menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанам розповіли, як довести факт загибелі особи закордоном в умовах війни

17.09.2022 18:10

Сьогодні є буденною реальністю факт, що величезна кількість українців знаходяться за кордоном

На сьогодні трапляються непоодинокі випадки загибелі громадян України за її межами, в тому числі на території країни-агресора. У такому разі перед родичами померлої людини постає багато складних питань, зокрема, визнання факту смерті особи. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на сайт Безоплатної правової допомоги.

Пані Ганна, її донька Олена і двоє внуків є переселенцями. Вони проживали в смт Кленовий Луганської області, але через бойові діїв 2016 роцівимушено покинули свою домівку та шукали прихистку в Вінницькій області. Олена періодично виїжджала до рф, де 10 березня 2022 року померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Перед бабусею Ганною постала низка питань щодо оформлення опіки та піклування над малолітнімивнуками. Водночас батько дітейзнаходиться невідомо де в рф, дітьми ніколи не цікавився, не виховував, не забезпечував матеріально фактично з народження.

Щоб встановити факт смерті доньки, пані Ганна звернулася із заявою до Тростянецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Однак відділ відмовив їй у проведенні реєстрації смерті. Тоді жінка прийняла рішення звернутись за допомогою до бюро безоплатної правової допомоги. Там юристи роз’яснили її право на правову допомогу, як ВПО та пояснили, що необхідно звернутись до суду. Таким чином жінці призначили адвоката для представництва інтересів в суді.

Суд встановив наступні фактичні обставини. Згідно листа наданого Тростянецьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, в архіві цього відділу та за відомостями Державного реєстру актів цивільного стану громадян відсутній факт державної реєстрації смерті її доньки.

Такожзазначили, що державна реєстрації смерті громадянки можлива при пред'явленні лікарського свідоцтва про смерть або за рішенням суду. І через розрив дипломатичних відносин між Україною та російською федерацією, відділ ДРАЦС пані Ганні відмовив у реєстрації смертідоньки.

Зазначено, що пані Оленапомерла в м. Шахти Ростовської області. Реєстрація смерті громадян України, померлих за кордоном може проводитися дипломатичними представництвами і консульськими установами України, які на даний час не працюють. Згідно з ч. 3 ст. 82 ЦПК України обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування.

Відповідно до ст. 13 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (підписаної, зокрема, Україною та рф), документи, що на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення. Документи, що на території однієї з Договірних Сторін розглядаються як офіційні документи, користуються на територіях інших Договірних Сторін доказовою силою офіційних документів.

Встановлення факту смерті померлої та її подальша реєстрація дозволить оформити опікунство бабусі над її неповнолітніми внуками. З урахуванням наданих доказів, суд ухвалив рішення про встановленняфакту смерті пані Олени. Обставини про встановлення юридичного факту (факту смерті) знайшли своє об'єктивне підтвердження в ході судового засідання. Тому заява обґрунтована і підлягає задоволенню. Перший крок в оформленні опіки та піклування над онуками пройдено.

Нагадаємо,вінничанам пояснили, за яких умов на майно накладають арешт.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: https://izbirkom.org.ua/





Читайте також