menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанин представляв Україну на міжнародній зустрічі платформи EGTC

25.10.2023 13:20

Обговорювали концепції розвитку транскордонного співробітництва

Цими днями на Кіпрі проходила 13-та щорічна зустріч платформи EGTC (Європейське угруповання територіального співробітництва – ред.). Єдиний представник України, голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк взяв участь у заході. Під час зустрічі разом з представниками громадських організацій та владних структур з різних країн Європи обговорювали концепції розвитку транскордонного співробітництва. Повідомляє I-VIN.INFO.

EGTC (European grouping of territorial cooperation) є формою транснаціонального співробітництва на рівні Європейського Союзу між країнами та місцевими органами влади з правосуб'єктністю. Його правову основу становить Регламент Ради ЄС від 5 липня 2006 року. Станом на квітень 2021 року існує 78 EGTC.

Як розповів I-VIN.INFO Сергій Татусяк, така зустріч дає змогу познайомитися з представниками влади та громадянського суспільства інших країн. А це, в свою чергу, відкриває великі можливості до залучення ідей, коштів, методик європейських напрацювань для територіальних громад України.

«EGTC – це потужне об’єднання різних представників європейської родини в одну впливову організацію. Впевнений, що сьогоднішні зустрічі, обмін досвідом та діалоги про міжнародну співпрацю принесуть велику користь для нашої України у співпраці з Молдовою та іншими країнами», - каже Сергій Татусяк.

Також додав, що на зустрічі основними темами були екологія та кліматичні зміни. Через зміни клімату падає врожайність, що дуже серйозно впливає на роботу аграріїв. Відтак, змінюються технології, підходи до роботи. Окрім цього, гострою проблемою для Європи наразі є питна вода. За словами голови Єврорегіону «Дністер», у Франції це вже серйозна проблема. Тож під час з’їзду досить ретельно обговорювали виклики, пов’язані з питанням питної води, та шукали варіанти вирішення цієї кризової ситуації.

Велику частину заходу представники різних країн присвятили можливостям транскордонного співробітництва та обміну досвідом.

«Для себе зрозумів, що надважливо, аби Європа була об’єднана і мала спільні погляди на подальший розвиток. Без цього взагалі ніяк. Також чималу підтримку висловлювали Україні. Здебільшого, говорилося, що варто і надалі надавати допомогу українцям у цій війні. Різні теми обговорювалися, були дуже насичені дні: зустрічі, дискусії, обговорення, обмін думками, розмірковування. Дуже плідні зустрічі були з мерами Ларнаки і Левкара, де і проводилися заходи. Такі заходи зближають європейців, викристалізовують наші спільні цінності та глобальні уявлення щодо перспектив світопорядку та переконують, що Україна є надійним партнером у майбутній співпраці. Адже, не зважаючи на війну, ми маємо дуже великі перспективи для розвитку та потужну націю героїв!» - каже Сергій Татусяк.

Довідково:

Європейське об’єднання територіального співробітництва (EGTC) дозволяє державним організаціям різних держав-членів об’єднуватися в нову організацію з повною правосуб’єктністю. Через EGTC органи державної влади держав-членів можуть створити єдину спільну структуру для реалізації проектів, інвестицій або політики на території, охопленій EGTC, незалежно від того, співфінансуються вони з бюджету ЄС чи ні.

Членами EGTC можуть бути: держав-членів, регіональні чи місцеві органи влади, асоціації, будь-який інший державний орган.

 Нагадаємо, за допомогу у відновленні лісів нагородили громаду Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Сергій Татусяк.

Читайте також