menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Власний бізнес ВПО, брак кадрів та реалізація проєктів: що змінилось на Вінниччині за два роки повномасштабного вторгнення

23.02.2024 13:15

Розвиток громад сприяє забезпеченню його самодостатності та незалежності

Навіть у складні часи, коли громади переживають повномасштабне вторгнення та воєнні дії, їхній розвиток залишається критично важливим завданням. Це може здатися складним, але саме тоді стає надзвичайно важливою підтримка та співпраця. I-VIN.INFO отримав відповіді на запити щодо проєктів, питання ВПО та працевлаштування у громадах Вінниччини за два роки повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Літинська громада. Найбільш затребуваними в громаді залишаються фахівці агропромислового комплексу. Станом на 13 лютого зареєстровано 458 внутрішньо переміщених осіб. З них – 165 працездатного віку. Із загальної кількості працездатних ВПО працевлаштовані 73, троє започаткували власний бізнес із виготовлення та реалізації напівфабрикатів, а одна людина придбала власне житло.

Ольгопільська громада. Протягом 2022-2023 років працевлаштовано 13 людей. Є такі вакансії: заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів, головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності та водій автотранспортного засобу.

Наразі в громаді фактично проживає 232 переселенці, в тому числі і діти різних вікових категорій. Працездатного віку – 36 осіб ВПО та одна людина перебуває в центрі зайнятості. Одна людина має власне житло в громаді.

Шпиківська громада. Тут зареєстровано 1946 внутрішньо переміщених осіб. Станом на сьогодні в громаді проживає близько 300 ВПО.

Гніванська громада. За 2022-2023 роках Гніванська міська рада підписала Угоду про стратегічне партнерство з містом Колоньо-аль-Серіо (Італія), Угоду про співпрацю з містом Домжале (Словенія), містом Ришкани (Республіка Молдова).

Також громада є підписантом меморандуму щодо приєднання туристичного маршруту «Подільський шлях святого Якова» (Camino Podolico) до Європейської федерації Шляху святого Якова. Зважаючи на воєнний стан, реалізація їх розтермінована на невизначений час.

До переліку найбільш необхідних вакансій входять: токарі, фрезерувальники, слюсарі, слюсарі-ремонтники, газоелектрозварювальники. Наявні вакансії продавців продовольчих товарів, водіїв, трактористів.

На сьогоднві тут зареєстровано 1 784 ВПО. З них 942 громадян працездатного віку. Фактично проживає 983 ВПО.

Поки що зареєстровані три підприємця (ВПО). Сфери діяльності – автосервіс (ремонт авто), торгівля в інтернет-магазині та швейна справа.

Дашівська громада. У громаді офіційно зареєстровано 2094 внутрішньо переміщених осіб, а фактично проживає 390 осіб. 3 них 142 ВПО працездатного віку.

Томашпільська громада. Протягом минулого року вдалося реалізувати декілька проєктів, зокрема:

Соціальний проєкт «Активні парки - локації здорової України» Дата реалізації: 2022-2023 роки.

«Агротуристичний кластер «Шляхами Трипільської Праматері». Україна - Молдова - Румунія. Наразі у процесі реалізації.

На сьогодні тут проживає 956 осіб з числа ВПО у населених пунктах громади, в основному у приватному секторі.

Тульчинська громада. Минулого року працевлаштовано 579 осіб. Затребувані професії: продавці, вантажники, підсобні робітники. Вільні вакансії: продавці продовольчих непродовольчих товарів, охоронника, механік з ремонту автотранспорту, головний інженер ТОВ «Діана», двірник, оброблювач риби, пресувальник сиру, начальник відділу поштового звʼязку, апаратник нанесення полімерних та парафінних покриттів на сир.

На початку війни, коли переселенці масово зверталися до міської ради у пошуках роботи, відділ економіки створив телеграм-канал з вільними вакансіями у громаді.

За два роки повномасштабного вторгнення у громаді було близько 10 000 ВПО, в тому числі транзитом. Зараз на постійній основі тут проживає 1006 ВПО, з них - 422 працездатного віку. Одна сімʼя придбала житло.

Северинівська громада. У громаді проживає 139 внутрішньо переміщених осіб. З них – працездатного віку 56 осіб (22 чоловіка і 34 жінки). Одна внутрішньо переміщена сімʼя придбала будинок.

Іллінецька громада. У громаді зареєстровано 2292 внутрішньо переміщені особи.

Ладижинська громада. Найбільший попит в Ладижинській громаді на кваліфікованих працівників: слюсарів-ремонтників, слюсарів з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, електромонтерів з ремонту технологічного устаткування, слюсарів-сантехніків, слюсарів з обслуговування систем вентиляції та кондиціювання, слюсарів-електриків, водіїв навантажувачів, водіїв автотранспортних засобів, машиністів-обхідників котельного обладнання, птахівників.

Існує дефіцит фахівців: технологів з виробництва та переробки продукції тваринництва, інженерів з теплофікації, механіків, біотехнологів, логістів, лікарів ветеринарної медицини.

Наразі відкриті вакансії: слюсар-ремонтник, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів, електромонтер з ремонту технологічного устаткування, слюсар-сантехнік, слюсар з обслуговування систем вентиляції та кондиціювання, слюсар-електрик, тощо.

Тут офіційно зареєстровано 2375 ВПО. З них – 17 сімей вже мають власне житло. Кількість працевлаштованих безробітних осіб минулого року було 580 людей.

Нагадаємопівпраця, робота з кадрами та ВПО: як за два роки війни долають виклики у пʼяти громадах Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: ti-ukraine.org



Читайте також