menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанам за борги зможуть відключати електроенергію

10.01.2024 17:50

Мораторій на відключення від комунальних послуг продовжує діяти лише в зонах бойових дій та окупованих територіях

Незадовго до Нового року, 29 грудня, Кабмін скасував мораторій на відключення комунальних послуг, що діяв з 5 березня 2022 року. Відтепер за невчасну оплату комунальних послуг вінничани отримуватимуть штрафи, а в крайньому випадку послуги будуть відключати. I-VIN.INFO розповідає, що означає скасування мораторію для всіх споживачів комунальних послуг.

Перш за все слід зазначити, що мораторій продовжує діяти на окупованих росією територіях та громадах, де ведуться активні бойові дії. Перелік таких територій затверджений Мінреінтеграції. Решті українців та українок, у разі несплати рахунків за комунальні послуги, нараховуватимуть штрафи та пеню.

Мораторій не звільняв користувачів від сплати рахунків за комунальні послуги, але забороняв надавачам цих послуг нараховувати штрафи та відключати послуги.

Відтепер, у разі несвоєчасної оплати комунальних послуг споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.

Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Також відновлено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку.

Згідно з постановою Кабміну, у разі тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, постачальникам комунальних послуг має бути надана заява та документальне підтвердження в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання тощо.

Також аби уникнути нарахувань за ЖКП в разі непроживання в приміщенні, треба щомісяця передавати останні покази лічильників.

Водночас, діє мораторій на стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги із внутрішньо-переміщених українців, якщо заборгованість після 24 лютого 2022 виникла на території бойових дій. Крім того, забороняється нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації територій.

Якщо майно людини зруйноване чи розташоване у прифронтовій зоні, то в такому випадку нарахування пені та штрафів відбуватися не буде

Ну і врешті-решт Кабмін повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

Читайте також, відео стрілка-мажора із Вінниці обурило українців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: glavcom.ua

Читайте також