menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Відмова від вакцинації не повинна стати причиною дискримінації» – вінницькі юристи

13.09.2021 18:15

Права та обов’язки громадян під час проведення профілактичних щеплень

Кожна людина має право вирішувати самостійно чи робити щеплення від COVID-19. Та якщо особа працює за спеціальністю, яка передбачає постійний контакт зі значною кількістю людей, тоді щеплення може бути обов'язковим. Про це повідомляє Інформаційна Вінниччина з посиланням на сайт Вінницького регіонального центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Виділяють обов'язкові планові щеплення для хвороб туберкульозу, гепатиту, краснухи та інших. Проте, є й профілактичне щеплення за епідемічним показанням, які проводять в разі погіршення епідемічної ситуації. Від проведення щеплень пацієнти звільняються за висновком лікаря, отримавши відповідну довідку.

Кожна особа при проведенні профілактичних щеплень має такі права:

-      Право надати згоду на проведення профілактичних щеплень (повнолітнім – за їх згодою; особам до 15-річного віку – за згодою їхніх батьків або інших законних представників; особам від 15-ти до 18-ти років щеплення проводяться за їх згодою та згодою батьків).

-      Право на відмову від проведення щеплень.

-      Право на отримання від лікаря повної, своєчасної та достовірної інформації у доступній формі.

-      Право на безоплатне проведення щеплень відповідно до календаря профілактичних щеплень 

-      Право на вибір медичного імунобіологічного препарату, якщо в Україні зареєстровано декілька однотипних препаратів різних виробників

-      Право законних представників бути присутніми під час проведення профілактичних щеплень їхнім дітям.

 

Аби провести процедуру вакцинації, варто переконатись, що ваші права не порушуються. Лікар має оглянути пацієнта й надати відповіді на всі питання щодо вакцинації. Крім цього, ви повинні підписати інформовану згоду на щеплення.

Що стосується відмови від щеплення, то є відповідна процедура. Обов’язково ставиться позначка про те, що медичний працівник надав роз’яснення про наслідки такої відмови. Тобто, людина має написати письмову відмову та вказати причину. Це може бути відмова від участі в клінічному дослідженні вакцини від COVID-19, або відмова не від вакцинації, як такої, а від вакцинації конкретною вакциною з проханням зробити щеплення іншою більш дослідженою вакциною. 

Втім, відмова від вакцинації не повинна стати причиною дискримінації і не може бути підставою для покарання.

Якщо під час вакцинації чи оформлення відмови від вакцинації ви зрозуміли, що ваші права порушують, то ви можете звернутися до головного лікаря медзакладу, Департаменту охорони здоров’я або зателефонувати на гарячу лінію Уряду – 1545. Або в один з центрів надання БВПД.

Нагадаємо, вінничани можуть здати кров у Центрі служби крові.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: vin.gov.ua


Читайте також