menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничани можуть отримати психологічну підтримку у 70-ти медзакладах області

10.10.2023 14:40

В Україні діагностують лише кожен 50-й випадок психічних розладів

Сьогодні відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. На жаль, у сучасних реаліях та умовах, більшість часу ми перебуваємо у стані стресу, що негативно позначається на нашому організмі. У разі проблем з ментальним благополуччям потрібно вчасно звернутись за допомогою до спеціаліста. Мешканці Вінницької області можуть відвідати кваліфікованих фахівців у 70-ти медустановах регіону. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на допис МОЗ України.

В Україні діагностують лише кожен 50-й випадок психічних розладів. Це пов'язано з тим, що українці знецінюють психологічну допомогу і вважають, що їх проблеми не є причинами для звернення до фахівців. У нашому менталітеті не прийнято відвідувати психологів, адже люди думають, що з ними все добре і вони впораються самі. Та все-таки не потрібно забувати, що стреси, перенавантаження, хвилювання негативно впливають на самопочуття та організм в цілому. Тож, потрібно піклуватись про своє ментальне здоров'я та, у разі потреби, звернутись за кваліфікованою допомогою.

У нашій країні психологічну та/або психіатричну допомогу надають 10 тисяч лікарів у майже одна тисяча 500 медзакладах. Водночас, у більше ніж 670 медустановах первинної меддопомоги надають опорні психологічні послуги. Вони уклали контракт із НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» - його запровадили минулого року.

У рамках цього пакету дитина або дорослий може отримати безкоштовне раннє діагностування та основну психологічну підтримку. Сімейний лікар, терапевт або педіатр можуть:

- оцінити психічний стан пацієнта;

- особам із розладами психіки надати медичну та психологічну допомогу, призначити лікарські препарати та здійснити психосоціальні втручання (розмовними або практичними методами).

Знайти найближчий медзаклад, в якому надають послуги з охорони психічного здоровʼя можна скориставшись інтерактивною картою. Або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19.

Читайте також, поради вінничанам: як діагностувати тривогу

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: freepik.com

Читайте також