menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанам розповіли про правильне користування картками під час проїзду у транспорті

26.01.2022 13:30

Доказом оплати за проїзд є тільки інструмент оплати: банківська картка або смартфон

У пасажирів часто виникають непорозуміння під час проїзду в громадському транспорті. Через необізнаність або викривлену інформацію. Існує багато нюансів, пов’язані з оплатою проїзду, які краще знати завчасно, щоб не платити штраф. I-VIN.INFO поцікавився у директорки комунального підприємства «Вінницякартсервіс» Катерини Бабіної, які запитання у вінничан є найбільш поширеними. Саме вони допоможуть зрозуміти пасажирам свої обов’язки та права.

Оплата за проїзд у громадському транспорті здійснюється кількома способами. Це картка вінничанина, банківська, СМС, QR-код і Goople/Apple Pay. Аби контролери перевірили, чи оплатили проїзд в транспорті і скільки разів, потрібно прикласти пристрій, яким проводили оплату. Це може бути і банківська карта, і емуляція на смартфоні або айфоні, Google Pay та Apple Pay.

За словами Катерини Бабіної, при розрахунку за проїзд банківською карткою через валідатор видається квиток. Коли приходять контролери, не обов’язково пред’являти його. Варто прикласти саму карту до термінала контролера. А квиток більшою мірою потрібен людям пільговикам, аби отримати компенсацію за витрати.

Втім, пасажири зауважують, що через деякі банки із запізненням проводять транзакції (трапляється, навіть на кілька днів), тому термінал «не побачить» проплати. І тільки квиток є доказом, що оплата була. Також вінничани сумніваються, чи правомірно вимагати пред’явлення банківської карти при наявності квитка. Адже бувають різні ситуації. Наприклад, квиток оплатив своєю банківською картою родич, який вийшов раніше. Знову ж таки, часто люди з інших міст просять вінничан взяти квиток і розраховуються за нього готівкою. Або оплатив сам, а картку дитині віддав, бо її щось купити треба в школу, і дитина раніше вийшла. Таких ситуацій може бути безліч. Крім того, на банківській карті є персональна інформація.

«Контролер має попросити банківську карту, якою зробили розрахунок, тому що багато людей залишають квитки у самому валідаторі, а інші можуть його просто представити своїм. Щоб не було таких зловживань, йде перевірка лише цим способом. Інформацію про банківську картку не зберігають. Наприклад, доступу до персональної інформації або залишку на картці нікому не надається. Можна побачити тільки шість перших та чотири останніх чисел банківської карти», - зазначає директорка комунального підприємства «Вінницякартсервіс».

Якщо ж розрахунок провели кодом чи через смс, то контролери перевіряють в телефоні у пасажира, чи було списання. Це стосується винятково розрахунку цими двома способами.

Пересідати з транспорту на транспорт у відведений для цього час – протягом 30 хвилин – можна лише при розрахунку Муніципальною карткою вінничанина. Це стосується розрахунку персоніфікованою або картою для учнів, студентів. А що стосується пільговиків, які отримали картку безкоштовно, то в них термін пересадки одна година.

Якщо людина не знала, що по-іншому не можна, то є закон України, який говорить: людина повинна зайти в транспорт вже із засобом оплати за проїзд. Безготівкова система діє в Вінниці вже майже два роки, тому потрібно заздалегідь готуватися до проїзду.

«Звичайно, краще придбати Муніципальну картку вінничанина. Це дозволить мати пересадку у ті 30 хвилин. Крім цього, можливо брати різні види проїзних і розрахунки за пересадки цілком швидко виправдовують вартість картки. До того ж, її термін дії 5 років», - додає Катерина Бабіна.

Муніципальна карта вінничанина коштує 60 гривень, придбати її можна у кіосках «Преса». Штраф за неоплачений проїзд – 160 гривень.

Нагадаємо, все про перевірочну роботу у вінницькому громадському транспорті.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: m.day.kyiv.ua



Читайте також