menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Виклики реабілітаційної системи та соціальних послуг: пошук оптимальних рішень на рівні громад Вінниччини

25.10.2023 15:35

На засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України обговорювали проблеми в системі реабілітації та наданні соціальних послуг

Питання фізичної та психологічної реабілітації, а також надання інших соціальних послуг ніколи не були такими актуальними, як після початку повномасштабного російського вторгнення. Вчора на засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України голови територіальних громад та представники уряду шукали шляхи для спільного вирішення проблем, пов’язаних із цими надважливими сферами життєдіяльності нашої країни, повідомляє I-VIN.INFO.

Щоб забезпечити послуги з відновлення в першу чергу наших захисників та захисниць, на Вінниччині впроваджують флагманський проєкт по розбудові єдиної системи реабілітаційної допомоги в області.

В області визначили чотири опорних реабілітаційних закладів охорони здоров’я: КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня імені Миколи Пирогова», КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради», КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка» та КНП «Вінницький обласний клінічний медичний реабілітаційний центр ветеранів війни та радіаційного захисту населення».

У системі охорони здоров’я Вінниччини працюють 14 закладів стаціонарної реабілітації. Створено 50 мультидисциплінарних команд – цей напрямок отримав підтримку від держави у розмірі 308 мільйонів гривень від НСЗУ. Окрім цього підготували 46 асистентів дитини та 19 помічників ветеранів.

«Якісна і доступна реабілітаційна допомога – це пріоритет держави. Кожна людина, без прив’язки до статусу чи групи інвалідності, може отримати її безоплатно. Відпрацьовуємо найоптимальніший шлях для покращення доступності реабілітаційної допомоги. Допомоги, в центрі якої людина та її потреби, а не процес збирання довідок і пошуку коштів», - зазначає очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Не зважаючи на амбітні плани з розбудови розгалуженої реабілітаційної системи, потужності з надання реабілітаційних послуг в громадах наразі не можуть впоратись із кількістю людей, яким ці послуги потрібні. Саме це питання під час засидання Конгресу підняв заступник голови Хмільницької міської ради Сергій Редчик.

«У нашій громаді створено пункт прокату допоміжних засобів реабілітації. В минулому році послугами цього пункту скористувались 55 осіб, а цього року – вже 103 людини. Ми розуміємо, що таке зростання відбулось за рахунок ВПО та ветеранів, які повертаються з війни. Попит на такі послуги буде зростати, а потужностей нашого пункту не вистачатиме», - розповів Сергій Редчик.

У зверненні до представників уряду Сергій Редчик запропонував можливість включення таких пунктів в систему кабінетів асистивних технологій реабілітаційних відділень кластерних та надкластерних лікарень.

«Це питання балансування доступу до реабілітаційних послуг, тож закликаю Міністерство охорони здоров’я розглянути цю пропозицію і знайти можливість для збалансування цього питання», - каже Сергій Редчик.

Проте, питання голови Хмільницької міської ради заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич перенаправила до Мінсоцполітики.

«Перш за все зазначу, що до складу мультидисциплінарних команд входять, крім працівників сфери охорони здоров’я, ще й соціальні працівники. Питання щодо допоміжних засобів реабілітації – це компетенція Мінсоцполітики. Порядок функціонування кабінетів асистивної технологій передбачає тісну співпрацю соціальної та медичної складової», - говорить Марія Карчевич.

Окрім реабілітації на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України підіймалося й питання надання соціальних послуг в громадах. Секретар Жмеринської міської ради Вадим Кожуховський напряму запитав в представників уряду, чи буде держава допомагати із фінансуванням соціальних послуг в громадах.

«У зв’язку з реформою децентралізації та новим законом про соціальні послуги на територіальні громади покладений обов’язок надавати нашим громадянам базові соціальні послуги. Цих послуг є 18. До реформи децентралізації держава забезпечувала частину цих послуг. Моє питання заключається в тому, чи планується в майбутньому на державному рівні підтримка територіальних громад в розрізі надання базових соціальних послуг населенню», - звертається Вадим Кожуховський.

Заступниця міністерки соціальної політики України Уляна Токарєва нагадала, чому на територіальні громади поклали завдання з надання соціальних послуг після децентралізації.

«Велику роль у покращенні доступу населення до соціальних послуг відіграли громади, які приватизують ці послуги в своїх програмах і в своїх бюджетах. З 2014 року почався процес перерозподілу ПДФО і якщо раніше громади отримували до 25% від податку, то наразі – 60%. Відповідно до статті 89 та 90 бюджетного кодексу України, частина цих коштів має йти саме на розвиток соціальних послуг», - зазначає заступниця міністерки соціальної політики України Уляна Токарєва.

Проте, в умовах війни попит на соціальні послуги серед населення значно виріс, і в Міністерстві соціальної політики України це розуміють. Саме тому заступниця міністерки запевнила, що держава вже фінансує частину послуг та збільшить фінансування в наступному році.

«В умовах війни держава підтримує громади в сфері фінансування соціальних послуг. Окрім таких програм підтримки, як «Муніципальна няня», «Пакунок малюка» та інших, які фінансуються з державного бюджету, ми з цього року будемо фінансувати соціальні послуги, які надають психосоціальну підтримку. Також новою соціальною послугою, яку фінансує держава, є підтримка родин захисників та захисниць – це соціальний супровід родин військовослужбовців», - розповіла Уляна Токарєва.

В цьому році 175 мільйонів гривень субвенцій з державного бюджету виділили на підтримку спеціалізованих служб по протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Частину цих коштів отримали і громади Вінниччини.

«Ще один великий виклик – це допомога внутрішньо-переміщеним особам, які втратили частину функціональності та мають обмежену мобільність. В наступному році Мінсоцполітики разом з громадами буде більше працювати над тим, щоб ці люди отримали необхідну допомогу. Ця допомога також буде фінансуватись з державного бюджету», - відповідає заступниця міністерки соціальної політики України.

Читайте також, 86 копійок за реєстрацію шлюбу платять у ЦНАПах на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також