menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінницький тренер збірної України за власні кошти допомагає військовим та переселенцям

22.03.2022 21:15

Вінничани активно допомагають військовим та переселенцям під час війни

Під час широкомасштабної війни росії проти України, більшість людей об’єднуються, впускають переселенців до своїх домівок, підтримують їх та наших військових. Таку ж позицію – не сидіти, а допомагати – зайняв вінницький тренер з важкої атлетики збірної України Костянтин Соцков. Він за власні кошти купив ліки та відправив Збройним силам України, допомагав військовим з гуманітарною допомогою та знаходив домівки для переселенців. I-VIN.INFO поспілкувався з вінничанином та дізнався, чого найбільше потребують люди зараз.

До війни, з 2011 року Костянтин Соцков працював тренером з важкої атлетики. А вже з 2018 був тренером збірної України. Проте з початком війни вирішив, що не буде сидіти на одному місці, а допомагатиме іншим в міру своїх можливостей. Так, йому вдалось відправити ліки на передову, допомогти товаришу придбати бронежилета та зробити багато іншого. 

«Насправді, це гучно сказано, що я допомагаю, бо роблю все, що можу. Була можливість зустріти знайомих і незнайомих переселенців, знайти для них безкоштовне житло. Комусь на 1-2 доби, а потім заправити їх автомобіль та відправити далі. А іншим – просто знайти домівку для життя у місті. Потім товариш зателефонував, каже, потрібен бронежилет, тому що відправляють на війну, а в нього немає екіпіровки. Вдалось знайти і за 5 тисяч купити. Тому все, що можу, те й роблю», - розповів вінничанин.

Та це не єдина допомога, яку зміг надати Костянтин. Завдяки знайомим у Німеччині вдалось зібрати там гуманітарний вантаж для малюків. До нього також поклали ліки для військових. Часто тренер збірної допомагає розвантажувати та завантажувати гуманітарну допомогу. І це все робить за власні кошти. Каже, що волонтерить зі своїми знайомими та побратимами, бо є багато шахраїв та спекулянтів. 

«Зараз людям потрібно все. По місту ми возили речі, там було багато всього. Проте більше просять кошти і харчування. Особисто зустрічав своїх знайомих, які їхали з Харкова, Чернігова, Києва і їм треба було заправити автівки пальним. Звісно, на заправках у гарячих точках черги великі. Інколи в них треба вистояти добу. А в перші дні війни ціни на бензин та газ піднялись. То я вже за власні кошти заправляв авто знайомим. Купував картки на бензин і давав, кому потрібно, аби підтримати їх хоч якось», - поділився тренер.

Йому доводилось зустрічати людей, які тікали від війни лише у піжамах, прихопивши із собою собак. А ще на їх плечах були старенькі бабусі, які мали серйозні хвороби. Тому з необхідних речей виокремлює ще й лікарські засоби. Це може бути і заспокійливі,і ті, які потрібні під час операцій для військових. Також важливими є надійні бронежилети та військова амуніція.

«Держава не встигає на таку кількість людей видавати та виготовляти бронежилети. Тим більш, для них потрібні спеціальні пластини, які вставляються у тканинну основу. А пластина повинна мати спеціальну товщину, і виготовлена з особливого сплаву. Зараз важко знайти хороші матеріали, бо багато шахраїв накручують ціну та кажуть, що мають потрібні пластини. А коли їх перевіряєш, то можна прострелити звичайним пістолетом, я вже не кажу, що має витримати автомат», - ділиться Костянтин Соцков.

За одну добу йому вдалось знайти потрібну пластину та зшити у Вінниці бронежилета, собівартість якого складала 5 тисяч гривен. А все тому, що його товариш того дня відправився на передову.

Також вінницький спортсмен розпівів історію, як війна змінила його життя та плани. Ще 20 лютого його підопічні зі збірної переїхали на тренування у Чернігів. До них Костянтин Соцков мав прибути 26 лютого. Війна не тільки поміняла плани, а ще й перешкодила виїзду збірної з Чернігова. 

«П’ятнадцять людей зі збірної були заблоковані. Приблизно 1,5 тижня вони там перебували, а коли ситуація стала дуже напружена, то вирішили виїхати, і слава Богу. Бо наступного дня, після того як виїхали, у стадіон потрапила бомба, яка повністю знищила зал, в якому тренувалась збірна України з важкої атлетики. Зараз надіслали фото. На них видно, що там вже нічого не залишилось. Добре, що хлопці врятувались, бо могли б загинути дуже потужні та сильні чоловіки», - із хвилюванням в голосі розповів Костянтин Соцков.

Додає, що зараз спортсмени знаходяться у безпечному місці, проте ситуація там кожного дня змінюється. Через це Костянтин не може до них виїхати та займатися тренуваннями зі збірною. Та все ж вінничанин вважає, що людям потрібно допомагати. Бо більшість з них виїхали без нічого.

«Знайомий навіть розказував, що вийшов зранку покурити, а в сусідній під’їзд прилетіла ракета. І сусіди, з якими все життя жили, загинули. В одну секунду 40 людей загинуло. Тому їм довелось вибігти в чому були, взяти документи, дітей, бабусю, яка трішки хоч рухалась після інсульту чи інфаркту, а зараз її через стрес і вибухи паралізувало. І такі сім’ї добу стоять на заправках у гарячих точках, і стільки ж намагаються виїхати. А наша допомога для таких людей – це дрібниці. Думаю, якщо кожен приєднається, навіть, якщо хоч трошки щось принесе, то це вже буде якийсь плюсик в карму, як кажуть», - запевнив Костянтин.

Нагадаємо, вінничанам розповіли про безкоштовні сервіси для роботи, навчання та здоров'я.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:Костянтин Соцков


Читайте також