menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанам пояснили, за яких умов на майно накладають арешт

15.09.2022 10:10

Чому на ваше майно може бути накладений арешт?

Інколи власники квартир, земельних ділянок та будинків навіть не підозрюють, що на їх власність може бути накладений арешт. А наче це все нерухоме майно, яким власники можуть користуватись. Проте при укладання угоди купівлі-продажу власника очікують неприємні «сюрпризи». Один з таких – арешт майна. Але при яких умовах на майно може бути накладений арешт? Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на фахівчиню Анастасію Семенюк Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

В яких випадках може бути арештована власність

Арешт може бути накладений:

• У межах кримінального судочинства. Нерухомість може виступати об'єктом злочину чи на неї можуть накласти арешт для забезпечення конфіскації майна у кримінальному провадженні. Бувають випадки коли у кримінальних провадженнях накладається арешт на майно власника, який не має жодного відношення до справи. У такому разі необхідно оскаржити такий арешт слідчому судді у цій кримінальній справі.

• У рамках господарського, адміністративного чи цивільного провадження. Об'єкт нерухомості може виступати предметом спору або як забезпечення виконання зобов'язань власника. Якщо арешт накладено на виконання рішення (ухвали) суду, його можна оскаржити в рамках тієї судової справи, в якій накладено такий арешт. Тоді треба оскаржити або ухвалу суду, або дії виконавчої служби, залежно від ситуації.

• Виконавчим написом нотаріус також може накласти арешт. Тоді необхідно оскаржити такий виконавчий напис.

• Бувають випадки, що арешт на майно накладається за зобов'язаннями іншої особи, наприклад попереднього власника. В такому разі необхідно звертатися з позовом до суду, до виконавчої служби та доводити, що арешт накладено неправомірно і власник майна до боргів третьої особи не має жодного відношення.

Як перевірити чи накладено арешт на нерухомість

 Існує декілька способів отримати інформацію щодо стану майна:

•            На сайті ДП «Національні інформаційні системи». Обираємо реєстр «Майно та обтяження»- «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно» (наразі-ведуться технічні роботи). Тут кожен охочий може отримати витяг за кілька хвилин, заплативши лише 30 грн. Зокрема, можна дізнатися, хто є власником нерухомості, реєстраційний номер майна та найголовніше – чи не перебуває воно під арештом.

•            Також дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, можна отримати через мобільний додаток Дія, за посиланням . Ця послуга коштуватиме також 30 гривень (може змінюватись вартість послуги, у залежності від обсягу наданої інформації).

•            Ще одним способом з'ясувати яким є стан нерухомості, перевірити чи перебуває майно під арештом – чат-ботом Opendatabot. Завантажити можна як у Телеграмі https://t.me/OpenDataUABot , так і у Viber https://chats.viber.com/opendatabot/ru

Для отримання отримання витягу з реєстру нерухомого майна

•            Відкрийте Опендатабот та зробіть запит за власником— введіть ІПН фізичної особи або код ЄДРПОУ юридичної особи.

•            Перейдіть у розділ «Нерухомість, борги, штрафи».

•            Оберіть потрібний об’єкт нерухомості з переліку та сплатіть за його замовлення.

•            Отримайте витяг.

Нагадаємо, «Ідея проєкту формувалася кілька років»: вінничанин про створення власного проєкту для допомоги спортсменам й ЗСУ.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: https://lexinform.com.ua/

 

Читайте також