menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Від «Старлінків» до теплих ковдр: як вінничани з Іспанії підтримують вінничан в Україні

16.01.2024 10:45

У Вінницю привезли гуманітарний вантаж з Іспанії

Вчора з Іспанії до Вінниці прибув гуманітарний вантаж для допомоги ЗСУ. Передали його вінничани Оксана та Леонід Рогальські, які живуть в іспанському містечку Кастельйон-де-ла-Плана. Вони там заснували Асоціацію українців «Калина», яка допомагає українцям з 2014 року. А вчора гуманітарну допомогу від них отримали у вінницькій волонтерській організації «Бойові бджілки». Волонтери одразу передали цю гуманітарну допомогу у військові підрозділи та госпіталі. Про саму «гуманітарку» та актуальні проблеми волонтерів розповідає далі I-VIN.INFO.

Як розповідає волонтерка з організації «Бойові бджілки» Лариса Популях, з керівництвом Асоціації українців «Калина» вони дружать давно. Оксана та Леонід Рогальські – вінничани, які здавна живуть в Іспанії. Раніше вони активно передавали все у Маріуполь (поки він не був окупований), а зараз – у Вінницю. Цього разу надіслали три «Старлінка», прожектори, грілки, антисептичні засоби для виготовлення свічок та обігріву, ковдри, набори гігієни, їжу, УЗД-апарат та чимало інших важливих речей для військових і для госпіталів. Цю гуманітарну допомогу відправляють і по інших точках до інших волонтерів України, які теж формували запити вінничанам в Іспанії.

«Оксана та Леонід Рогальскі дуже часто організовують різні заходи в Іспанії. Вони популяризують Україну у себе, розповідають про війну, допомагають нашим біженцям, ініціюють проведення культурних заходів. Це своєрідні «народні» дипломати, амбасадори України в Іспанії», - зауважує Лариса Популях.

Серед напрямків, куди поїде ця допомога, пані Лариса перераховує Баришівку, Одесу, Новогород-Сіверський, Київ, Снігурівку тощо. Здебільшого все відправляють перевіреним волонтерам. Допомогти розвантажити гумдопомогу прийшли небайдужі люди: професори з університетів, художники, лікарі тощо.

За словами пані Лариси, у роботі волонтера чимало непередбачуваних юридичних колізій. Наразі мова йде про звітність перед державою щодо наданої гуманітарної допомоги. За кожен отриманий та переданий вантаж їм потрібно робити відповідні звіти. Більш того, вони мають також звітувати про факт отримання гуманітарної допомоги.

За Законом України «Про волонтерську діяльність», окрім подання річної податкової декларації, волонтер має вести облік доходів і витрат. Також підтверджувати їх первинними документами фінансової звітності, а саме видатковими накладними, актами прийняття-передання тощо. Однак, бувають ситуації, коли отримати документи неможливо. Наприклад, під час ведення бойових дій. У таких ситуаціях краще мати фото і відео підтвердження, на що були витрачені кошти й куди передані.

«Всі волонтери зареєстровані в Реєстрі волонтерів. А зараз всіх благодійників змусили зареєструватися в Мінсоцполітики. Держава прагне також зробити електронне декларування волонтерів. Тобто, щомісяця волонтери будуть подавати звіт про отриману та надану гуманітарну допомогу. У цьому переліку має вказуватися буквально все: скільки і що отримали, вага, кількість тощо. У звітності треба вказувати, кому передали допомогу. Документ має бути у форматі PDF. А для чого це? Люди працюють, зібрали гроші зі своєї зарплати, і допомогли військовим. По суті бабусі, які ліплять вареники для захисників, також мають відзвітувати у форматі PDF, що і кому передали», - зауважують пані Лариса та її колеги з організації «Бойові бджілки».

Також додає, навіть якщо представники волонтерської організації отримали допомогу і не встигли роздати усе за цей місяць, все одно повинні відзвітувати про залишки перед державою. Волонтери зауважують, що не завжди військові мають змогу підписати відповідні документи чи надіслати звітність. Це сповільнює роботу волонтерів, які виділяють на це час у дуже напруженому графіку роботи, адже намагаються допомагати військовим максимально прозоро.

 Нагадаємо, «Вєчного польота, братья»: в соціальних мережах кепкують зі збиття російського літака АН-50.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Лариса Популях.

 

 

Читайте також