menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінницькі громади «на передовій»: відкриття медичного центру, іпотерапія та проєктна діяльність у Ладижинській ТГ (ФОТО)

18.11.2023 18:30

Як живе Ладижинська громада на Вінниччині під час війни

Повномасштабне вторгнення вплинуло на усі сфери життя кожної громади. Проте не зупинятись і працювати для кращого життя їх мешканців продовжують далі. Наприклад, у Ладижинській громаді особлива увага приділяється, зокрема, медичній сфері. Це створення нових відділень, закупівля необхідного обладнання та створення Центру здорової спини та суглобів, повідомляє I-VIN.INFO.

Ладижинська міська лікарня

Директор Ладижинської міської лікарні Віталій Клименко розповів, що від початку повномасштабного вторгнення вони почали надавати більше послуг. У першу чергу, це пов’язано зі збільшенням кадрового потенціалу за рахунок ВПО фахівців. Для них міська рада створила комфортні умови, їх працевлаштували і вони залишились. І хоч частина людей повернулася, але багато хто залишився.

Віталій Клименко зауважує, що в них розширився штат працівників. З’явились травматолог, хірург, невролог, терапевт, рентгенолог, очікують після інтернатури ще й гінеколога (родом з Лівобережної Херсонщини). У громаді нараховували найбільшу кількість переселенців у лікарнях.

Та підсилення відбувається не лише завдяки людським ресурсам. За 2023-й рік вдалось відкрити два нових відділення: терапія №2 (додалось ще 25 ліжок) і відділення паліативної допомоги (ще шість ліжок).

Власне паліативне відділення очолила лікарка-переселенка, яка приїхала з Херсонської області, Анна Шарапова. Його завдання – поліпшити якість життя пацієнтів, що мають невиліковні хвороби, шляхом полегшення страждань, надання психосоціальної і духовної підтримки. Відділення має крісла-каталки та обладнане електричним підйомником, що дозволяє комфортно переміщувати хворих. Є також візок для миття хворих, який перетворюється на мобільну ванну.

Окрім допомоги пацієнтам, у відділенні також надаватиметься психосоціальна підтримка членам їхніх родин. За потреби до хворих можуть запрошуватися представники релігійних організацій для надання духовної допомоги.

Також за цих півтора року зрушила з місця сучасна малоінвазивна хірургія, почали виконувати оперативні втручання лапароскомічними методами тощо. Тобто розширили потужність хірургічного відділення.

Загалом в громаді є чотири стаціонарних місця, куди можна звернутись за медичною допомогою. Завдяки співпраці з різними організаціями вдається отримати гуманітарну допомогу. Це насамперед «Лікарі без кордонів», «Червоний Хрест» та МХП.

«У нас є пару позицій застарілого обладнання, яке потребує оновлення. Їм по 6-8 років, а прогрес не стоїть на місці. Все дороговартісне. Сподіваюсь, наступного року витягнемо це питання разом з міською радою. Поки що є потреба в УЗД-апараті та наркозній станції», – підсумовує директор Ладижинської міської лікарні. Також додає, що один лікар-хірург зараз в ЗСУ. А деякі лікарі їздили у відрядження до Херсонської області на підтримку роботи місцевих медиків.

Центр здорової спини та суглобів

Засновниця Центру здорової спини та суглобів Аліна Зайцева є вимушеною переселенкою із Запорізької області. Її родині довелось переїхати і будувати життя по-новому. На Запоріжжі Аліна залишила й свою практику.

Вона лікарка-реабілітологиня, має вищу медичну освіту і впродовж свого перебування у Ладижині проходить додаткові навчання, адже є багато онлайн можливостей для лікарів. Одразу після переїзду запропонувала свої послуги громаді. І вже протягом трьох місяців оздоровлює всіх охочих мешканців громади від шести років.

Ідея створення Центру виникла через те, що в громаді немає такого виду допомоги.

Центр спеціалізується на проблемах опорно-рухового апарату. Тобто, люди, які мають проблеми зі спиною, шийним відділом хребта, суглобами (болі, порушення постави, сколіоз, протрузії тощо), — потенційні пацієнти Аліни.

Реабілітація передбачає заняття на тренажерах без використання медикаментів. Підготовлено два види реабілітації: витяжіння (декомпресія хребта) і кінезітерапія (спеціальні рухи із застосуванням додаткового навантаження).

«Є запит від населення щодо занять з ЛФК (лікувальної фізичної культури). Адже діток з подібними проблемами досить багато. Вони постійно сидять за комп'ютерами, планшетами, носять важкі рюкзаки і неправильно сидять. Тож хочемо допомогти якомога більшій кількості людей. Наша ціль — зробити людей здоровішими, обізнанішими та свідомішими», – каже Аліна Зайцева.

