menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничан навчали рятувати людей за допомогою дефібрилятора (ФОТО)

01.10.2021 19:40

У Хаб «Місто змістів» пройшло перше навчання з користування АЗД для відкритої групи

Відкритий тренінг для усіх бажаючих з правильного користування автоматичним зовнішнім дефібрилятором проходив чотири години. На ньому навчались надавати першу допомогу з використанням АЗД та розглянули можливі критичні ситуації, які можуть трапитись й під час яких потрібно вміти критично мислити, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Голова громадської організації «Агенція екстреної медичної допомоги» Аліса Чорнокнижна розповідає: «Це максимально практично орієнтований курс, де проводиться розбір ключових моментів ланцюга виживання. Цільові аудиторії, на які орієнтувались тренінги був персонал закладів, де будуть розташовані дефібрилятори. Схожий захід проводиться і для решти бажаючих вінничан. Такі навчання є важливими, адже саме від людей, котрі перші на місці події і починають надавати допомогу, залежить кінцевий результат».

Вона додає, що будь-яка допомога розпочинається з особистої безпеки. Тому потрібно діяти ретельно й розумно. Крім цього, варто пам'ятати, що чим чіткіше диспетчер отримає важливу інформацію, тим швидше вони зреагують і надаватимуть необхідну допомогу постраждалому. Тому серцево-легеневу реанімацію важливо продовжити до приїзду медиків, не і залежності від часу.

Дефібрилятор під час розкриття переважно вже ввімкнений. Існує кілька застережень щодо користування ним та протипоказань. Перш за все, це дощ та сніг. І, звісно, чіпати людину під час його роботи теж не можна, тому що тоді він зчитує показники того, хто торкається потерпілого. Важливо слухати лише програму. Вона надасть пораду, чи буде розряд, чи потрібно буде продовжити непрямий масаж серця.

«Я дуже давно чекала такий тренінг. Бачила, що в країнах Європи періодично відбуваються такі навчання. На мою думку, правила надання першої медичної допомоги – базові речі. Така необхідність, на жаль, підтверджується й власним досвідом. Цей проєкт перевершив очікування, адже тут розглядається великий спектр надання допомоги», – ділиться враженнями вінничанка Світлана.

Голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова зазначає, що дефібрилятор на сьогодні має бути таким же доступним у громадських місцях, як і вогнегасник. Але потрібно навчити людей користуватися ними. Даний проєкт «АЗД рятує життя» є розвитком міста та виконання цілей ООН до 2030 року.

На заході, загалом, навчались робити непрямий масаж серця, штучне дихання, працювати з автоматичним зовнішнім дефібрилятором. Також як оцінювати стан людини, робити це безпечно для усіх та надавати якісну та ефективну першу допомогу. Інструктори демонстрували різні ситуації, які можуть трапитись насправді та показували, що потрібно робити чи говорити.

Усі учасники були активними. Під час тренінгу ставили запитання та намагались робити все самі.

Довідково:

АЗД встановлять у шести точках міста. Це Центральний та Західний автовокзали, а також у трьох Прозорих офісах: на вулиці Соборній, проспекті Космонавтів та на вулиці Замостянській.

Попередньо проводились навчання для працівників Прозорих офісів та муніципальної варти. А з наступного місяця продовжаться тренінги для представників Центрального та Західного вокзалів. До того ж буде ще відкрита група для громадських організацій й журналістів.

Усі тренінги відбуваються з використанням навчальних дефібриляторів, спеціальних манекенів та застосуванням предметів першої допомоги. Це, насамперед, медичні рукавички, клапан-маска для проведення штучної вентиляції легень методом «рот-в-рот», кровоспинні засоби типу «турнікет».

Нагадаємо, у Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.


Читайте також