menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Ворог влаштовує активне промо своїм баражуючим боєприпасам «Ланцет» різних модифікацій

29.11.2022 19:40

Чому «надможливості» й загрози цих дронів видаються перебільшеними

В останні тижні ворог влаштовує активне промо своїм баражуючим боєприпасам «Ланцет» різних модифікацій. Варто такому влучити в ціль — і проросійські довколавійськові пабліки радіють мов малі діти. Деякі іноземні експерти теж іноді з острахом і захватом пишуть про «загрозу» від «хірургічної» зброї росіян. Про це повідомляє I-VIN.INFO посиланням на Тексти.org.ua.

Безпілотний баражуючий боєприпас («дрон-камікадзе») ZALA Lancet уперше показали на військовій виставці в Росії влітку 2019 року. Його розробник і виробник компанія ZALA AERO належить до структури російського збройного концерну «Калашников». «Ланцетів» є декілька модифікацій. Одна з останніх має впізнавану характерну форму: сигароподібний корпус з двома парами непропорційно великих хрестоподібних крил, невеликі за розміром (довжина 1,65 м, розмах крил 1 м, злітна маса 5 кг та 12 кг відповідно до модифікації, а вага боєголовки 1-3 кг), з камерою в носовій частині. Дрон, імовірно, розвиває швидкість до 80-110 км/год, здійснює атаку на обрану ціль і пікірує зі швидкістю до 300 км/год.

Від початку «ланцети» були заявлені як «новітнє ППО» для збиття безпілотників супротивника. Зокрема росіяни мріяли, що «ланцетами» зможуть збивати «байрактари». Їм приписували «хірургічну точність» удару, супутникове самонаведення, корегування на рухомий об’єкт і здатність не втрачати курс навіть при сильному вітрі. 

Утім у реальності все вийшло трохи не так райдужно. Немає жодних підтверджених відомостей, що «ланцет» уразив хоча б один безпілотник на війні в Україні, каже експерт проєкту 7.62 Станіслав Маньков. Натомість його використовують для вибивання наземних цілей: легкої броньованої техніки, артсистем і радіолокаційних станцій.

Хоча росіяни регулярно звітують про «знищення» цілей, часто йдеться саме про ураження / пошкодження. Використання баражуючих боєприпасів, таких як Ланцети, вимагає ретельного вибору цілі. Заряду бойової частини часто недостатньо, щоб завдати суттєвої шкоди при атаці першої-ліпшої цілі — наприклад, танку. Випадки успішного знищення важкої бронетехніки за допомогою Ланцетів, імовірно, винятки — й саме тому росіяни так щодо них радіють.

Максимальний час у повітрі цього баражуючого боєприпасу становить 30-40 хв, чого явно не достатньо для самостійного визначення цілі безпосередньо за допомогою самого «Ланцета». Для ефективної роботи йому потрібна «допомога» окремого розвідувального БПЛА для пошуку цілі й об'єктивного контролю ураження.

Чому ж наші вороги так люблять хизуватися «досягненнями» «ланцетів»? По-перше, ці безпілотники дають можливість демонструвати ефектну картинку, що дуже цінно для пропаганди. 

По-друге, в Україні виробник фактично тестує нову зброю в бойових умовах, тому для отримання подальшого замовлення від держави та потенційних покупців у світі, йому потрібна реклама.

По-третє, сама категорія баражуючих безпілотних літальних апаратів, особливо після масового застосування «гераней-шахедів», є предметом особливого інтересу й серед військових експертів, і серед цивільних споживачів інформації. Тому часто новини про застосування «ланцетів» можуть мати органічне охоплення. Деякі російські, а за ними й українські медіа часто некоректно порівнюють «ланцети» й «шахеди» та стверджують, що перші прийшли на заміну другим. 

Чи є пара «ланцет+орлан» проблемою для ЗСУ? Звичайно, як і будь-яка інша зброя противника. Чи є ця проблема нерозвязною? Ні, у зведеннях Генштабу й Командування Повітряних сил регулярно з’являються повідомлення про збиття і одних, і інших. До того ж для цього можна застосовувати і стрілецьку зброю, й зенітні розрахунки.

Нагадаємо,російське вторгнення: двісті сімдесят дев’ята доба.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: взяті з сайту




Читайте також