menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничани відзначають День Гідності та Свободи

21.11.2022 08:35

День Гідності та Свободи

Сьогодні вся Україна відзначає День Гідності та Свободи , яке щороку святкується 21 листопада. Його впровадили на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 року) та Революції Гідності (акція студентів та громадських активістів розпочалася 21 листопада 2013 року). Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на Суспільне.

Сьогодні українці вшановують пам'ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору. Загалом День Гідності почали відзначати з 2014 року. А саме в річницю початку Євромайдану. Свято з'явилось після відповідного указу п'ятого президента Петра Порошенка.

Проте все почалося ще з Помаранчевої революції 2004 року. Наступного року після неї, 22 листопада 2005-го, третій президент Віктор Ющенко заснував День свободи. Його відзначали до 2011 року, поки воно не було скасоване експрезидентом Віктором Януковичем. Також він скасував указ другого президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року «Про День соборності». Тоді за указом Януковича було засноване так зване свято День соборності та свободи, яке відзначалося 22 січня. Воно виникло внаслідок зміни дати відзначення Дня Свободи з 22 листопада на 22 січня — дату святкування Дня соборності.

Хоч День гідності та свободи має статус державного свята, але він не є офіційним вихідним. Сьогодні вшановують пам’ять загиблих учасників Революції Гідності та приносять квіти до їхніх пам’ятників та у пам’ять про Небесну сотню.

День пам'яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з указом експрезидента Петра Порошенка. У цей день загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста учасників Революції Гідності.

Нагадаємо, у Вінниці відзначили переможців змагань серед громад області.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: УНІАН

Читайте також