menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Відволікти від стресу тульчинців та переселенців»: на Вінниччині провели безкоштовні екскурсії (ФОТО)

08.04.2022 18:05

Вулицями Тульчинської міської територіальної громади з екскурсоводом могли пройтися усі охочі

Через розпочату росією агресію проти України, українці масово виїжджають у безпечніші місця. Всі внутрішньо переміщені особи опиняються на новому місці, тому потребують більшої інформації про життя того чи іншого міста. Тож, на Вінниччині для жителів та гостей міста проводили безкоштовні екскурсії, під час яких розповідали історію Тульчина. Як проходили екскурсії під час воєнного стану та що можна було почути, дізнався I-VIN.INFO.

«Ініціатива безкоштовних екскурсій для жителів та гостей громади з’явилась у моєї доньки, яка працює в міській раді. Разом з колегою вони думали як розважити переселенців, яких у нас чимало. І вирішили, що екскурсія ще за хорошої погоди, це чудовий спосіб. Міський голова з радістю підтримав таку ініціативу і вже ввечері дочка поставила перед фактом. Оголошення були вже скрізь, тому я з радістю погодився допомогти», - розповідає бібліограф-краєзнавець Тульчинської публічної бібліотеки Владислав Вігуржинський.

На сьогоднішній день для всіх охочих провели дві екскурсії. Під час першої зустрічі 30 березня відвідувачі ставили безліч запитань, охочих почути продовження було багато. Саме тоді екскурсію відвідали більше 150 людей. Серед тих, хто прийшов, були тульчинці, але більшість — внутрішньо-переміщені особи. І вже 6 квітня пройшла друга зустріч. За словами пана Владислава, щодня люди запитують про нові екскурсії, просять на вихідних ще організувати, тому екскурсії планують проводити й надалі:

«Ми запрошували усіх охочих відвідати екскурсію містом, аби хоч трохи відволікти від стресу тульчинців та переселенців, які знайшли тут тимчасовий прихисток. Хотілося розповісти переселенцям трохи історії нашого міста, щоб вони мали уявлення, де зараз знаходяться. Тим більше, нам є що розповісти».

На екскурсії анонсували кілька тем. Це, зокрема, «Внесок Потоцьких у розвиток Тульчина: Український Версаль або палац Потоцьких, парк Хороше, Домініканський костел та інші», «Тульчин - місто трьох релігій», «Тульчин — місто музеїв», «Чому Тульчин столиця Щедрика?» та «Наймасштабніша подія Тульчина — міжнародний оперний open air фестиваль «OPERAFEST TULCHYN»». 

«Дорослі і діти з непідробною цікавістю слухали екскурсію, запитували, уточнювали та захоплювались. Хотілось розповісти переселенцям, в яке історичне місто вони потрапили. Їм сподобалось наше місто, архітектурні пам’ятки та Леонтович Арт-квартал. Казали, що у нас таке красиве, культурне, європейське містечко. Навіть, як таких, складнощів не було, окрім повітряних тривог. Але ми плануємо маршрут так, щоб поблизу обов’язково було укриття», — додає він.

Бібліограф-краєзнавець запевняє, потрібно давати людям можливість провести дозвілля цікаво і корисно. Пізніше, коли закінчиться війна, вони приїдуть не як переселенці, а як туристи. Тому як тільки пройдуть пред’явлені теми, то обов’язково розроблять нову програму.

«Я впевнений, відвідувачі екскурсій відволіклись від тривожних новин, наскільки це можливо. Шкода, що через такі обставини, але ми раді новим людям, у яких є випадковий шанс познайомитися з нашим містом. Тульчин продовжує реалізовувати свій туристичний потенціал, навіть у воєнний час. Дякуємо Збройним силам, що у нас є ця можливість», — поділився своїми враженнями Владислав Вігуржинський.  

Нагадаємо, переселенки з Харкова знайшли прихисток на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: сторінка у Facebook  

 


Читайте також