menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Вирішили жити по-іншому, тому почали діяти по-іншому»: українці на Конгресі у Польщі

07.03.2023 14:55

Українці долучилися до VIII Європейського конгресу органів місцевого самоврядування

Цими днями у Польщі проходить VIII Європейський конгрес органів місцевого самоврядування. Чимало українців долучилися до заходу, серед яких також й представники Вінниччини. Однією з актуальних тем на Конгресі була згуртованість українського народу та єдність під час кризових ситуацій. I-VIN.INFO детальніше розповідає про дискусійну панель, на якій обговорювали виклики під час війни.

Усі учасники дискусії «Роль політики згуртування у реагуванні на надзвичайні та кризові ситуації» відмітили, що повномасштабна війна показала унікальну здатність українців об'єднуватись та підтримувати одне одного в разі небезпеки. А також підкреслили, що весь демократичнний світ чітко визначився зі своєю позицією і почав активно допомагати Україні.

Про це на початку свого виступу наголосила керівниця Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай і подякувала польському народу від імені українців за величезну підтримку та допомогу у боротьбі з наслідками війни. На що зала відреагувала оплесками та оваціями. Далі вона зауважила, що їх фонд був створений у 2015 році. Основна місія – організовувати людей та громади для вирішення соціальних, економічних та екологічних проблем.

«Історія українців різнобарвна і дуже давня. На жаль, радянська влада залишила нам спадок, який призвів до зменшення відповідальності людей за вирішення своїх проблем. Люди часто опинялися в стані жертви і звинувачували владу в тому, що вона про них не турбується. Знецінювали свій внесок у можливість вирішення своїх же проблем, а також й суспільних. Ці впливи призвели до того, що у 2014 році ми отримали наслідки такого відношення», - каже Тетяна Волочай.

Також додає, що в ті роки була обрана влада, яка нехтувала інтересами українців. Проактивні люди, які виходили на Майдан, показали, що українці не погоджуються жити під такою «владою».

«Ми вирішили жити по-іншому, тому почали діяти по-іншому. Наш Благодійний фонд створений після цих подій у 2015 році, аби змінити життя в громадах, змінити відношення людей до вирішення їхніх проблем. І перший напрямок, в якому почали працювати – розвиток громад через розвиток малого бізнесу», - каже Тетяна Волочай.

На її думку, це підвищує гідність людини, адже вона може заробляти гроші і годувати свою сім’ю. Також це сприяє розвитку сервісу та необхідних послуг у громадах, а ще - наповненню місцевих бюджетів податками. Коли у 2022 році почалась повномасштабна війна, фонд підтримував малий бізнес в Україні. Особливо підтримували енергетичну та продовольчу безпеку, релокацію бізнесу. Також важливою була підтримка соціального капіталу у громадах.

«Соціальний капітал – це невидиме мереживо, яке створюється в громаді та допомагає у важкі часи реагувати на надзвичайні ситуації. У 2022 році багато проєктів для наших грантів були присвячені облаштуванню укриттів в школах та медичних закладах. Останній напрям, в який ми вкладаємо свої ресурси, це переосмислення своєї ідентичності. Наш «хороший сусід» росія багато років сприяв тому, що українці не хотіли бути українцями: починаючи від мультфільмів для дітей та закінчуючи «своїми» людьми у владі», - зауважує Тетяна Волочай.

Завершився її виступ переглядом відеоролику про реалізацію одного з проєктів, до якого долучили українських військових.

Як зазначив голова Городенської міської територіальної громади Івано-Франківської області Богдан Кобилянський, це була досить змістовна доповідь. І підтвердив, що чимало допомоги надається громадам від «МХП-Громаді».

«Ця організація насправді заслуговує на увагу, вони працюють у різних напрямках. Десь зараз вони підключені й на допомогу внутрішньо переміщеним особам. Проте думаю, прийде час, коли ми повернемось до відбудови України, і чесно, ми розраховуємо на благодійний фонд, який і зараз допомагає людям. Вважаю, що сам фонд готовий до цього і ми самі бачили їхнє бажання допомагати людям в громадах», - каже Богдан Кобилянський.

Як додав секретар Згурівської територіальної громад Київської області Ігор Феник, ця панельна дискусія сподобалася, бо було чітко зазначено, що в Україні не може розвиватись бізнес окремо від потреб суспільства.

«Як підкреслили поляки, Україна – це дуже чудовий народ, в якого все буде добре. І ми маємо всі можливості, ресурси для цього. Головне - правильно це використати і враховувати думку населення, аби не складалась така ситуація, як раніше. Тоді не зважали на думки людей і чомусь робилося все, аби український народ не розвивався. А зараз у нас з'явився шанс стати найкращою країною і ми його використаємо на сто відсотків», - зауважив Ігор Феник.

Доповідачами на цій панелі також були представники різних країн:

Емануеле Еррічіелло, керівник програми ЄС, Міжнародний дослідницький центр(Італія);

Богуславас Гружевскіс, директор Литовського центру соціальних досліджень (Литва);

Тетяна Волочай, керівник Фонду MHP-Громади (Україна);

Сезарі Висоцький, заступник директора Департаменту геодезії, управління нерухомістю та територіального планування, Рада Любуського воєводства, (Польща).

Читайте також, «Ми вміємо цінувати мир» — представниця уманської громади про висновки панельної дискусії на конгресі в Польщі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько


Читайте також