menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничани долучилися до форуму «Громада для людей: місце де хочеться жити»

20.03.2024 13:20

Обговорювали впровадження соціальної політики

Вчора, 19 березня, Міністерство соціальної політики провело Форум «Громада для людей: місце, де хочеться жити». Тут зібралися голови громад, урядовців, представників Офісу Президента, міжнародних організацій та підприємців. Ця подія відбулася в рамках відзначення Всесвітнього дня соціальної роботи. За інформацією мінімтерства, в Україні на кожних 100 тисяч громадян припадає 76 соціальних працівників, тоді як у Великій Британії — 186, а в США — 200. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на пресслужбу Міністерства соціальної політики.

Для стимулювання громад надавати більше соціальних послуг, Міністерство запросило керівників громад дізнатися більше про успішні приклади впровадження інноваційних ініціатив як в Україні, так і за кордоном. Заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, розповіла про цілі, які встановлює держава у досягненні сталого розвитку соціальних послуг. За її словами, Офіс Президента разом з Міністерством соціальної політики зараз активно працюють над тим, щоб звільнити працівника від рутинних процесів та забезпечити йому більше часу для надання психосоціальної допомоги. Одним із напрямів цієї роботи є цифровізація послуг та процесів, що допоможе соціальному працівнику приділяти більше уваги психосоціальному супроводу громадян.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович висловила своє бачення розвитку сфери соціальних послуг та громади як місця, де кожна людина має мати можливість отримати весь спектр послуг, включаючи психосоціальну підтримку. У той час як у 35-ти країнах Організації економічного співробітництва та розвитку частка негрошових соціальних послуг у загальній структурі соціальних витрат становить 20-30%, в Україні це лише 6%.

«Чи допоможе виплата ветерану з посттравматичним синдромом, який не спить щоночі? Чи жінці, яка живе під тиском домашнього насильства? Чи людині, яка кілька разів втрачала житло і зараз опинилась у чужому місті, без підтримки близьких та друзів? Це ті завдання, які має вирішувати комплексна соціальна послуга. Виплата — тільки один з інструментів. Завдання соціальної сфери, громад та соціальних працівників – формувати спроможність: допомагати людині виходити зі складних життєвих обставин та пропонувати їй шлях до кращого життя та більшої економічної самостійності. Підтримка завжди має починатись із послуги і за потреби доповнюватись виплатою», — сказала Оксана Жолнович.

Під час заходу відбулися три панельні дискусії: «Місце дитинства», «Місце стійкості» та «Місце турботи». У першій були обговорені питання соціальних послуг для сімей з дітьми у громадах. Друга панельна дискусія була присвячена темам життєстійкості та ментального здоров’я. А на третій панелі учасники обговорили розвиток адресних соціальних послуг для підтримки людей у громадах.

«Ми маємо робити все, щоб люди у громадах відчували, що вони важливі і потрібні. Мінсоцполітики намагається розвивати ринок соціальних послуг із залученням, як держави, так і громадських організацій та міжнародних партнерів», — відзначила заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва.

Форум зібрав в офлайн- та онлайн-форматі понад 1000 учасників з громад по всій Україні.

Нагадаємо, цифрові карти врожайності та система точного висіву: як працює підприємство «Захід-Агро МХП» (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано пресслужбою

 

Читайте також