menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінницька мисткиня назавжди обірвала зв’язки з росіянами після повномасштабного вторгнення

14.06.2023 17:35

У Вінниці завершується виставка художниці Ірини Попенко

Сьогодні у Вінниці завершується виставка місцевої художниці, членкині Національної спілки художників України Ірини Попенко. У залі спілки художників України з 26 травня по 14 червня стіни прикрашали витвори мисткині. Це переважно картини з квітами, полями, автопортретом та портретами рідних. I-VIN.INFO  побував на виставці та поспілкувався з художницею.

Ірина Попенко лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів плакату. Народилася у Вінниці. Проте в дитинстві зі сім’єю перебралася до росії, тому що її батька перевели працювати туди. Вона успішно закінчила державне художнє училище і місті Іванкове і продовжували розвиватися як художниця, графічна дизайнерка. Потім перебралася до рідної Вінниці. А коли почалася повномасштабна війна, назавжди обірвала стосунки з родичами, друзями з росії.

Одну з картин Ірина Попенко намалювала у 2014 році, коли тільки починалося АТО. Тоді російські окупанти ще не увійшли до Донецька, але Революція Гідності пройшла.

«Вже починалася ця обробка мізків на росії. А в мене звідти багато друзів. Я ж там навчалася. І один дуже хороший художник написав, що прокинувся вранці і зрозумів, що ненавидить два кольори: жовтий та блакитний. Мене це роздратувало на цілий день. Якби ви знали, з яким настроєм прийшла до майстерні. Взяла дві фарби: жовту і блакитну. І за два дні намалювала цю картину», - розповідає Ірина Попенко.

Потім вона надіслала фото цієї картини тому художнику і перестала з ним спілкуватися. Жовтий колір та блакитний у поєднанні утворюють зелений. А на думку художниці, зелений означає життя. Також вона розповідала, що зовсім не очікувала таких емоцій від відвідувачів. На своїй виставці Ірина Попенко була майже щодня і бачила емоції людей.

«Мабуть, багато переселенців приходило побачити картини. Тому що деякі з них аж плакали. Потім вже зрозуміла для себе, що те серце, яке пережило стільки болі, стільки поганого, може відтанути від перегляду картин зі спогадами про мирне життя. Одна жінка навіть говорити не могла. Казала, зараз вийду виплачусь, заспокоюсь і повернусь. А хтось дивився на картини і згадував дитинство», - каже з натхненням Ірина Попенко.

Окрім квітів, натюрмортів вона малювала своїх рідних: дочку та онучку. Ця виставка була присвячена її 70-річному ювілею. Надалі Ірина Попенко теж планує виставляти картини, адже досі має сили та натхнення творити.

Нагадаємо,у Вінниці відновлюють рух автомобілів на перетині двох вулиць.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також