menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанка у складі української делегації відвідала сесію ООН (ФОТО)

14.03.2023 13:20

У Нью-Йорку обговорювали питання гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок усього світу

Вчора голос українських жінок впевнено лунав в стінах залу засідань Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку. Делегація українських жінок в ООН мала можливість поставити питання Генеральному секретарю організації від імені усіх українок. Учасники засідання щирими оплесками підтримали виступ голови української делегації, а Генсек ООН Антоніу Гутерреш висловив слова вдячності за українську стійкість, мужність та силу, повідомляє I-VIN.INFO.

Цей виступ пройшов в рамках 67-ої сесії Комісії ООН зі становища жінок, що проходить з 6 по 17 березня. Темою цьогорічного заходу стали «Інновації та технологічні зміни та освіта в епоху цифрових технологій для досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок і дівчат». У складі делегації українських жінок-лідерок участь у цій сесії взяла креативна директорка I-VIN.INFO, очільниця громадської організації «Media Center» Світлана Пустовіт.

«Дорогі друзі, дуже радий знову бути разом. Ми збираємось у складний і ключовий момент щодо питання гендерної рівності в усьому світі. Ми пройшли роки поступового прогрессу в цьому питанні, але розвиток прав жінок і дівчат зараз зупинився і йде у зворотний бік, і ця тенденція очевидна», - розпочав сесію Антоніу Гутерреш.

В процесі обговорення до пана Гутерреша від імені усіх жінок України звернулася голова делегації українських жінок в ООН Світлана Саламатова:

«Дорогі сестри, я хочу щиро подякувати кожній вашій родині, кожному вашому серцю, сповненому підтримки українських жінок і дітей. Те, що сталося в Україні, просто жахливо. Вибачте, я сповнена емоцій. Моя мама народилася під час Другої світової війни за межами України. Моя мама померла під час цієї війни також за межами України. Через російську агресію багато українських жінок знову вимушені народжувати дітей поза межами своєї рідної країни. Сучасна лінія в Україні дорівнює лінії фронту Другої світової війни в межах України. Через це 35 мільйонів українських сімей за цей рік мають безліч власних жахливих історій війни. Я прошу більшої уваги ООН до проблеми війни в Україні – до питання захисту українських жінок та дітей, адже російська агресія продовжується і жінки та діти України потребують допомоги світової спільноти».

Крім того, Світлана Саламатова попросила виключити росію, як країну-агресора, з ООН.

Емоційна промова Світлани Саламатової розчулила усіх присутніх в залі. Виступ пані Світлани закінчився гучними оплесками учасників та учасниць сесії, адже це були слова, сказані від щирого серця, а тільки такі слова можуть змінювати світ.

Відповідаючи на звернення очільниці незалежної делегації українських жінок в ООН, Антоніу Гутерреш погодився, що кількість біженців, яка виникла у зв’язку з військовою агресією росії проти України, дійсно вражає. Світ зазнав найбільшої хвилі біженців з часів Другої Світової війни.

Пан Гутерреш наголосив, що докладатиме максимальних зусиль, щоб допомогти врегулювати ситуацію в Україні. Також він висловив слова вдячності за стійкість, мужність та силу українських жінок та усього українського народу.

Читайте також, вінницька поетеса стала лауреаткою премії імені Тараса Шевченка.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: фейсбук-сторінки Світлани Саламатової та «Українські жінки в підтримку діяльності ООН»

Читайте також