menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничани на чемпіонаті світу з волейболу обіграли Нідерланди

06.09.2022 10:10

Україна вперше в історії зіграє у чвертьфіналі чемпіонату світу з волейболу

Вчора, 5 вересня, Збірна України здобула перемогу над Нідерландами у чемпіонаті світу з волейболу на стадії 1/8 і пройшли до наступного раунду змагань. Українські спортсмени не програли нідерландцям жодного сету та не дозволили суперникам наблизитися до позначки у 20 очок бодай в одній з партій. В команді збірної України з волейболу проти Нідерландів грали і вінничани: капітан команди, догравальник Олег Плотницький, та діагональний гравець Василь Тупчій. I-VIN.INFO дізнався про жагу до волейболу вінницьких гравців у їхньої однієї з перших тренерок, Заслуженої тренерки України з волейболу Марії Глухих.

На чемпіонаті світу 2022, який проходить у Польщі та Словенії, збірна України вперше в історії пройшла до чвертьфіналу. Українські спортсмени показали не тільки хороший результат, а ще й змогли нейтралізувати гру лідера Нідерландів, капітана команди суперників Німара Абдель-Азіза.

У збірній Україні з волейболу на чемпіонаті світу 2022 грають і вінничани. Капітан команди Олег Плотницький народився в селі Липівка, що на Вінниччині. Його батьки теж були волейболістами, а сам хлопець почав грати з другого класу. За словами тренерки з волейболу Марії Глухих, у восьмому класі Олег переїхав до Харкова. Там і продовжив навчатися та грати у волейбол. У свої 25 років став догравальником італійського клубу «Сер Сейфти Умбрія Волей» (Sir Safety Umbria Volley) з Перуджі. І грає у збірній Україні.

Також у команді українських волейболістів грає Василь Тупчій, який народився у Копайгороді, що на Вінниччині. Першим тренером вінничанина був Адольф Ліщук. Васль Тупчій грав у «МХП-Вінниця». А заслужена тренерка України Марія Глухих розповіла, як тренувала спортсмена.

«Пригадую, як возила Тупчія Васю на чемпіонат України. А перед цим його тренером був Адольф Ліщук. Він вже був старим дідусем, але великими фанатом волейболу. І якось підходить до мене Адольф і каже: «Марічка, візьми його до себе, а то пропаде цей пацан». І я Василя взяла в збірну області. Так, його помітили на чемпіонаті України. А потім Вася грав в інших командах», - ділиться спогадами Марія Глухих.

Окрім цих гравців, у збірній України також грає Євген Кісілюк зі Жмеринки, що на Вінниччині. Спортсмен є вихованцем Жмеринської ДЮСШ. А займався волейболом він теж у Марії Глухих. На майданчику Євген грає у ролі догравальника. У свої 27 років вінничанин став чемпіоном України у 2018 та 2019 роках, чемпіоном Словенії у 2021 та володарем Кубка України у 2017 році.

Також на чемпіонаті світу з волейболу 2022 грав Дмитро Вієцький. Проте через травму коліна йому довелось покинути команду. Сам грає на позиції діагональний у СК «Епіцентр-Подоляни». А народився у Жмеринці. Спортсмен ще грає у пляжний волейбол. У свої 24 роки вже встиг побувати ускладах харківського «Локомотива» (2015—2018), а більшу частину сезону 2015—2016 провів в оренді в сумському клубі «Хімпром-СумДУ».

Також Дмитро грав у складі хмельницького «Новатора» (2018), сербської «Воєводини» (2018/19) і катарського «Полісу» (2019/20), нижньогородського АСК (2020/21).А влітку 2021 спортсмен перейшов до СК «Епіцентр-Подоляни» з Городка на Хмельниччині.

«Волейбол – це такий вид спорту, що тут досягають результату ті, хто багато над собою працює. В мене всі дітки працюють. Але це була зіркова команда. І так вийшло, що я одна у Вінницькій області на відділені волейболу, отримала звання заслуженого тренера України. Бо таке звання можна отримати, якщо певна кількість дітей потрапила до збірної України. І не тільки треба потрапити, а ще й посісти хороші місця на змаганнях», - каже Марія Глухих.

Вже завтра, 7 вересня, о 22:00 пройде матч Україна - Словенія у чвертьфіналі ЧС-2022. Суперником буде один із господарів турніру. Також Словенія обіграла в 1/8 фіналу Німеччину.

Нагадаємо, представники Вінницької спортивної школи здобули нагороди на Кубку Світу з радіопеленгації.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: скріншоти з прямої трансляції.

Читайте також