menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінницький «економічний Рамштайн»: американські партнери обговорювали підтримку підприємців (ФОТО)

31.05.2023 18:30

У Вінниці відбувся круглий стіл «Економіка в умовах війни: глобальні виклики сьогодення та перспективи відновлення»

Сьогодні у Вінниці делегація американських лідерів зустрілась із вінницькими підприємцями, науковцями та громадськими діячами. Американські партнери прагнуть допомогти відновленню та розвитку української економіки під час та після війни. В рамках круглого столу обговорювали стан української економіки та нагальні проблеми підприємців Вінниччини, повідомляє I-VIN.INFO.

«В Україні ми вже три дні. Ми встигли побувати в деяких містах, в тому числі, і деокупованих. Ми побачили наслідки російської агресії і побачили прагнення українського народу до відновлення своїх територій. Ми не сумніваємось, що ви всі дуже вмотивовані до відбудови власної країни, але сьогодні нам хотілося б більш детально почути про ситуацію із економікою в Україні та про стратегію її відновлення після війни. Зі свого боку ми зможемо висловити активну солідарність – надати не лише моральну а й ресурсну підтримку», - каже президент Карпатського Фонду Шандор Кьолєш.

Основною метою американської делегації під час цієї зустрічі було дізнатися про проблеми українського бізнесу безпосередньо від підприємців Вінниччини. Партнери із США впевнені, що лише досконало вивчивши усі проблемні питання, вони зможуть надати ефективну допомогу.

«Вважаю, що США слід продовжувати та навіть збільшувати партнерство з Україною. Я особисто в Сполучених Штатах зустрічаюся із багатьма лідерами, із багатьма керівниками великих кампаній, бізнесменами. Багато з них дійсно зацікавлені у співробітництві з Україною. Зараз ми можемо допомагати вашій країні вийти переможцем з цієї війни, але в повоєнному майбутньому Україна точно стане надійним економічним партнером, співпраця з яким буде корисною для всіх. Сьогодні я хочу, щоб ви розповіли мені, як стати для вас ще кращим другом. Розкажіть мені про ваші проблеми, адже друзі мають бути чесними один з одним», - зазначив президент кампанії PASS Даніель Палс.

Кампанія PASS на чолі із паном Даніелем, вже тривалий час допомагає Україні та Вінниччині зокрема. Президент цієї кампанії вже не вперше приїжджає до Вінниці.

«Серйозним фактором нашої дружби є те, що ви прагнете більше дізнатись про наші проблеми, щоб в подальшому допомогти нам. Хочу подякувати за те, що ви вже підтримали фінансово дитячий реабілітаційний центр у селі Дорожне. Характерною рисою наших з вами відносин є відкритість. Коли ми вчора приїхали в цей реабілітаційний центр, я побачив, як його працівники ставляться до вас – як до давніх друзів. Саме таким партнерам, таким друзям ми можемо довіряти і бути впевненими у вашій стовідсотковій підтримці», - звертається до американської делегації голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

Засновник громадської організації «Світла Україна» Віталій Горбаневич, який також є кваліфікованим економістом, доніс до американських партнерів проблеми української економіки під час війни. За песимістичними оцінками пана Віталія, без втручання закордонних інвестицій наша економіка буде в «печальному» стані.

«Я хочу сказати, як економіст, що сьогодні частина фінансового ринку, ринок капіталу та фондовий ринок фактично знищені – знищені через економічні фактори, викликані російською військовою агресією. До 2017 року кінцевими бенефіціарами усього нашого фондового ринку були росіяни. Частка зовнішніх інвестицій в українській економіці до повномасштабного російського вторгнення складала 30 відсотків. На сьогоднішній день – менше 5 відсотків. Ми дуже хочемо, щоб такі американські фінансові інституції, як Goldman Sachs та BlackRock генерували фінансовий ринок України. Ми просимо у вас організувати нам комунікацію із цими інституціями. Ми готові говорити з ними, пропонувати свої рішення та об’єднуватись для їх вирішення», - запропонував Віталій Горбаневич.

Про те, як українські підприємці підлаштовуються до умов повномасштабної війни гостям із США розповів вінницький бізнесмен Михайло Ганчук.

«На початку повномасштабної війни у українських підприємців було лише два вибори – виробляти продукцію для нового ринку в Україні, що виник внаслідок війни, чи шукати опції для експорту товарів за кордон. Наше підприємство почало працювати одразу у двох напрямках», - розповів керівник ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук.

Пан Михайло продемонстрував прилади, які його підприємство виробляє за військовими потребами. Пристрої «Бандера Power» та «Бандера Solar» забезпечують українських захисників безперебійним електропостачанням. Новий пристрій «Бандера FlashLight» – це великий прожектор, за допомогою якого українські військові шукають ворожі дрони у темну пору доби.

«Чого ж потребує бізнес в Україні сьогодні? Безумовно, фінансова підтримка дуже важлива, але я б не ставив її на перше місце. Я особисто реалізую проєкт під назвою «PRO бізнес», де на безоплатній основі навчаю молодь основам ефективного ведення бізнесу. Було б добре, якщо б американські партнери, бізнесмени долучалися до подібних освітніх проєктів. Це було б дуже корисно для обміну досвідом», - вважає пан Михайло.

Вінницька область прийняла у себе багато релокованих підприємств з областей, де проходили та досі тривають бойові дії. На цій зустрічі від імені усіх підприємців, яким довелося релокувати власні виробництва, виступила директорка ТМ «PERFETTO» Анна Воскобойник. Жінка перевезла свій бізнес у Вінницю та відкрила тут дуже популярну нині кондитерську.

«Історія нашого бізнесу розпочалася ще в молодому віці, коли ми вирушили до Італії з метою заробити перші гроші на свою власну справу. Тоді ми ще не мали чіткого уявлення про те, чим саме бажаємо займатися. Однак, з урахуванням нашої великої пристрасті до італійської кухні, ми вирішили везти смачні кондитерські вироби, сири та морозиво на наші курорти у Херсонській області, такі як Залізний Порт, Скадовськ та Лазурне. Багато підприємств, як і наше, довелося релокувати після початку російського вторгнення, а це доволі складний процес. Тож, хочу акцентувати увагу саме на проблемах релокованих підприємств, адже їх в Україні наразі дуже багато», - розповіла Анна Воскобойник.

Подібні зустрічі та обговорення допомагають нашим західним партнерам дізнатися, чого потребують підприємці Вінниччини. Недарма поставкам західного озброєння для української армії передують постійні обговорення нагальних потреб на зустрічах у форматі «Рамштайн». По суті, сьогодні у Вінниці пройшов свій локальний «економічний Рамштайн», який стане поштовхом для подальшої економічної підтримки Вінниччини з боку партнерів із США.

Читайте також, «Готові підтримати соціальні заклади» – американці у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та Тетяна Щербатюк

Читайте також