Проєктна діяльність

Заступник міського голови Максим Чекригін розповідає, що у громаді є комунальна установа «Агенція місцевого економічного розвитку». Вона безпосередньо відповідає за пошук грантових заявок. Крім цього, для максимального володіння інформацією збирається робоча група із залучення зовнішніх інвестицій раз на два тижні. Туди входять керівники установ сфери житлово-комунального господарства, медицини, освіти культури тощо.

Вони регулярно діляться думками для покращення роботи у своїх сферах.

«Умовно, головний лікар розуміє, що він хотів би сонячні панелі. Адже це дозволить зекономити видатки на електроенергію. Або він хоче дороговартісне обладнання і не може його придбати, але розглядає можливість відкриття там певного відділення», – пояснює Максим Чекригін.

Тоді у них беруть потрібні вихідні дані і коли з’являється можливість для реалізації відповідної ідеї, в Агенції є вся інформація. Це економить час та дозволяє опрацювати більше заяв.

Серед інших напрямків роботи є також спілкування з донорськими організаціями, що розташовані на території Вінницької області. Заступник міського голови підкреслює, що так краще та ефективніше комунікувати. Тому подібна робота проводиться системно.

На сьогодні у громаді плідно співпрацюють з обласним осередком товариства «Червоного Хреста України», з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), з благодійним фондом «Право на захист» та їх фінансовим партнером УВКПО, організацією «Людина в біді».

Цьогоріч вдалось виграти проєктну заявку спільно від міської ради та громадської організації «Відкритий простір громадського розвитку». Це грант на облаштування Ветеранського простору в рамках проєкту «Шлях стійкості!» від МОМ. Передбачене фінансування у розмірі 20 тисяч євро. Це заходи для ветеранів, облаштування обладнанням, ремонтні роботи та багато іншого. Приміщення вже знайшли і тепер триває навчання спеціалістів.

«Відкритий простір громадського розвитку»

Він був заснований в форматі клубу підприємців у 2020-му році. У 2022-му році виконуючий обов'язки військового голови Олександр Коломієць запропонував переформатувати його на «Відкритий простір громадського розвитку». Відтоді назву змінили та внесли зміни в установчі документи. Тож простір функціонує з літа минулого року.

Голова виконкому та керівниця молодіжної «Школи лідерства» Антоніна Залепа каже, що до роботи залучені переважно волонтери. А починалося все з майстер-класу для дітей ВПО, щоб ті могли швидше адаптуватись. Вже потім вирішили провести захід для всіх дітей і запустили бізнес-школу, яка переросла в «Школу лідерства» для молоді.

Наразі тут займаються молодіжним напрямком, зокрема, створено Молодіжну раду, яка діє у різних напрямках (еко-хаб, спікінг клаб, книжковий клуб та бізнес-ланчі). Також проходять майстер-класи для інклюзивних дітей інклюзивних, проводяться тренінги то бізнес напрямках, саморозвитку.

Крім цього, проводять зустрічі психосоціальної підтримки для дітей, із дружинами військових та взагалі з усіма бажаючими. Зараз розробляється щось подібне «Ветеран хабу» для допомоги військовим та ветеранам. До того ж, планують створити жіночий клуб.

Неодноразово у просторі проводять заходи на підтримку Збройних сил України. Один із таких була благодійна виставка, для якої діти малювали картини. Нещодавно був також аукціон футболок з власноруч створеними малюнками на них. Завдяки таким благодійним подіям вдалось зібрати близько 300 тисяч гривень для ЗСУ.

Іпотерапія

Заходи з іпотерапії для дітей у громаді є прикладом співпраці з Міжнародною організацією з міграції, які їх організовують.

Так, відвідати ладижинську стайню нещодавно мали змогу діти з родин ветеранів та багатодітних сімей. Після обов’язкового інструктажу з техніки безпеки, діти годували тварин. Далі, під наглядом тренерки Альони та інструкторки Лізи, кожен мав нагоду проїхатися верхи. Аби зігрітися, дітям запропонували чай зі смаколиками.

Довідково:

Ладижинська міська громада в Гайсинському районі Вінницької області з адміністративним центром у місті Ладижин створена 12 червня 2020 року. В громаду тоді увійшли Ладижинська міська рада обласного значення та Заозерненська сільська рада Тульчинського району. До складу Ладижинської міської територіальної громади входять такі населені пункти: місто Ладижин, село Василівка, село Губник, село Заозерне, село Лукашівка та село Ружицьке. Станом на 2020 рік населення тут становило 24900 осіб.

Нагадаємо,вінницькі громади «на передовій»: зелена енергетика, відеоспостереження та розробка веломаршруту в Якушинецькій ТГ (ВІДЕО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінок у Facebook

Інфографіка: i-vin.info




Читайте також