menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанка у Нью-Йорку презентувала власний фільм про війну в Україні

16.03.2023 18:10

Презентація пройшла в «Українському народному домі»

Вчора вінничанка Світлана Пустовіт представила фільм про рік війни в «Українському народному домі», що в Сполучених Штатах Америки. На показ фільму у Нью-Йорку запросили українську діаспору. Голова ВОГО «Медіа-Центр» та креативна директорка нашого видання Світлана Пустовіт розповіла також про волонтерську діяльність, яку спільно з партнерськими організаціями проводить у Вінницькій області. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

На заході запрошені гості могли зробити донат на підтримку українців, придбати сувеніри з України: від дитячих малюнків, які створили переселенці до вишитих картин, ляльок-мотанок тощо. Проте основною подією зустрічі була презентація фільму про рік війни в Україні.

У фільмі представлена хронологія подій в Україні від 24 лютого 2022 року до лютого 2023 року. Були кадри з подій 14 липня у Вінниці, коли сонячного літнього дня російські ракети влучили у центр міста. Українки відчули підтримку від української діаспори, домовилися про майбутню співпрацю. Вони  прагнуть й надалі розповідати закордоном про злочини російських окупантів, аби наблизити перемогу України у цій війні.

«Ми захищаємо своє і ніколи не були країною-агресором. Завжди були тією країною, яка захищає власні кордони», - каже одна з представниць української делегації.

Світлана Пустовіт розповіла присутнім, як виникла ідея створити відеострічку про рік війни, хто у цьому підтримував та як проходив сам процес документації подій на фронті. Фільм викликав чимало емоцій. Люди плакали, бо відчули весь біль українців від цієї війни та появи російських окупантів на нашій території. Після перегляду фільму усі присутні піднялись зі своїх місць та аплодували.

«Одна справа читати новини з соцмереж, а інша побачити на власні очі всі ці події, відчути, спостерігати, яким чином ворог наносить нищівних ударів по Україні. Показали і втрати людей, розгромлені будинки, лікарні, школи, і те, як наші українці героїчно продовжують боронити нашу територіальну цілісність», - розповідає свої враження представниця української делегації Наталія Процюк.

Також голова ГО «Захист – об’єднання волонтерів» Катерина Луцик та координатор організації Наталія Процюк розповіли про діяльність їх організації. Це одна з найбільших організацій в Україні, яка об’єднала навколо себе близько 20-ти волонтерських організацій, які з перших днів допомагають військовим, внутрішньо-переміщених осіб, психологічно підтримують близьких, родини захисників та надають їм захист.

«Ми окреслили основну роботу центру, в якому надають цілий спектр допомоги всім, хто потребує, зокрема, й внутрішньо-переміщені особи. У нас діє міні-освітній центр, де можна здобути додаткові знання з курсу новітньої історії України, вивчити українську та іноземні мови, а також отримати психологічну підтримку», - каже Наталія Процюк.

Окрім цього, Razom for Ukraine запустив спільну програму з ГО «Захист – об’єднання волонтерів»  – «Разом з тобою». Основна мета надавати психологічну допомогу людям, які постраждали від війни. Також прагнуть поширити цю програму і на території Вінниччини. Для розвитку цієї ідеї у Нью-Йорку теж провели зустріч. На ній обговорили можливі майбутні проєкти, які почнуть стартувати з Хмельниччини, а потім долучатимуть й інші області. 

Українська делегація ще обговорювала можливу співпрацю з реабілітаційними центрами. Razom for Ukraine зацікавила ідея допомогти України з медичним укомплектуванням для військово-реабілітаційного центру. У ньому захисники зможуть пройти реабілітацію. Розраховують надати допомогу понад мільйону осіб. Цей центр знаходиться на Хмельниччині, і буде першим, в якому можна пройти весь спектр комплексної допомоги: від психо-емоційної до фізичної реабілітації.

Читайте також, «Усі дякували за нашу боротьбу»: вінничанка про зустріч з американськими лідерами.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано Світланою Пустовіт.

 

Читайте також