menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінниця – не тільки про фонтани. Ще одна версія походження назви міста

04.03.2023 09:15

Вінницька етнологиня наголошує на походженні назви міста «Вінниця – вінець Бога»

Про походження назви «Вінниця» дискусії ведуться здавна. Протягом тривалого періоду головною вважалася та, що виводить назву міста від слова «вєно» – посаг, дань, плата за наречену. Оскільки появу Вінниці пов’язували зі звільненням цієї території від монголо-татар литовським князем Ольгердом і даруванням її своїм племінникам – братам Коріатовичам, повідомляє I-VIN.INFO.

Як розповідає етнологиня, кандидатка історичних наук та доцентка Світлана Творун, коли з’явилися відомості про те, що Вінниця дещо старіша за прихід литовців на її землі, історики стали надавати перевагу версії, що Вінниця отримала свою назву від лівої притоки Південного Бугу – річки Віннички, по обидва боки якої і розташовувалось давнє поселення. Проте, деякі критики вважають, що річка Вінничка замала і сама могла отримати назву від назви міста. Були ще теорії про вино і винокурні, віниччя, що росло у гирлі Віннички, віночки, які спускали дівчата на воду на Купала та інше.

«Ми ж спробуємо до них додати ще одну. У давнину назви поселень могли вказувати і на їх форму. Історики стверджують, що поселення, яке зараз іменують Вінницею, започаткувалось на лівому пологому березі Південного Бугу, а також навколо гирла і по обидва береги річки Віннички», - додає Світлана Творун.

Так, якщо подивитися на це місце з висоти пташиного польоту, то можна помітити, що Південний Буг, який у давнину носив назву Бог, робить тут різкий вигин, а поселення що знаходилось на лівому березі Бога, у гирлі і на обохберегах Віннички, скоріш за все мало форму вінця (діадеми, корони, кокошника). Відтак, Вінниця – вінець Бога.

Нагадаємо,Вінниця – не тільки про фонтани. Звідки походить назва міста.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:www.ukrinform.ua


Читайте також