився збір адресної допомоги воїнам-односельцям. Також організовувалися акції «Смілива гривня», «Щаслива лапа» та проводилися благодійні концерти. Освітянська спільнота громади зібрала на потреби ЗСУ 1 мільйон 184 тисячі 250 гривень. Дитячий вокальний колектив «Домісолька» Тульчинського БДЮ зібрав понад 93 тисячі гривень та передав ЗСУ.

У Бершадській територіальній громаді офіційно зареєстрована і діє Бершадська районна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). На відкритий нею рахунок надходять благодійні кошти для потреб оборони і надання адресної допомоги військовослужбовцям громади. У 2023 році на благодійний рахунок надійшло 183790 гривень, з якихвикористали 179493 гривень. Надходження і цільове використання коштів контролюється безпосередньо керівником спілки та відповідальними особами Бершадської міської ради. Також у громаді передавали маскувальні сітки для ЗСУ, генератори, автомобілі, гуманітарну допомогу, окопні свічки, мобільні банні комплекси, продукти харчування тощо.

У Літинській громаді також долучають школярів до благодійних заходів на підтримку ЗСУ. Наприклад, діти за підтримки вчителів та батьків провели такі акції: «Оберіг для захисників», «Подаруй світло солдату», «Повертайся живим», під час якої виготовляли арт-листівки, малюнки, плакати. Також «Привітання героя з Днем захисника і захисниці України», «Зігрій захисника», «Добро примножується». У Літинській громаді також плели маскувальні сітки, збирали продукти харчування для захисників, організовували благодійні концерти на підтримку ЗСУ, долучалися на купівлю авто для військових, одягу, медикаментів тощо.

У Мурованокуриливецькій громаді також проводились багато акцій: «В єдності сила-грудневий донат», до нього долучили працівників ЗДО, ЗЗСО, позашкільного закладу, працівників ІРЦ, працівників відділу освіти та бухгалтерії, голова Мурованокуриловецької профспілки працівників освіти. Організували акції «Подільський кошик солдату»(238 учасників), «Миколайчик для ЗСУ» (97 учасників),«Солодка ялинка» (Обухівська школа), «Зігрій серце воїна» (виготовлення окопних свічок – 600шт), «Добро починається з тебе», «Захист для воїна», «Смілива гривня» (учні громади), «Коробка вдячності» (350 учасників), «Оберіг для воїна» (41 учасник), «Замість квітів – донати», «Лист солдату» (103 учасника), «Привіт, воїне!» (55 учасників),«Півкілограма», «Сади Перемоги», «Вітання захисникам!».

Проводились і благодійні ярмарки, до яких залучили дітей усіх закладів освіти:«Купуй українське - допомагай ЗСУ», «Разом ми - до Перемоги!», «Все для Перемоги!», «Разом ми - сила!».

У Козятинській громаді усі комунальні підприємства, установи та організації беруть активну участь у підтриманні волонтерських ініціатив. Зокрема, плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, проведення благодійних ярмарків на підтримку ЗСУ. Впродовж вересня та жовтня провели акцію «Освіта єднає – на дрон для ЗСУ збирає», з 31 по 10 грудня 2023 року провели акцію «Різдвяні цукерки для ЗСУ». Освітянська родина Козятинської ТГ з любов'ю зібрала майже 1500 кг солодощів, які були відправлені бійцям на усі напрямки фронту.

У Уланівській громаді є Громадська організація «Допомога і розвиток Уланівської громади». В рамках роботи цієї організації реалізували проєкт ВідНОВА:UA за фінансової підтримки ПРООН. Облаштували молодіжний простір в селі Уланів.

У Турбівській громаді поліпшили житлово-побутові умови переселенців. Провели ремонт приміщення, де тимчасово проживають станом на 26.12.202319 внутрішньо переміщених осіб. А з початку року проживали 30 ВПО. Також провели ремонт помешкань у селах, де проживають внутрішньо переміщені особи. Започаткували ініціативу «Адресна допомога» – це універсальна допомога у вигляді гуманітарної допомоги (побутова техніка, меблі, одяг, дитячі іграшки, продуктові набори та набори засобів гігієни). У громаді проводили моніторинг життя переселенців та цивільного населення (вивчалися потреби для швидкого реагування на запити внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення). Надавалася психологічна та правова допомога (внутрішньо переміщені особи та цивільне населення).

У Чечельницькій громаді протягом 2023 року провели такі волонтерські ініціативи: патріотичні акції «Малюнок солдату», «Лист для захисника», «Солодкий подарунок», «Теплі шкарпетки», «Духмяна випічка», готувалися теплі обіди для захисників, проводилися флешмоби «Благородне серце Вінниччини разом з ЗСУ», «Слава незламним захисникам», «Дякуємо вам, наші захисники і захисниці», «Україна єдина», організовували місячник Мужності та Патріотизму, патріотичний квест «Разом - ми сила!», благодійні ярмарки «РАЗОМ до ПЕРЕМОГИ», майстер-класи «Ангели-обереги», сердечка з фоамірану та паперу, метелики в патріотичних кольорах, браслети зі стрічок. Також була ефективна співпраця з благодійним фондом «Мирна Україна».

У громаді також провели благодійні ярмарки «Солдат захисник України» у межах Всеукраїнської благодійної акції «Солдат захисник України», благодійні акції до Дня Святого Миколая «Коробочка добра для воїна». Жителі громади склали для воїнів-захисників 30 посилок з продуктами харчування, теплими речами, листівками, саморобними запальничками та передано до благодійного фонду, учнями та працівниками Чечельницького ліцею на запит благодійного фонду «Мирна Україна» сплели захисну сітку та передано до благодійного фонду. У Чечельницькому ліцеї працює вчитель-волонтер, яка очолює благодійний фонд «Мирна Україна» та залучає жителів громади, батьківську та учнівську громадськість, педагогічних працівників до волонтерських ініціатив.

Жителі Агрономічної громади постійно долучаються до волонтерських ініціатив. За кошти працівників селищної ради закупили автомобілі для ЗСУ, генератори,дрон.

У Барській громаді в 2023 році створили Волонтерський рух «Baggi». Він займається комплектацією і створенням високоманеврених машин із потужним індикатором прохідності. Є велика перевага «Baggi» у порівнянні з іншими авто.

У Немирівській громаді учні та їх вчителі та заклади культури в 2023 році провели 217 благодійних заходів, ярмарків на підтримку військовослужбовців.

У Тростянецькій громаді у 2023 році започаткували чимало волонтерських ініціатив: «Зігрій Захисника», «Шкільні ярмарки на допомогу ЗСУ», акція «Допомога від щирого серця – важливо», акція «Щедруємо заради Перемоги», акція «З вірою в серці», «В єдності до Перемоги!», «Зав’яжи вузлик Перемоги!».

У Брацлавській громаді з початку повномасштабного вторгнення активно працює волонтерський рух, в напрямку допомоги ВПО. Проводять збір одягу, продуктів харчування, побутової хімії, надають безкоштовне житло на довгостроковий термін. Працюють і в напрямку допомоги ЗСУ –організовують збір коштів, продуктів харчування, засобів гігієни, плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки. Активну участь уволонтерській діяльності приймають діти – організовують благодійні концерти, ярмарки.

Цей матеріал створений завдяки відповідям голів громад Вінниччини на інформаційні запити.

Нагадаємо, восьмеро вінничан повернулись в Україну з полону.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:vinnytsia.city

Читайте також