menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Вогонь Перемоги» запалювали вінничани на фестивалі (ФОТО)

02.07.2023 16:45

Вчора пройшов ХІІІ Міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий Вогонь»

Феєричне шоу, козацькі забави, виступи українських артистів – це все і не тільки можна було побачити та почути на ХІІІ Міжнародному фестивалі звичаєвої культури «Живий Вогонь». Вхід для всіх був безкоштовним, але гості свята могли задонатити для потреб 14 Штурмової бригади НГУ «Червона Калина».I-VIN.INFO побував на фестивалі і передасть всю атмосферу «Живого вогню» для своїх читачів.

На заході діяла денна програма та вечірня. На початку глядачі могли насолодитися виступами танцювальних ансамблів. Послухати пісні від вінницьких та українських виконавців. Родзинкою програми серед фольклорних колективів був виступ гурту «Мокоша». Учасники гурту співали традиційні українські пісні і запалювали глядачів своїм талантом, колоритом голосів.

Для маленьких вінничан організували ігрові майданчики. А для гурманів української кухні готували козацький куліш та інші смаколики української кухні. Також охочі могли відчути себе козаками, потримати зброю та походити по розпеченому вугіллю. А для любителів часів ОУН та УПА була окрема локація. Тут розбирали, оглядали зброю оунівців. Робили пам’ятні світлини у формі.

Окремою локацією були майстер-класи зі стародавніх ремесл: лозоплетіння, гончарства, ткацтва та інших прикладних мистецтв. Також курсанти, поліцейські показували свою вправність в показовому рукопашному бою. До того ж, саме вони спостерігали за порядком цього вечора. Як розповів курсант-поліцейський Вадим, він вперше у Вінниці та на фестивалі «Живий вогонь».

«Це дуже цікавий і веселий фестиваль. Для благодійної місії захід чудовий. Але я не прихильник того, щоб часто влаштовували масштабні фестивалі під час війни. Сьогодні ми не просто тут побували, а й виступали та слідкували за порядком», - каже Вадим.

Гостей фестивалю заряджали драйвовим настроєм гурт «Не лізь, бо вб’є». Рок-любителі зібралися попід сценою та танцювали. А хедлайнером цього вечора став автор хіта «Maskva» – гурт «SPIV BRATIV». Неможливо було сидіти на місці, коли лунав текст пісні «москва згоріла та втонула». А також усі співали пісню «Червона рута». Драматичності до дійства додала пісня про терористичний акт, якийсь стався у Вінниці 14 липня 2022 року.

Не раз згадували наших захисників і дякували нашим Збройним Силам України. Як зазначила для I-VIN.INFO директорка фестивалю «Живий вогонь» Ольга Маліновська, було легко організувати цей захід, адже сама ідея запалення живого вогню заради Перемоги є доволі актуальною та важливою.

«Перемоги хочуть всі. Всі про це мріють і роблять все, щоб наблизити нашу Перемогу. Цього разу ми не мали фінансування, хвилювалися, як все має бути. Проте люди відгукнулися, і практично всі витрати на переїзди, облаштування були за рахунок учасників. Навіть сьогоднішні хедлайнери «SPIV BRATIV» співають безкоштовно. До нас долучилися спонсори, які теж підтримали ідею цього свята і не хотіли називати свої імена. За цей час люди зголодніли на такі заходи. І сьогодні достатньо багато прийшло народу. Зараз ті, хто був вдень, йдуть додому. А зараз приходять ті, хто хоче потрапити на вечірню програму. І це класно, бо ми орієнтуємось на всі верстви населення», - каже Ольга.

Після рок-концерту учасники фестивалю запалювали вогонь. Це і була найбажаніша родзинка цього вечора. Видобування вогню відбувалося за стародавнім звичаєм. Люди ставали по обидві сторони спеціальної установки, і без жодного сірника висікали іскру. Охочі чоловіки могли долучитися до цього процесу.

Як зазначили організатори, з давніх давен, вогонь здобутий таким шляхом, вважався священним та очищав оселю від злих духів. Цього року, «живий вогонь» видобували заради нашої Перемоги та очищення української землі від ворога.

На цій яскравій іскрі завершився ХІІІ Міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь». Своїми емоціями з I-VIN.INFO поділилася вінничанка Аліса. Вона вже вдруге на цьому заході, тому пам’ятає, як все відбувалося на фестивалі у 2021 році.

«Насправді, українцям не вистачало ось цього зарядженого вогню на перемогу. Захід ретельно продуманий. Кожен міг знайти тут щось своє. Назавжди запам’ятаю, як люди ходили по розпеченому вугіллі і промовляли «вогонь до вогню». А виступи гуртів «Не лізь, бо вб’є» та «SPIV BRATIV» - у саме серце. Я раніше лише знала про них, але не чула пісні. А тут мала змогу відкрити для себе чимало нового», - зауважила вінничанка.

Нагадаємо, на фестивалі Тараса Сича годували вінничан за донат на ЗСУ.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак, Валентин Вінницький (I-VIN.INFO).


Читайте також