menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанам розповіли, як отримати субсидію

26.11.2022 11:30

Як вірно заповнити декларацію та заяву на субсидію

Юристи Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Вінницькій області проаналізувати нормативно-правовові акти щодо оформлення громадянами субсидії у 2022 року. Про це повідомляє I-VIN.INFO, посилаючись на сайт Безоплатної вторинної правової допомоги.

Що таке житлова субсидія?

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг – мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, витрати на комунальні послуги, витрати на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в такому будинку.

Хто може оформити субсидію?

- Для підтвердження факту не проживання за місцем реєстрації осіб, потрібно заявнику(ці), яка оформляє собі субсидію, надати додатково наступні документи (наприклад: довідки про нарахування плати за житлово-комунальні послуги в іншому житловому приміщенні; довідки про відвідування дитячого садочка або школи дитиною, довідки з місця навчання, роботи – із зазначенням фактичного місця роботи; договори оренди житла в іншому місці, тощо). Зазначений список документів для підтвердження місця не проживання –не є вичерпний.Якщо члени сім’ї, які зареєстровані але не проживають у домогосподарстві, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються. Наприклад: зареєстровані в квартирі мама та син, але фактично син працює та проживає в іншому місті, тоді йому потрібно на роботі взяти довідку про місце роботи.

- За наявності у складі домогосподарства осіб, які не проживають за місцем реєстрації (на підставі інформації в декларації та підтверджуючих документів) приймається рішення про виключення таких осіб зі складу домогосподарства (крім членів сім’ї).

- При цьому під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.Соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Також субсидія призначається коли:

- У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника).

- За рішенням органів соціального захисту населення субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

- Житлова субсидія також може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

До кого звертатись з документами для оформлення субсидії?

- структурні підрозділи з питань соціального захисту населення – до 30 листопада 2022 р. включно в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі – Портал Дія);

- органами Пенсійного фонду України, починаючи з 1 грудня 2022 р., у тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія).

Основні документи для оформлення субсидії

- Заява про призначення субсидії

- Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулись за субсидією

- Довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС)

- Договір про винайм житла (за наявності)

- Документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (у разі потреби), наприклад: довідка з місця роботи, тощо.

Зразки заповненої заяви на субсидію:

Шаблон заяви та шаблон декларації. Як заповнювати декларацію можна подивитись тут.

Нагадаємо, у Вінниці проведуть тематичні заходи до Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: kg.ua та legalaid.gov.ua

Читайте також